Medikai sako, jog svarbiausia judėti – blogiausiu atveju fizinė veikla gali būti ir pats paprasčiausias pasivaikščiojimas su šunimi.

Tyrime, kurio rezultatais dabar ir remiasi akademikai, dalyvavo daugiau nei 9 tūkst. žmonių. Tyrimas truko nei daug nei mažai – 40 metų. Savanoriams teko atsakyti į klausimus apie fizinį aktyvumą, atlikinėti atminties patikrinimo, dėmesio sutelkimo ir kitus testus.

Susumavus tyrimo rezultatus paaiškėjo, jog dar jaunystėje aktyvią fizinę veiklą pradėję žmonės, pasiekę 50 metų ribą, demonstravo puikius protinės veiklos rezultatus. Aktyvia fizine veikla užsiiminėjusių vyrų (kurie sportavo dažniau nei keturis kartus per savaitę) smegenų veiklos duomenys perkopus penkiasdešimtmečio ribą buvo net tris kartus geresni nei tų, kurie treniruodavosi rečiau. Kalbant apie moteris, šis skaičius siekia 25 proc.

Teigiamą sporto poveikį pajunta ir žmonės, sportuojantys bent kartą per savaitę (tokiais atvejais protinių gebėjimų silpnėjimą galima sulėtinti 10 proc.).

Medikai rekomenduoja fizinei veiklai skirti po 30 minučių penkis kartus per savaitę. Tačiau tai pavyksta toli gražu ne visiems. Specialistai ramina: sveikatai naudinga bet kokia fizinė veikla, kad ir paprastas pasivaikščiojimas.