Prieššventinės mugės jau vyksta ne tik miestų erdvėse, bet ir prekybos centruose, net ir bankų patalpose. Prekeiviai vienu balsu tvirtina, kad mugėje pirkėjui gali pasiūlyti kitokias, ne kasdien prekybos centruose užsibuvusias prekes.

„Prekybos centrai nedaug organizuoja mugių ir, be abejo, kainos lemia pasirinkimą, vis tik ten pakankamai brangu, nedaug vietos, galbūt negali išsieksponuoti taip, kaip čia“, – tikina mugėje prekiaujantis tautodailininkas Kęstutis Puslys.

Muges įsileidžia ir prekybos centrai, jau kelerius metus savo patalpose ar prie parduotuvių leidžiantys produkciją realizuoti ūkininkams, o centras subūrė į vieną vietą lietuvių dizainerius.

„Svarbu buvo juos suburti prekybos centre, vienoje erdvėje, kad mūsų lankytojai galėtų rinktis iš vietinių dizainerių, kūrėjų prekių, gražių daiktų ir įvairiausių kalėdinių atributų ir kad jiems nereikėtų bėgioti po skirtingas vietas“, – sako „Go9“ vadovė Donata Vaičiukynė.

Mugėje prekiaujantys verslininkai sako nebijantys prekybos centruose esančių parduotuvių konkurencijos, nes vienoje erdvėje jie trumpai už tinkamą kainą gauna prekybos plotą, o produkcijos dažniausiai turi nedaug, kurios pakanka tik mugės laikui.

„Nuolatinį plotą turėti, manau, yra per brangu, kadangi ploto kaina prekybos centruose yra didelė, tad prieš Kalėdas tokie trumpalaikiai išstatymai naudingi tuo, kad mes galime nemokėdami didelės sumos, neturėdami didelio asortimento padaryti tokią trumpalaikę parduotuvę“, – teigia tikraknyga.lt vadovas Jaunius Lingys.

Smulkiojo verslo atstovai neneigia, kad priešventinis laikas – proga užsidirbti, todėl mugės – viena iš vietų. Tačiau skeptiškai vertinama galimybė prekiauti naujoje erdvėje – banke, kurių vienas šiemet pirmą kartą pasiūlė tokią galimybę.

„Manau, banko paskirtis yra teikti verslui ir žmonėms paskolas. Kaip sakoma, nėra nieko blogiau nei bankas, nes siūlo skėtį tada, kai nelyja. Aš dar suprasčiau, kad čia būtų kokia nors socialinė akcija, bet čia įžvelgiu tai, kad bankui trūksta klientų“, – mano Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė.

„Visuomet stengiamės būti su klientais ir ieškoti jiems geriausių sprendimų. Šiandien tos galimybės yra pagerėjuios, aplinka pasikeitusi ir ekonomika auga, tikimės, išlaikysime šitas geras iniciatyvas“, – sako „Swedbanko“ valdybos pirmininkė Dovilė Grigienė.

Nors smulkieji verslininkai didžiausio pirkėjų antplūdžio tikisi prieš pat Kalėdų šventę, jau planuojama prekyba ir kitose mugėse, artimiausia – Kaziuko mugė pavasarį.