Būna, kad užsako ir prieš metus

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas sako, kad situacija skirtinguose šalies rajonuose skiriasi, bet susidomėjimas yra, nemažai sodybų Naujųjų nakčiai jau yra užsakytos.

Laisvų vietų dar liko, bet nedaug, sako jis: „Tai yra tik viena naktis, todėl mažai šansų, kad paskambinę pirmam pasitaikiusiam nuomotojui rasite laisvą sodybą.“

Dauguma laisvų vietų sodybose išgraibstomos toli gražu ne gruodį, o kur kas anksčiau. Pašnekovas sako, kad kai kurie šventinei nakčiai vietą užsirezervuoja ir prieš metus – sausio 1-ą.

Kiek lengviau yra gyventojams, kurie nori pabėgti nuo miesto šurmulio, bet netrokšta visiško privatumo – vadinamieji „nameliai“ poilsinėse sodybose kartais užrezervuojami likus ir kelioms dienoms iki Naujųjų.

Tiesa, šie metai, anot L. Žabaliūno, kaimo turizmo sodyboms atnešė ir iššūkių – pasiėmus vos kelis laisvadienius, ilsėtis bus galima net 10 dienų, todėl vidaus turizmas konkuruoja su kelionėmis į užsienį.

Šventiniu laikotarpiu dauguma sodybų savininkų taiko liepą ir rugpjūtį galiojančias kainas, o kai kuriais atvejais net ir didesnes, sako pašnekovas.

Šįmet užsakinėja anksčiau

Kaimo turizmo sodybos „Vila Pasaka“ vadovas Paulius Arasimavičius džiaugiasi, kad tiek prieššventiniu laikotarpiu, tiek per pačias šventes sodyba bus pilna. Bendraudamas su kolegomis Kauno regione jis pastebėjo, kad ir jų sodybos buvo užrezervuotos pakankamai anksti.

„Kiek bendrauju su kolegomis, šįmet jau rugsėjo pradžioje nebeturėjo vietų naujiesiems metams. Dėl kalėdinių renginių žmonės derasi dabar“, – sako P. Arasimavičius.

Pastarosiomis dienomis jis teigia pastebįs norinčių išsinuomoti suaktyvėjimą – klientai kasdien esą skambina dešimtimis.

Savo turimą sodybą jis nuomojo vasaros kainomis, tačiau pripažįsta, kad yra bandančių iš naujametinių renginių ir pasipelnyti.

„Aš tai kitos nuomonės, man geriau užsipildyti sodybas už standartines, krikščioniškas kainas. Būna, kad pasako dvigubą kainą, bet kas iš to. Vieną klientą gal ir paimsi, tą dieną išsinuomos, bet nebus labai laimingas, pasakys kitiems. Jeigu atvažiuos 40 žmonių – visi ir sužinos, o jie po to ir kitiems pasakys“, – sako pašnekovas.

P. Arasimavičius Naujųjų metų nakčiai sodybą nuomojo už 60 eurų asmeniui. Į šią kainą įėjo ir maitinimas. Jis tikina, kad kai kada net ir vasarą kainos būna didesnės – jos gali pakilti ir iki 100 eurų už asmenį.

Tačiau jis sako, kad už vidutinės sodybos, talpinančios iki 50 žmonių, nuomą naujametę naktį tikriausiai reiks sumokėti apie 1,5 tūkst. eurų.

O kaip pajūryje?

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė sako, kad užimtumas kol kas nėra didelis – apie 30-40 proc.

„Dabar yra aktyviausias momentas, kada prasideda pardavimai. Dauguma objektų įkėlė savo pasiūlymus tik praeitą savaitę“, – sako I. Valaitienė.

Pašnekovė tikina, kad, priešingai nei vasarą, oro prognozės rezervacijų skaičiui didelės įtakos nedaro. „Didesnį vaidmenį atlieka pasiūlymų turinys. Vieniems aktualu užsisakyti viešbutį tik vienai parai, bet kai kurie viešbučiai yra linkę parduoti ne mažiau dviejų parų“, – sako pašnekovė.

Pajūrio viešbučiai, anot jos, šventiniu periodu klientus vilioja įvairiomis pramogomis nuo gyvos muzikos koncertų iki ištaigingų vakarienių.

Kainos taip pat skirtingos. Už vakarinę programą teks sumokėti nuo 50 iki 150-ies eurų. Galima rasti ir tokių pasiūlymų, kur reikia mokėti „kėdės mokestį“ arba įsipareigoti restorane išleisti tam tikrą pinigų sumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)