Pakeisti radiatoriai nepadės

Pasak ekspertų, daugiabučio renovacija turi būti kompleksiška, nes pastatas turi šildymo nuostolių dėl savo konstrukcijos charakteristikos - dėl sienų ir kitų defektų. 

„Langų pakeitimas, sienų ir stogų apšiltinimas gali duoti puikių rezultatų – galite sutaupyti iki 40 procentų šilumos. O tik radiatoriaus pakeitimas vargiai padės sutaupyti vos vieną procentą šilumos“, - teigė Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Pastatų energetikos katedros docentas dr. Giedrius Šiupšinskas. Pašnekovas priminė, kad radiatoriaus paviršiaus plotas lemia, kokį šilumos kiekį jis teikia.

„Jei keičiate seną radiatorių nauju, bet jo paviršiaus ploto charakteristika yra ta pati, juo tekės tos pačios temperatūros vanduo. Tai naudos didelės kaip ir nėra. Tiesa, efektas bus nebent tada, jei jūsų keičiamas radiatorius yra tikrai labai senas ir stipriai užsiteršęs", - kalbėjo vyras.

Modernizuoti kompleksiškai

Apie senų radiatorių užsiteršimą kalbėjo ir Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas. Vyro nuomone, šildymo sistemos modernizavimas turi būti kompleksiškas. Pašnekovas pasakojo, kad nusprendę pakeisti radiatorius, tačiau neapšiltinę sienų ir stogo, nesulauksite tokio rezultato, kokio norėtumėte. 

„Kad ir kiek būtų bešildoma, visa energija vis tiek išeis laukan. Įsivaizduokite palapinę, kurioje yra radiatorius, kol jis įjungtas – gerai, bet vos išjungsite – bus šalta“, - DELFI sakė E. Petrauskas. 

Tiesa, vyras pateikė pavyzdį, kokiu atveju radiatorius vertėtų pasikeisti ir be buto renovacijos. Pasak BETA atstovo, tą reikėtų padaryti, jeigu būsto radiatoriai yra seni ir užsiteršę. Būtent dėl tos priežasties šilumos teikimas jais gali būti menkas. 

G. Šiupšinskas įvardijo dar vieną priežastį, dėl ko būsto savininkams vertėtų senus radiatorius keisti į naujus. 

„Suprantama, keičiant namų interjerą, žmonės gali senus keisti į naujus dėl patrauklesnės jų išvaizdos ir dėl to, kad naujiems reikia mažiau vietos“, - DELFI kalbėjo pašnekovas. Nauji radiatoriai pasižymi tuo, kad jie yra mažesni ir reikalauja mažiau vandens tūrio.

Vandenį iš šilumos punkto cirkuliuoja siurblys, kuris varinėja vandenį į butus. Pakeitę radiatorius į naujus mažesnius, dėl juose esančio mažesnio vandens tūrio vyks mažesnis pasipriešinimas, tokiu būdu sunaudosite mažiau elektros.

Būtina įrengti termostatą

Kalbėdamas apie nerenovuotų būstų radiatorius, mokslininkas teigė, kad jiems būtina  termostato funkcija.

„Gyventojams atsiranda šilumos ir išlaidų reguliavimo galimybė“, - sakė pašnekovas. Jis priminė, kad esant termostatui, šilumos tiekimas iš šilumos punkto yra reguliuojamas pagal lauko daviklį. Pastarasis fiksuoja temperatūrą ir paprastai būna slepiamas nuo tiesioginių saulės spindulių. 

„Pagal daviklio užfiksuotą informaciją yra paruošiamas atitinkamos temperatūros vanduo ir jis tiekimas į viso pastato butus“, - informavo pašnekovas.

Vyras pateikė pavyzdį: esant termostatui galime šilumą prisukti, kai šiltesnę dieną kambario temperatūra pakyla dėl saulės spindulių. Taip, pasak vyro, galime išnaudoti šilumą, kurią gauname iš lauko.