Šeimos finansų eksperte dirbančios moters patarimai nugulė ir į vieną pirmųjų 2009 metais Lietuvoje išleistų finansų romaną „Pinigų medis“.

Ilgametė profesinė bankininkės patirtis ir karjeros iššūkis tapus šeimos finansų eksperte paskatino ieškoti būdų, kaip pagilinti akademines finansų valdymo žinias. Būtent tuo metu J. Varanauskienė ir nusprendė išbandyti trečiosios pakopos studijas ISM Vadybos ir ekonomikos universitete.

Apie įveiktą doktorantūros iššūkį, studijų metu įgytas naujas kompetencijas ir sėkmės receptą – derinti studijas ir svarbias pareigas banke – pasakoja ISM daktarė J. Varanauskienė.

- Kodėl pasirinkote studijuoti būtent ISM Vadybos ir ekonomikos universitete?

- Su ISM universitetu esu pažįstama nuo pat jo ištakų – 1995-1997 metais teko bendradarbiauti su Biznio mokymo centru Kauno technologijų universitete. Centras laikui bėgant išaugo iki universiteto. Buvau susidariusi pagrįstą nuomonę apie išskirtinai gerą mokymo ir studijų procesų kokybę šioje mokykloje. Patrauklus ir ISM universiteto požiūris į tarptautiškumą. Ryšius su užsienio universitetais, atvirumą, galimybes bei skatinimą vykti studijuoti atskirų kursų į užsienį (Skandinavijos šalis) laikau viena geriausių savo patirčių šiame universitete.

Julita Varanauskienė

- Kaip jums sekėsi rašyti disertaciją ir tuo pačiu metu suderinti svarbias pareigas banke?

- Buvo sunkiau nei tikėjausi. Mokslinių tyrimų atlikimas, darbų rašymas iš tikrųjų užima daugiau laiko ir reikalauja daugiau pastangų, negu buvo galima numanyti, buvau įpratusi dirbti organizacijoje, kurioje darbai labiau specializuoti ir paskirstyti. Rengiant mokslinį darbą viską reikia daryti pačiam – ne tik rinkti medžiagą ir ją analizuoti, bet ir suvesti duomenis, juos tvarkyti, redaguoti tekstą.

Esu dėkinga darbdaviui už supratingumą, už sudarytas sąlygas – derinti darbo ir dėstymo universitete valandų grafiką, reikiamu metu pasirinkti atostogas, suteiktas tikslines atostogas. Kita vertus, pabaigus studijas buvau labai stipriai motyvuota pagrindiniam darbui skirti daugiau laiko, pastangų negu iki tol.

- Kaip kasdieniame darbe panaudojate mokslo žinias įgytas studijų metu?

- Šiandien mano darbe daugiau moksliškumo – atidžiai seku mokslines naujienas savo profesinių interesų (namų ūkių finansų, elgsenos finansų) srityse, dalijuosi jomis su kolegomis, kuriems jos gali būti svarbios. Įgytos kompetencijos padeda pateikti daugiau ir gilesnių įžvalgų, tvirtesnių argumentų, efektyviai dalyvauti įvairiose profesinėse diskusijose.

- Kaip manote, kokios savybės jums padėjo studijuojant trečiosios pakopos studijose? Kas lėmė jūsų sėkmę?

- Galiu pasakyti, kad studijuodama įgijau naudingų įgūdžių. Supratau, kad labai svarbu planuoti užduotis ir laiką. Ir išmokau tai daryti. Daugiau ar mažiau sėkmingai įgyvendinti trumpalaikiai uždaviniai, kurie ilgainiui sugula į ilgalaikį planą ir nuveda prie galutinio tikslo. Svarbu būti nuosekliam savo darbe, bet tuo pačiu ir atviram pokyčiams – laiku liautis užsiiminėti neproduktyviais klausimais ar temomis ir nebesiblaškyti.

Labai padėjo ir aplinka: dalykiški, bet šilti santykiai su moksline vadove prof. dr. K. Levišauskaite, ji ne tik dalijosi savo moksline patirtimi ir teikė naudingus metodologinius patarimus, bet ir įkvėpė pasitikėjimo, nuolat jutau palaikymą.

Rimta paspirtis buvo ir šeimos pagalba – sudarytos sąlygos dirbti savaitgaliais, per šventes, atostogas – tuo metu, kuris turėtų būti skirtas šeimai. Manau, kad mano pačios ilgametė profesinė patirtis padėjo iškelti praktišką mokslinę problemą, profesinėje veikloje įgyti ryšiai – efektyviai susirinkti empirinio tyrimo medžiagą, studijų procese atsiradę nauji kolegos – užpildyti kai kurias akademinių žinių spragas.

- Ar ateityje ketinate siekti mokslininkės karjeros, vykdyti mokslines veiklas? Gal turite ateities karjeros tikslų ar planų, kuriais norėtumėte pasidalinti?

- Kol kas vis dar ilsiuosi – tarsi atiduodu skolą darbui, šeimai, darau tuos mėgstamus dalykus, kuriems studijų metu pritrūkdavo laiko – skaitau knygas (ne mokslines, nesusijusias su mokslinio intereso tematika), kuriu rankdarbius, keliauju. Nors tikrai negalėčiau pasakyti, kad nevykdau mokslinių veiklų – toliau seku ir mokslines naujienas, tačiau mano mokslinė veikla publikacijomis dar nevirsta.

- Ko palinkėtumėte jauniesiems mokslininkams ir studijuoti doktorantūroje planuojantiems žmonėms?

- Nebijoti atviro žvilgsnio, būti smalsiems, tačiau nepamiršti ir praktiškumo, pragmatiškumo. Dar linkiu kantrybės ir nuoseklumo, geranoriškų pagalbininkų aplink.