Pirmiausia – investicijų projektas

Pirmiausia svarbu, kad gyventojai aktyviai dalyvautų rengiant investicijų projektą, kuris tampa pagrindiniu dokumentu įgyvendinant daugiabučio renovaciją, sako Būsto energijos taupymo agentūros vadovas Valius Serbenta. Nors rasti kompromisinį sprendimą ne visuomet lengva, tačiau būtinas sutarimas ir supratimas, kokiai renovacijai daugiabučio gyventojai ryžtasi.

Tam pritaria ir renovacijos rangovų atstovai, atliekantys darbus pagal parengtus investicijų projektus. Šiuo metu 20 daugiabučių namų renovuojančios įmonės „Dauniškis ir KO“ vadovas Pavilas Radlinskis sako, kad nuo investicijų projekto priklauso galutinis renovacijos rezultatas, todėl gyventojų aktyvumas jo formavimo etape yra itin svarbus.

Kas bus numatyta investicijų projekte, tokie darbai bus atliekami ir modernizuojant daugiabutį. Vėlesniame etape gyventojai nebeturės galimybės savo pageidavimų įtraukti į darbų sąrašą. P. Radlinskis prisimena vieną konkretų pavyzdį, kai gyventojas iš statybininkų reikalavo priešingų dalykų, nei buvo numatyta investicijų projekte.

„Mūsų įmonė turėjo tokią patirtį, kai vieno daugiabučio gyventojas prieš renovaciją išardė balkoną ir taip prasiplėtė savo butą. Pagal investicijų projektą buvo numatyta, kad turim keisti visus daugiabučio langus. Taigi privalėjome pakeisti ir jo naujus langus. Jis reikalavo to nedaryti, tačiau negalėjome – turėjome vadovautis investicijų projektu“, - teigė pašnekovas.
Labai svarbu, kad renovacijos procese aktyviai dalyvautų ir gyventojai

Vieno Palangos daugiabučio bendrijos pirmininkas Simonas Gedžius atstovauja gyventojams, kurie aktyviai dalyvauja renovacijos procese. „Kai jau buvo nupirkti rangos darbai, paaiškėjo, kad projektas buvo paruoštas ne taip, kaip buvo tartasi su gyventojais. Procesą sustabdėme, nes norime, kad renovacijos rezultatai atitiktų namo gyventojų lūkesčius. Palangiškiai daug tikisi iš renovacijos, esame suinteresuoti auginti savo turto vertę“, – pasakoja S. Gedžius.

Svarbu prižiūrėti procesą

Visgi didysis gyventojų aktyvumas pasireiškia jau pastačius pastolius, kuomet jie noriai imasi kontrolierių vaidmens ir, pašnekovų teigimu, kone tampa inžinieriais.

„Gyventojai turi domėtis savo daugiabučio atnaujinimo procesu – juk tai yra jų pinigai. Tačiau tai jie turi daryti konstruktyviai. Vis dėlto kartais jie užsipuola nepagrįstai ar kelia perteklinius reikalavimus, nenumatytus investicijų projekte“, – pasakoja Vaidmantas Pabedinskas, renovaciją Marijampolėje administruojančios įmonės atstovas.

Apie tokią patirtį užsimena ir rangovai. „Pastačius pastolius vieni ima reikalauti dokumentų, atestatų, licencijų, kiti dalina patarimus. Gauname ir teisingų pastabų, į kurias reaguojame ir taisome“, - pasakoja rangovų atstovas P. Radlinskis. Gyventojai domisi vykstančia renovacija ir išstudijavę internete prieinamą informaciją tampa tikrais žinovais.
P. Radlinskis
Mūsų įmonė turėjo tokią patirtį, kai vieno daugiabučio gyventojas prieš renovaciją išardė balkoną ir taip prasiplėtė savo butą. Pagal investicijų projektą buvo numatyta, kad turim keisti visus daugiabučio langus. Taigi privalėjome pakeisti ir jo naujus langus. Jis reikalavo to nedaryti, tačiau negalėjome – turėjome vadovautis investicijų projektu.

P. Radlinskis prisimena atvejų, kai gyventojai pernelyg įsijausdavo į reikalautojų vaidmenį, kaip, pavyzdžiui, kartą pabaigus renovacijos darbus ir sutvarkius gerbūvį jie ėmė dar papildomai reikalauti nukirsti medžius, nors to nebuvo galima daryti.

Techniniai prižiūrėtojai – gyventojų dešinioji ranka

Kad būtų išvengta panašių istorijų, Marijampolėje rastas sprendimas. „Esam parengę techninės priežiūros lankymosi renovuojamuose namuose grafiką, pagal kurį namų atstovai susitinka su techniniais prižiūrėtojais, administracijos atstovu ir perduoda pastabas dėl renovacijos darbų“, – pasakoja renovaciją administruojančios įmonės atstovas V. Pabedinskas.

Renovacijos kokybę stebinti Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos taip pat pripažįsta ypatingą gyventojų vaidmenį renovacijos procese. Šios inspekcijos Kauno teritorinio skyriaus vedėja Aldona Luobikienė gyventojams pataria tampriai bendradarbiauti su techniniais prižiūrėtojais.
Pastačius pastolius gyventojai tampa inžinieriais

„Jie turi būti renovacijos procesą kontroliuojančių gyventojų dešinioji ranka. Tik nedidelė dalis gyventojų turi reikiamą išmanymą statybų srityje. Juk tam gyventojai ir samdo techninį prižiūrėtoją, kad procesas būtų kontroliuojamas“, – sakė A. Luobikienė.

Visgi ji turi priekaištų kai kuriems techniniams prižiūrėtojams: „Dalis jų dirba iš tiesų atsakingai, atidžiai stebi renovacijos (modernizavimo) darbų procesą, reikalauja laikytis projekto sprendinių ir darbų technologijos, visgi kiti techniniai prižiūrėtojai dirba taip, tarsi būtų rangovų bendrininkai“.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija taip pat pagal galimybes tikrina darbų eigą, į vieną objektą atvyksta ir po keletą kartų.

A. Luobikienė pastebi, kad ten, kur renovaciją organizuoja savivaldybių paskirtos administruojančios įmonės, paprastai problemų mažiau, nes daugelis tų įmonių profesionaliai kontroliuoja procesą.

Daugiabučio gyventojas: reikia norėti renovacijos – tuomet pavyks

Vytautas Leika yra vieno Utenoje renovuojamo daugiabučio gyventojas ir sako, kad yra itin svarbu, kad gyventojai turėtų pakankamai informacijos. Tuomet ir baimių dėl renovacijos neliks. Vyras pasakojo, kad renovuojant daugiabutį, kuriame jis gyvena, nuolat organizuojami susirinkimai, pasakojama gyventojams apie tai, kokie darbai atliekami, kaip sekasi. „Juk atnaujinama mūsų nuosavybė, todėl turim žinoti, kas vyksta“, - sako jis.

V. Leika pasakoja esantis kol kas patenkintas jo name statybininkų atliekamais darbais: „Kol kas rangovai dirba gerai – pusę namo jau apšiltino“.

Utenos daugiabučio gyventojo manymu, sėkminga renovacija priklauso nuo daugelio faktorių – nuo projektuotojų, rangovų, techninės priežiūros, nuo administruojančios įmonės. Visgi pagrindinis sėkmės faktorius, jo manymu, yra kitur: „Reikia norėti renovacijos. Tuomet visa kita liks tik detalės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)