„Kitą savaitę sulauksime įvairių žiemai būdingų reiškinių: smarkaus vėjo, pūgos ir atodrėkio besmegeniui nulipdyti“, – sako V. Ralienė. Klimatologo Justino Kilpio teigimu, iki 2000-ųjų orai išsilaikydavo stabilesni, o dabar jie keičiasi staiga.

„Naujuosius metus greičiau sutiksime su lietučiu nei sniegu. Bus šilta ir vėjuota, bet pirmadienį orai turėtų pradėti vėsti ir naktimis temperatūra kris iki silpnai neigiamos“, – sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja Vida Ralienė.

Sausio 2-osios naktį temperatūra turėtų nukristi nuo 1 iki 4 laipsnių šalčio, sausio 3-ąją – iki 6 laipsnių šalčio. Kitos savaitės pradžioje dienomis temperatūra turėtų būti artima nuliui, o didžiausias pasikeitimas, pasak sinoptikės V. Ralienės, turėtų įvykti trečiadienį, kai iš Vakarų artės labai aktyvus ciklonas – jis atneš nemažai sniego, stiprės vėjas, kuris nešios sniegą, kils pūgos.

„Būtent tam sūkuriui praslenkant per Lietuvą bus įvairių orų: vienoje šalies dalyje pusę paros gali būti ramiau, o kitoje – siausti vėjas ir pūga, kitą paros pusę bus atvirkščiai – ta ramioji bus draskoma pūgos, o toje dalyje, kur prasiautė vėjas, šiek tiek nurims. Bet būtent tą trečiadienį turėtų būti nemažai sniego ir nakties temperatūra sieks 1–6 laipsnius šalčio. Trečiadienio dieną temperatūra priklausys nuo gyvenamosios vietos – šiauriniuose rajonuose temperatūra iki teigiamos greičiausiai nepakils, o pietiniuose rajonuose gali trumpam atkeliauti atodrėkis.

Tuo metu naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, vienam sūkuriui tolstant į Rytus, o kitam dar neatkeliavus iš Vakarų, atsiras sąlygos pragiedrėti – į Lietuvą iš šiaurės, šiaurės rytų trumpam įsiverš šaltas oras. Pagal paskutinius skaičiavimus, yra tikimybė, kad tą naktį atšals iki 7–12 laipsnių šalčio pietvakariniuose rajonuose, o Aukštaitijoje gali būti dar 5 laipsniais šalčiau. Tai – neįprasta šiai žiemai naktis“, – LRT.lt komentavo V. Ralienė.

Vis dėlto, sinoptikės teigimu, šalčiai ilgai išsilaikyti neturėtų, nes iš Vakarų artėja naujas žemo atmosferos slėgio sūkurys, vėl pradės stiprėti vėjai ir kilti pūgos. „Taigi nėra jokio pastovumo – atkeliaus ciklonas ir apsiniauks, vėl nebus šalčių. Nuo jūros pūstels stipresnis vakarų vėjas. Kai tas vėjas stiprus, jis virš jūros susikaupusį šiltesnį orą greitai atneša į Lietuvą ir tas atodrėkis prasiskverbia ne tik į pajūrį, bet ir į pietinius rajonus. Iš tiesų laukia labai permainingi orai: viena naktis – šaltesnė, o kita – stipriai šiltesnė“, – apibendrino V. Ralienė.

Tiems, kam aktualios orų prognozės, sinoptikė jas pataria sekti nuolat, mat iš anksto numatyti, kokie bus orai, sudėtinga, tačiau sąlygos stipriam atšalimui vieną kitos savaitės naktį, jos teigimu, yra. „Šie metai – kažkokie linksmieji kalneliai. Kaip prasidėjo lapkričio pabaigoje, [taip tebesitęsia] – pastovumo nėra. Vis dėlto kita savaitė bus žiemiška. Nuo antradienio sulauksime žiemai būdingų reiškinių – smarkaus sniego, pūgų, bus ir atodrėkio besmegeniui nulipdyti“, – LRT.lt kalbėjo V. Ralienė.

Klimatologas: tai būdinga pastarajam dešimtmečiui

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus specialistas J. Kilpys sako, kad tokios staigios orų permainos labai būdingos pastarojo dešimtmečio žiemoms, kai orai staiga pasikeičia, o šalčiai išsilaiko trumpai. „Juos pakeičia šiluma ir visą žiemą kaitaliojasi atlydžiai su šalčiais. Tai labai būdingas reiškinys nuo 2000-ųjų. Praėjusį šimtmetį išsilaikydavo stabilesni orai, o dabar jie keičiasi staiga“, – aiškino J. Kilpys.

Jis patvirtino, kad kitą savaitę situacija bus tikrai permaininga ir sudėtinga. „Prognozės gali labai pasikeisti, nes iš eilės eina du ciklonai. Temperatūra gali nukristi iki 18 laipsnių šalčio. Kita vertus, situacija gali labai greitai pasikeisti ir tos prognozės gali būti visai kitokios. Tačiau esmė nesikeičia – kitos savaitės pabaigoje temperatūra tikrai nukris. Dabar laikysis apie nulį arba teigiama temperatūra, vėliau silpnai neigiama, o tuomet laukia tas šuolis“, – LRT.lt dėstė klimatologas.

J. Kilpio teigimu, sausį ir vasarį kritulių bus apie normą arba šiek tiek daugiau.