Linksmiausia kova – tarp moterų ir vyrų

Taip U.Sturiui kilo mintis kurti įmonę „Lazertronas“, kuri mūsų šalyje organizuoja visame pasaulyje sparčiai populiarėjantį žaidimą lazeriniais šautuvais.

„Dievinu šį verslą dėl azarto ir atsidavimo – visi žaidėjai stengiasi nugalėti, o jausmas, kai komanda laimi, būna nepakartojamas! „Lazertrone“ dažniausiai švenčiami gimtadieniai arba viena prieš kitą žaidžia moterų ir vyrų komandos – šie žaidimai būna patys linksmiausi ir kupini įvairiausių aistrų ir net sukčiavimų. Stengiamės, kad klientams būtų kuo smagiau. Kartą žmonėms pasiteiravus, kuriuo metu – dieną ar naktį – lauke įdomiau žaisti, pasiūliau pasirinkti naktį. Žaidimas vyko tirštoje prieblandoje, galėjai įžiūrėti vos trijų metrų atstumu, buvo ką veikti vien stengiantis neatsitrenkti į kliūtis. Viskas pavyko puikiai – su daug adrenalino ir įtampos,“ – šypsosi U. Sturys.


Visada turėk planą „B“

Pradėdamas verslą, U.Sturys viską gerai apskaičiavo, parengė išsamų verslo planą, bet abejonių, ar pasiseks, vis tiek buvo. Receptas, kaip joms nepasiduoti – atsarginis planas.

„Manau, kad didelių netikėtų iššūkių pradėjęs verslą nepatyriau todėl, kad buvau viską gerai apgalvojęs ir visada turėjau planą „B“. Dar neseniai perskaičiau frazę: „Tie, kam nepasiseka su verslu, neturėjo gero plano „B“,“ – šypsosi verslininkas.

U. Sturys sako, jog kuo mažiau dvejosi ir kuo daugiau darysi, tuo didesnė tikimybė, kad tau pasiseks.

„Pradėjęs verslą suvokiau, kad visur sėkmė susideda iš mažų mažų detalių – žaidimų aikštelių planavimas, paslaugos reklamavimas, internetinis puslapis ir taip toliau. Būtent smulkmenos išskiria sėkmingus verslus. Iš pradžių maniau, kad bus paprasčiau nei pasirodė vėliau. Vis dėlto darbas džiugina. Dar praėjusią savaitę vienas jaunas žaidėjas paklausė: „Jums turbūt labai patinka šitas darbas?“. Vienas malonumas gauti tokį klausimą, o atsakymas vienareikšmiškas – labai!“

Jei yra galimybių – naudokis jomis

Verslo pradžiai reikalingus lazerinius šautuvus ir pripučiamas kliūtis U.Sturys įsigijo iš Verslumo skatinimo fondo gavęs paskolą, už kurią garantavo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA).
„Visiems siūlau naudotis INVEGA paramos verslui priemonėmis, nes tai puikus būdas pradėti verslą, kai paskolos teikiamos su labai mažomis palūkanomis, be to, yra galimybė susigrąžinti 95 proc. sumokėtų palūkanų, taip pat organizuojami įvairūs mokymai. Manau, jog ir be šios paramos būčiau pradėjęs verslą, bet kai yra galimybė jį pradėti mažesnėmis sąnaudomis, tai kodėl ja nepasinaudoti?,“ – sako verslininkas.

Ugdyk ištvermę

Vienas iš Lietuvos Rizikos ir privataus kapitalo asociacijos steigėjų, rizikos kapitalo fondo „LitCapital" steigėjas ir vadovaujantysis partneris Šarūnas Šiugžda pataria gerai pasiruošti prieš pradedant naują verslą.

