Vis pasigirstant informacijai apie aptiktus padirbtus eurus Lietuvoje kai kurie gyventojai ir toliau mokosi, kaip atskirti tikrus eurus nuo padirbtų. Kiti pasitiki reklamuojamu pinigų tikrinimo žymekliu, kuris pažymėjus padirbtame banknote palieką tamsią žymę.

Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos Pinigų gamybos organizavimo ir ekspertizės skyriaus viršininkė Danguolė Liaugminienė teigė, kad, jos žiniomis, minėto žymeklio veikimo principas yra cheminio elemento jodo skirtinga reakcija su medvilnės ar celiuliozės popieriumi.

„Jeigu padirbėjai panaudos klastotėms medvilnės popierių, tai šis pieštukas rodys, kad banknotas geras. Tik kai pinigai padirbti ant paprasto popieriaus, šis pieštukas padės“, - aiškino ji.

D. Liaugminienė užsiminė, kad eksperimentuoti padirbtų pinigų atpažinimo procese neverta: „Siūlytume prekybos ir paslaugų įstaigoms įsigyti tik patikimą pinigų tikrinimo įrangą. Grynųjų pinigų tvarkytojai tikrina eurų banknotų autentiškumą ir tinkamumą apyvartai automatiniu būdu, naudodamiesi klientų valdomais arba profesionaliems naudotojams skirtais banknotų tvarkymo aparatais, arba tai atlieka išmokytas personalas rankiniu būdu“.

Europos centrinis bankas yra nustatęs, kokiais aparatais gali naudotis grynųjų pinigų tvarkytojai, tikrindami, ar eurai nėra padirbti.

„Padirbtiems banknotams atpažinti gali būti naudojami ir kiti banknotų autentiškumo tikrinimo aparatai, kurie nelaikomi banknotų tvarkymo aparatais pagal Europos centrinio banko sprendimą. Šie padirbtų banknotų atpažinimo aparatai gali padėti mažmenininkams ir kitiems naudotojams atpažinti padirbtus eurų banknotus“, - kalbėjo pašnekovė. Vis dėlto verslininkams siūloma rinktis iš Europos centrinio banko sėkmingai testuotų aparatų sąrašo, nes šių aparatų programinė įranga vis atnaujinama atsiradus naujo pavyzdžio padirbtiems eurų banknotams.

Prireikė daugiau nei latviams

Minėtais banknotų tikrinimo žymekliais Lietuvoje prekiauja ir bendrovė „Office day“.

Įmonės rinkodaros vadovė Viktorija Masaitytė teigė, kad šiuos žymeklius perka tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys.

„Tačiau perka daug ne tik šitų žymeklių. Euro įvedimas padarė savo ir perkama daugiau ir pinigų tikrinimo aparatų“, - kalbėjo ji.

V. Masaitytė pastebėjo, kad pinigams tikrinti skirtų žymeklių pardavimas išaugo prieš Kalėdas, nes daug klientų jį pirko kaip dovaną, ypač vyresniems tėvams.

Kaip teigė įmonės atstovė, šios prekės paklausa buvo didesnė nei tikėtasi. Šiuo metu prekybininkai kaip tik yra pritrūkę šių žymeklių.

„Nors suplanavome tris kartus didesnį kiekį nei Latvijoje reikėjo, o pasirodo lietuviai nusiteikę dar labiau“, - kalbėjo pašnekovė. Pasak jos, šiuo produktu buvo prekiauta ir Estijoje, tačiau lietuviai padirbtų pinigų klausimu pasirodė patys nepatikliausi.

Paklausta, ar klientai yra informuojami, kad šis žymeklis negali visiškai užtikrinti, kad padirbtas pinigas bus nustatytas, V. Masaitytė atsakė: „Kad tai nėra šimtaprocentinė apsauga, tai yra faktas. Ne vien tik popierius naudojamas kupiūroje, yra naudojamos ir kitos technologijos, kurioms atskirti šitas žymeklis nėra tinkamas“.

Kaip atskirti, ar eurai tikri, galite pamatyti DELFI reportaže.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)