„Žvelgiant į dabartinę darbo rinkos situaciją Klaipėdoje, čia juntamas tam tikras sujudimas, nes yra nemažai besiplečiančių įmonių – ir ne tik uostinių, kurias daugelis kažkodėl sureikšmina, – bet ir gamybinių, e-komercijos įmonių, startuolių, rinkodaros kompanijų, plečiasi ir Laisvoji ekonominė zona, tad pačių įvairiausių pozicijų tikrai yra“, – situaciją nupasakoja dvejus metus uostamiestyje dirbanti specialistė.

J. Stankevičiūtė pripažįsta, kad kalbantis su kandidatais iš kitų miestų, vis dar juntamas įsitikinimas, kad pagrindinė darbo vieta Klaipėdoje yra uostas. „Klaipėdoje darbo ieškantys vilniečiai ir kauniečiai per pokalbius neretai išsitaria, kad anksčiau galvojo, jog modernesnių darbo pozicijų čia nėra, tik pramonės ir uosto sektoriuje. Ir galiausiai patys įsitikina, kad taip nėra. Dabar yra dvidešimt pirmas amžius, viskas modernėja, Klaipėda – ne išimtis. Įmonės yra priverstos modernėti, nes paklūsta globaliems rinkos dėsniams, todėl čia reikia įvairiausių sričių darbuotojų“, – tvirtina personalo atrankų vadovė.

Jos žodžius patvirtina ir Užimtumo tarnybos Klaipėdos klientų aptarnavimo departamentas. Jo duomenimis, šiuo metu Klaipėdoje pagal ekonominės veiklos sritis daugiausia laisvų darbo vietų registruoja paslaugų sektorius – 82 proc. Pramonės sektoriuje užregistruota 12 proc. visų darbo vietų, statybos – 5 proc., žemės ūkyje – 1 proc.

„Klaipėdoje darbą šiuo metu nesunkiai rastų įvairių profesijų atstovai – kelių transporto priemonių ekspertai, logopedai, elektrotechnikai, restorano virėjai, pardavėjai, mėsininkai ir kt. Taip pat juntamas išaugęs tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojų poreikis“, – tikina Užimtumo tarnybos Klaipėdos klientų aptarnavimo departamento vyr. specialistė Jurga Narkuvienė.

Čia atvažiuoja dėl to, ką anksčiau laikė trūkumu

Apie Klaipėdoje darbo ieškančius vilniečius ir kauniečius J. Stankevičiūtė užsimena neatsitiktinai. Darbo rinkos ekspertai pastebi naują tendenciją – čia atvyksta specialistai, dėl darbo pozicijų konkuravę Vilniuje ir Kaune, nes Klaipėdoje – didesnes galimybes įsidarbinti be nuožmios konkurencijos ir į geresnes pozicijas.

„Pastebiu keletą šio reiškinio priežasčių. Viena jų – žmonės iš didesnių miestų „perdega“ dėl streso, nerimo, bėgimo. Didesniuose miestuose yra didesnis karjeros lenktynių žaidimas, kuris išsekina. Taip pat išvargina nepatogi infrastruktūra, transporto spūstys, per didelis tempas, ir tada jie atsisuka į pajūrį, Klaipėdą, dėl ramybės ir greitesnio susisiekimo“, – paaiškina personalo atrankų vadovė.

J. Stankevičiūtės teigimu, prie Klaipėdos dažniausiai prisiriša šiltuoju sezonu pailsėti atvykusios šeimos – nuo gegužės, prasidėjus dviračių sezonui, atvykę kitų miestų gyventojai greitai pajunta lėtesnio gyvenimo malonumą, ir nebenori grįžti namo.

„Dabar labai populiari „mindfulness“ filosofija, joga ir pan. Iš to greito amerikietiško tempo žmonės nori pereiti į ramesnį. Jei anksčiau sakydavo, kad Klaipėdoje mažiau pramogų, dabar būtent dėl to čia atvažiuoja visko persisotinę žmonės iš didmiesčių“, – tikina J. Stankevičiūtė ir priduria, kad panaši ir jos pačios istorija – iki tol gyvenusi Vilniuje, prieš dvejus metus atvyko į Klaipėdą ir nusprendė joje likti.
Klaipėda

Darbinasi ir aukščiausio lygio vadovai

Paklausta, į kokias pozicijas dažniausiai taikosi Klaipėdoje darbo ieškantys dviejų didžiausių Lietuvos miestų gyventojai, personalo atrankų vadovė įvardija kelias kryptis. Viena jų – stipraus specialisto pozicija: inžinierius, konstruktorius, projektuotojas ir pan. Kita dalis – aukščiausio lygio vadovai.

„Jie turi specifines žinias, vadinamąjį know-how, ir yra samdomi, kad darytų pokyčius įmonėje, pritaikytų modernias, naujausias vadybos žinias. Kitas svarbus dalykas – skyriaus ar departamento vadovai Vilniuje ar Kaune čia yra priimami į aukštesnes pozicijas – direktoriaus, generalinio direktoriaus pareigas. Tai tampa savotišku karjeros tramplinu. Į Klaipėdą atvykstama karjeros galimybių“, – pažymi J. Stankevičiūtė.

Įvardijo, kokios specialybės bus paklausiausios

Personalo atrankų vadovė pastebi, kad visos tarptautinės įmonės, ateinančios į Klaipėdos Laisvąją ekonominę zoną, jau dabar dairosi stiprių mechanikos inžinierių, inžinierių-automatikų, pramoninių programuotojų, IT specialistų ir pan. Tokie poreikiai, J. Stankevičiūtės teigimu, ateityje tik augs.

„Natūralu, kad ateityje reikės dar daugiau specialistų, susijusių su IT, inovacijomis, dirbtiniu intelektu ir e-komercija. Gamyboje mažės operatorių, apskaitininkų - jie jau dabar yra po truputį pakeičiami, ir šios specialybės – tik laiko klausimas. Bet daugės dirbtinio intelekto. Be jokios abejonės, didės IT ir inžinerijos specialistų poreikis“, – tikina personalo atrankų vadovė.

Ji priduria, kad ir likusios pozicijos nebebus „grynos“ - apskaitininko ar buhalterio funkcijos bus suderintos su kitomis pareigybėmis, pvz., mokės šiek tiek programuoti. Personalo specialistai turės rinkodaros žinių, kad galėtų tinkamai dirbti su įmonės įvaizdžiu. „Siaurų sričių specialistų nebebus“, – pažymi J. Stankevičiūtė.