„Nusprendęs pradėti verslą, pirmiausia pasistengčiau sukaupti ištvermės „bagažą“ – verslą gali sukurti tik ištvermingi žmonės. Taip pat rinkčiausi veiklą, kuri teiktų didelį malonumą, būtų įdomi, nes jeigu užsiėmimas nemielas, tai ir sėkmės tikėtis neverta. Taip pat stengčiausi suprasti, kas man padeda suvaldyti stresą ir atsipalaiduoti nepakenkiant sveikatai – hobis ar sportas, kuris leis atgauti jėgas po darbų,“ – teigia Š.Šiugžda.

Pasak eksperto, pradedant verslą būtina kuo tiksliau išsigryninti verslo idėją: „Aiškus verslo planas padės išvengti nereikalingų dalykų darymo – tai svarbu, nes jie gali užimti daug laiko, pareikalauti papildomų pinigų ir pastangų, ar net sužludyti visą verslą. Nusprendęs pradėti verslą, suburčiau bendraminčių komandą, nes vienam „užkurti“ verslą yra beveik neįmanoma, tam reikia gero kolektyvo ar bent vieno kito verslą išmanančio bendraminčio. Taip pat patarčiau susirasti kelis nesavanaudiškus ir versle kuo labiau patyrusius žmones, kurie galėtų patarti konkrečioje situacijoje bei laikas nuo laiko įvertinti, ar einu teisingu keliu. Būtinai pagalvočiau apie artimuosius – reikia suprasti, kad jiems dėl verslo irgi teks išgyventi daug, kartais net daugiau, nei pačiam pradedančiam verslininkui. Galiausiai, jau pradėjęs verslą pasistengčiau kuo greičiau surasti bent vieną-du klientus, iš kurių užsakymų verslas galėtų išgyventi pačioje pradžioje“.

Tikėti savo jėgomis

„Sugalvoję verslo idėją, žmonės iš pradžių būna kupini entuziazmo veikti ir nori nedelsiant išvysti galutinį rezultatą. Visgi siūlytume nuodugniau įvertinti, kiek laiko, jėgų ir lėšų pareikalaus verslas, ar prisiimti finansiniai įsipareigojimai nebus našta,“ – pataria INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Iš ES socialinio fondo lėšų įsteigtas Verslumo skatinimo fondas leidžia pasinaudoti puikia galimybe nebrangiai pasiskolinti verslui ir gauti dalinį paskolų palūkanų kompensavimą iki 95 proc. Be to, nemažą vaidmenį atlieka ir iki 80 proc. teikiama INVEGOS garantija, kuri atstoja dalį kredito įstaigos prašomo užstato. Paskolų teikimas ir dalinis paskolų palūkanų kompensavimas yra derinamas su nemokamu pradedančiųjų verslą mokymu ir konsultavimu, pagalba rengiant bei įgyvendinant verslo planus.Planuojantys pradėti savo verslą dėl lengvatinių paskolų gali kreiptis į Lietuvos centrinę kredito uniją arba artimiausią kredito uniją. Informacijos galima teirautis nemokamu tel. numeriu 8 800 11211 arba ieškoti ČIA.

Rubrikoje "Verslo vinis" rasite 10 drąsių ir sėkmingų verslo idėjų, kuriomis didžiuojasi jų autoriai ir visi padėję šiems verslams išvysti dienos šviesą bei sėkmingai augti. Idėjų vaizdiniai pristatymai - netikėti kaip ir pati verslininkų kasdienybė, o spektras - pats įvairiausias: nuo sveikatos priežiūros iki biokuro gamybos, nuo žaidimų iki ugdymo įstaigų, nuo šeimyninių manufaktūrų iki didesnių gamyklų.

"Verslo vinies" projekto iniciatorė UAB "Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA) kviečia susipažinti su verslo finansavimo galimybėmis Lietuvoje ir išdrįsti pradėti bei plėsti savo verslus. Rubrikoje pateikiama informacija apie INVEGOS administruojamas priemones, kurios finansuojamos ES struktūrinių fondų lėšomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)