Jei laukiate svečių, prisiminkite vieną paprastą taisyklę – pobūvio sėkmė priklauso ne tik nuo to, ar susirinkusieji skaniai pavalgys, bet ir nuo to, kaip gražiai atrodys stalas ir kaip malonu bus svečiams prie jo sėdėti.
Kalėdų stalo dekoras
© Shutterstock nuotr.

Norėdami sukurti gražų vaizdą, stalą puolame puošti įvairiausiomis dekoracijomis – gėlėmis, žvakutėmis ar kitokiais papuošimais. Tačiau kartais tai gali ne pagerinti, o sugadinti visą vaizdą. Kad taip neatsitiktų, reikia žinoti keletą paprastų taisyklių.

„Gėlės ir žvakės padeda sukurti pakilią, šventišką nuotaiką. Puokštės privalo derėti prie staltiesės. Puokštės daromos iš neporinio žiedų skaičiaus“, – apie svarbiausius principus rašo Arminas Lydeka savo knygoje „Etiketas kiekvienam“.

Stalo dekoras: kelios klaidos gali viską sugadinti
© Autoriaus nuotr.

Bene svarbiausia serviruojant stalą prisiminti, kad maistas yra pagrindinis akcentas, o visos dekoracijos – tik jį papildantys ir išryškinantys priedai.

Pirmiausia serviruodami stalą sudėkite visus valgymui reikalingus įrankius, lėkštes, taures, padėkite duonos krepšelį, druskinę ir pipirinę. Jei viską sudėjus ant stalo dar lieka pakankamai vietos, tik tada galvokite, kokias dekoracijas dėti, kad šios derėtų prie bendro vaizdo.

Stalo viduryje dedamos dekoracijos turėtų būti žemos, kad jos neužstotų priešais esančio žmogaus. Nesugalvokite dėti didžiulių žvakidžių ar milžiniškų vazų su gėlėmis, kad ir kaip gerai ar elegantiškai tai jums atrodytų.

Dekoracijos taip pat turėtų būti tokios, kad netrukdytų nei patogiai valgyti, nei patiekti padavėjams patiekalus ant stalo.

Stalo dekoras: kelios klaidos gali viską sugadinti
© Corbis/Scanpix

Kai stalas puošiamas gėlėmis, reiktų atkreipti dėmesį į jų kvapą: „Gėlių aromatas privalo nenustelbti valgių kvapų. Geriausiai tinka bekvapės gėlės“, – rašo A. Lydeka.

Kalbant apie žvakes, jos taip pat turi būti bekvapės. Oficialiose vakarienėse tradiciškai ant stalo dedamos tik baltos arba dramblio kaulo spalvos žvakės, tačiau jūs visada galite eksperimentuoti ir žiūrėti, kokia spalva geriausiai dera ant stalo. „Žvakių spalva priklauso nuo pobūvio iškilmingumo, svečių amžiaus“, – rašo A. Lydeka.

Žvakės uždegamos prieš svečiams susėdant prie stalo, o užgesinamos, kai visi baigia valgyti ir palieka valgomąjį.

Kiek žvakių yra ant stalo priklauso nuo to, kaip kambarys yra apšviestas. Jei žvakės vienintelis šviesos šaltinis, šalia kiekvieno žmogaus turi būti po žvakę. Jei tai tik papildomas puošybos elementas, dvi ar keturios žvakės tikrai bus pakankamas skaičius stalui, prie kurio valgo aštuoni asmenys.

Stalo dekoras: kelios klaidos gali viską sugadinti
© A. Užkalnio nuotr.

„Nedideliam stalui labiau tinka paprastesnės, vienašakės, stiklinės, medinės, metalinės ar marmurinės žvakidės. Žvakidės statomos ne tik ant stalo, bet ir ant židinio atbrailos, pianino ar kur nors kitur“, – rašo A. Lydeka.

Paprastai žvakės ant stalo nėra privalomos, tačiau yra išimčių, pavyzdžiui, ant Kūčių stalo tradiciškai turi stovėti keturios žvakės. Kur jas dėsite, spręskite patys, tik žiūrėkite, kad nebūtų jokios galimybės, jog kažkas užsidegs.

Dažniausiai stalo puošybai naudojamos gyvos gėlės, nėra kažkokių nustatytų taisyklių, kokios konkrečiai tai turėtų būti gėlės. Jei gėlės bus dedamos stalo viduryje, įprastai šonuose pastatomos dar dvi mažesnės vazos su gėlėmis. Bet vėl gi – visų pirma galvokite apie praktiškumą, o ne kaip įkišti vazą ant perkrauto stalo.

Stalo dekoras: kelios klaidos gali viską sugadinti
© Shutterstock nuotr.

Be abejo, visada galimi ir kitokie dekoravimo variantai, ypač tada, kai susirenkama paminėti kokią ypatingą progą, pavyzdžiui, Kalėdas ar Velykas. Kalėdų stalą galite papuošti eglės šakele ar advento vainiku, o per Velykas ant stalo vietoje gėlių padėti žydinčių blindės šakelių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Naujausi reitingai: vieno iš kandidatų sprendimas gali situaciją pakeisti iš esmės (295)

Naujausių prezidentinių reitingų favoritų trejetuke ekonomistas Gitanas Nausėda vis dar tvirtai...

Visiems teks apsispręsti: didesnė alga dabar ar didesnė pensija ateityje skaičiuoklė (164)

Jeigu Seimas priimtų Vyriausybės teikiamas mokesčių ir pensijų permainas, visų dirbančiųjų...

Po „Žalgirio“ smūgio – negailestinga kritika CSKA: pasakyti du žodžius? Itoudis vėl pratrūko (112)

„Pralaimėjimas yra pralaimėjimas. Tai – apmaudu ir nemalonu. Bet atsilikti 20 taškų buvo...

Ją pastebėjo Holivudas ir pati Lady Gaga: Paryžiaus man nereikia (16)

Esant mados kūrėju būti laimingam galima ir čia, tarp savų sienų. Milano ar Paryžiaus...

Po dramatiško finišo atsikvėpęs Šaras: dabar visa Europa žino, kad „Žalgiris“ – aukščiausias lygis specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (280)

Šarūnas Jasikevičius didžiuojasi tuo, ką Kauno „Žalgiriui“ pavyko nuveikti tiek šį...

Orai: po lietaus plūstels vasariškas karštis (3)

Šią savaitę šalyje ir toliau išsilaikys maloniai šilti orai. Savaitei įpusėjus pradžiugs tie,...

Linksmybės „Žalgirio“ rūbinėje: daina kapitonui, vakarėlio planai ir lažybos dėl futbolo specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (11)

„Jau mačiau, kaip lietuviai moka linksmintis, todėl esu tikras, kad bus geras vakarėlis“, –...

Ką pradėti daryti jau dabar, kad po 5 metų būtumėte laimingas ir sėkmingas (5)

Į šį klausimą yra daugiau nei šimtas atsakymų, mes atrinkome pačius populiariausius.

Lieknėkite valgydami grikius: sveika ir efektyvi dieta be jokio badavimo (12)

Ar žinote, kad grikiai yra labai sveikas ir naudingas produktas, kurį tiesiog privalote įtraukti į...

Miestiečiai brandžiame amžiuje nėrė į kaimo verslą ir nepasigailėjo (34)

Kada nors nusibelsti iš savosios Dzūkijos į kitame Lietuvos pakraštyje, Molėtų rajono Medeikių...