Atliekant tyrimą buvo lyginamos investiciniuose planuose numatytos kainos su „tikrosiomis“, t.y. už kiek realiai nuperkami darbai. Tai svarbi žinia prasidėjus antrojo renovacijos etapo bumui, kai gyventojai balsuoja dėl investicinių planų patvirtinimo. BETA vadovas Valius Serbenta įsitikinęs, kad iš anksto nurodyta kaina nėra galutinė ir sėkmės atveju ji gali sumažėti netgi penktadaliu.

Investicijų projektų rengėjai rangos darbų kainas skaičiuoja pagal UAB „Sistela“ specialiai daugiabučių atnaujinimui parengtą kainyną. Šios įmonės generalinis direktorius Albinas Vaitkevičius DELFI teigė taip pat pastebėjęs, kad kainos galiausiai tikrai gali būti mažesnės nei numatytos rengiant investicinį projektą.

Kodėl taip atsitinka? „Kainynas sudaromas du kartus per metus įvertinant atitinkamo laikotarpio rinkos kainas. Tačiau galutinę sumą gali pakoreguoti įvairios prekybininkų taikomos nuolaidos ir akcijos. Kartais tam tikros medžiagos parduodamos 30 proc. pigiau. Pasinaudok ta nuolaida ir sutaupysi! Jeigu rangovas apsukrus, sugeba pasinaudoti tokiomis galimybėmis, o gal net yra prekybininkų partneris, jis gali pateikti konkurencingesnį pasiūlymą“, - kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, skaičiuojant konkretaus namo investicijų projekto kainas, būtina atkreipti dėmesį į kainyne aprašytų ir projekte numatomų atlikti darbų suderinamumą: „Pavyzdžiui, į sienų šiltinimo darbų sudėtį įtrauktas parapetų skardos nuėmimas ir naujas apskardinimas po apšiltinimo. Tas pats priskaičiuota ir prie stogo darbų. Jei tai sudėsime, bus susumuota du kartus. Be to, į stogo keitimo kainą įskaičiuotas apsauginių tvorelių įrengimas. Bet tai apima visą perimetrą, o ne kiekvieną kvadratinį metrą, kaip įskaičiuota kainyne. Todėl investicinio plano rengėjas turi daryti korekcijas.“

BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas taip pat teigė, kad labai dažnai rangos darbai nuperkami šiek tiek pigiau, nei buvo numatyta investiciniame plane. „Dažniausiai sumažėja atskirų priemonių kaina. Taip yra todėl, kad kai kurių „Sistelos“ kainoraštyje numatytų darbų kartais atlikti nereikia arba, pavyzdžiui, dubliuojasi tie darbai“, - teigė pašnekovas.