Paslauga taupo laiką

Integrali maisto ir veterinarijos informacinė sistema pradėjo veikti 2015 metais, užbaigus „Elektroninės paslaugos maisto ir veterinarinės kontrolės srityje" įgyvendinimą. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Informacinių sistemų skyriaus vedėjas Viačeslav Giedroit informuoja, kad projektas finansuotas įgyvendinant Lietuvos 2007 – 2013 metų ES struktūrinės paramos panaudojimo strategiją ir veiksmų programą.

Paslauga nemokamai gali naudotis visi gyventojai. Anot V. Giedroit, naudodamiesi IMVIS, portalo naudotojai taupo savo laiką ir išlaidas, nes, neišeidami iš namų, gali užsisakyti ir gauti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), VMVT teritorinių padalinių, pasienio veterinarijos postų ir Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto išduodamus dokumentus bei per IMVIS apmokėti automatiškai sugeneruotas sąskaitas už VMVT suteiktas viešąsias paslaugas.

„Galima sumokėti už suteiktas paslaugas, tai licencijų išdavimas. Žmogus užsako pažymėjimą, per elektroninę bankininkystę automatiškai sumoka ir mes matom tą apmokėjimą. Žmogus pilnai užpildo formą, susimoka per banką, mes visa tai gaunam, registruojame ir suteikiamas pažymėjimas“, – aiškina V. Giedroit.

Skirta tiek gyventojams, tiek verslininkams

Tiesa, Informacinių sistemų skyriaus vedėjas pabrėžia, kad užsakytas naujas arba pratęstas pažymėjimas taip pat gaunamas kompiuteriu, niekur eiti jo atsiimti nereikia. Tai ypač patogu rajonuose gyvenantiems žmonėms. Nors IMVIS sukurta dar visai neseniai, naudojimasis ja sparčiai auga.

„IMVIS į eksploataciją priimta prieš metus, todėl, natūralu, kad dar nėra labai plačiai žinoma, tačiau jos vartotojų ratas palaipsniui plečiasi. IMVIS sukurta, kad šia sistema galėtų naudotis valstybės institucijų ir savivaldybių atstovai, ūkininkų ir vartotojų organizacijos, maisto gamintojai ir perdirbėjai, gyvulių laikytojai, privatūs veterinarijos gydytojai, užsienio piliečiai“, – teigia V. Giedroit.

Informacinių sistemų skyriaus vedėjas pasakoja, kad juridiniai asmenys sistemoje gali peržiūrėti įmonių patikrinimus: prisijungus prie paskyros matyti, kada paskutinį kartą buvo tikrinta įmonė, kokie pažeidimai užfiksuoti, iki kada juos pašalinti ir kada vyks kitas patikrinimas. Akcentuojama, kad prekybos centrams nuo spalio 1 dienos sudaryta galimybė šalutinių neparduotų ar likusių po gamybos produktų sąrašą pateikti taip pat per IMVIS sistemą. Be to, IMVIS galima užsakyti laboratorinius tyrimus: IMVIS reikia užpildyti formą, prisegti mėginį ir išsiųsti pasinaudojus kurjerio paslaugomis. Atsakymas taip pat gaunamas per sistemą, matoma užsisakyto laboratorinio tyrimo eiga ir būklė.

Integruota su kitomis informacinėmis sistemomis

Kaip ir daugelis e. paslaugų, IMVIS yra integruota su kitomis informacinėmis svetainėmis. Dėl to, pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Informacinių sistemų skyriaus vedėjo V. Giedroit, norint gauti kai kurias paslaugas internetu nereikia papildomų dokumentų.

„Priklausomai nuo pageidaujamos VMVT teikiamos viešosios paslaugos, gali reikėti pateikti ir papildomus dokumentus. IMVIS pritaikyta, kad šiuos dokumentus paslaugos gavėjas galėtų pateikti elektroniniu būdu, įkeliant skenuotą dokumento versiją. Dėl projekto metu įgyvendintų IMVIS integracijų, IMVIS nereikalauja pateikti tų oficialių dokumentų, kurių duomenys gali būti gaunami iš kitų valstybės registrų ir informacinių sistemų. Iš VĮ „Registrų centras“ valdomų registrų IMVIS naudoja Adresų registro duomenis“, – aiškina V. Giedroit.

Galimybė užduoti klausimus telefone

Specialistas priduria, kad naudojant šiuolaikines technologijas, pavyzdžiui, išmaniuosius telefonus IMVIS naudotojai gali patogiai ir greitai susisiekti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba bei kitomis kontrolės institucijomis, operatyviai gauti atsakymus į užduotus klausimus, o IMVIS integracija su kitų valstybės institucijų informacinėmis sistemomis leidžia Maisto ir veterinarijos tarnybai greičiau ir efektyviau valdyti bendras užduotis ir spręsti iškilusias problemas.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)