Tad kas gi yra kvailiai: „geras“ padangas išmetę vakariečiai ar lietuviai, pirkdami senus ir nudėvėtus gumos gaminius.

Nuomonių apie senas padangas yra daug. Kai kurie pardavėjai sako, kad guma nesensta, kiti – kad sensta ir praranda efektyvumą. Diskusijos kyla ne tik dėl naudotų, bet ir dėl užsistovėjusių padangų.

TV laidos „Ne vienas kelyje“ žurnalistai nuvyko į Gariūnų turgavietę ir bandė išsiaiškinti, ar čia galima įsigyti išties gerų naudotų padangų.

„Metai geri, visos padangos ne mažiau 2009 m. gamybos“, – tvirtina vienas iš pardavėjų.

Sulaukęs replikos, kad 2009-ieji jau senokai buvo, atšovė: „6 metai padangai – išvis nieko. Aš pats važinėju su 20-ies metų senumo „mišelinais“, patikėk, „mišelinai“ tokie geri ir sukibimas toks geras, kad dabar net tokių padangų nebedaro. (...) Kas tai padangai? Tūkstančio metų reikia padangai, kad ji pradėtų dilti. Įsivaizduoji? Tūkstančio metų, kad iš vidaus „kordas“ pradėtų dilti. O tu sakai, kad 6 metai daug“.

Gariūnai – tarsi senų, restauruotų ir apynaujų padangų rojus. Čia galima rasti ir naujų, tačiau nelabai girdėtų pavadinimų padangų. O ką apie senas ir naujas, bet pastovėjusias padangas sako specialistai?

„Visi gamintojai oficialiai rekomenduoja naudoti ne senesnes nei dešimties metų padangas, o pirkti arba parduoti – ne senesnes nei penkerių metų. Kalbant apie naudotas padangas – perkate katę maiše. Tokia padanga galėjo patirti aibes smūgių, su ja galėjo būti važinėjama labai greitai. Plika akimi galima pamatyti galbūt tik vieną dalyką – netolygų protektoriaus nusidėvėjimą. Tačiau reikia žinoti, kad jeigu prasidėjo netolygus nusidėvėjimas, jo jau niekaip neišlyginsi“, – kalbėjo „Continental“ kompanijos atstovas Donatas Barcys.

„Niekas nežino, kaip naudota padanga buvo sandėliuojama, galbūt ji mėtėsi lauke. Yra nemaža rizika, kad ji bus nesaugi. Teko bendrauti su montuotojais, jie pastebėjo, kad dažnai tokiose padangose iššoka gumbai ir ji tampa nebetinkama naudoti“, – teigė Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis.

Plačiau apie netinkamų padangų naudojimo pavojus – TV laidos „Ne vienas kelyje“ siužete.

TV laidą „Ne vienas kelyje“ žiūrėkite sekmadieniais 17.00 val. per LNK.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)