Kada verta naudotis savitarna?

Savitarną verta atsidaryti tuomet, kai prisireikia atlikti įprastus veiksmus su savo telefono ar interneto sąskaita: peržiūrėti išrašytas sąskaitas, pasitikrinti einamąjį mėnesį išnaudotų minučių, SMS žinučių ir duomenų kiekį. Jei nesate užsisakę debetinio apmokėjimo paslaugos (kuomet sąskaitos apmokamos automatiškai, be tiesioginio mūsų įsikišimo), savitarnos svetainėje galima iš karto apmokėti pateiktas sąskaitas per elektroninį banką. Truksite vos kelias minutes.

Prisijungus prie operatoriaus svetainės galima tiesiai iš kompiuterio siųsti SMS pasirinktiems gavėjams. Ypač patogu, jei reikia išsiųsti daug žinučių vienu metu. Kartais internetu sukurta žinutė yra pigesnė už įprastą SMS. Pavyzdžiui, „Tele2“ kiekvieną mėnesį leidžia išsiųsti per svetainę dešimt SMS nemokamai.

Kaip teigia operatorių atstovai, viena populiariausių savitarnoje naudojamų funkcijų - sąskaitos išklotinės peržiūra. Tokiu būdu savitarnos sistema padeda vartotojams kontroliuoti savo išlaidas. Anksčiau išklotinės pateikimas būdavo apmokestinamos simboliniu mokesčiu, tačiau dabar operatoriai, bent jau didžioji jų dalis, teikia jas nemokamai.

Nepamainoma pagalba

Savitarnos svetainėse galima rasti ir tokių paslaugų, kurios kur kas sunkiau gaunamos kitais būdais. Pavyzdžiui, galima sužinoti PUK kodą, reikalingą užblokuotai SIM kortelei atrakinti. Tokią paslaugą siūlo savo klientams „Tele2“ ir „Bitė“.

Internetu galima užblokuoti sąskaitą telefono vagystės atveju. Tiesa, tą galima padaryti ir telefonu, bet šiuo atveju teks pateikti apie save daug asmeninių duomenų, kurių dalies galbūt neprisimename.

Savitarnos svetainėse taip pat nurodomi turimi mokėjimo planai ir sutarčių galiojimo terminai, taigi galima planuoti, kada jas verta prasitęsti. „Bitė“ skelbiasi, kad savo klientams, tiek privatiems, tiek ir verslo, leidžia keisti mokėjimo planus bei įsigyti telefoną internetu, neiškėlus kojos iš namų ar biuro.

DELFI primena, kad ryšio operatoriai savo klientams, panorėjusiems pakeisti operatorių prieš sutarties pabaigą, negali taikyti taikyti netesybų, baudų ar kitokių mokesčių. Bet kartu su ryšio teikimo sutartimi ar atskira lizingo sutartimi įsigyto telefono likutinę vertę reikės atlyginti 

Kitas reikalas – plano pakeitimas ar naujų paslaugų užsakymas. Visi operatoriai suteikia savo klientams galimybę tai atlikti internetu. Bet naudotis šia galimybe reikėtų labai atsargiai – kai kurios akcijos planams ir paslaugos galioja tik jas užsakius salone ar paskambinus konsultantui.

Kad sąskaita neišaugtų kaip burbulas

Kartais mobilusis ryšys gali mums labai brangiai atsieiti, jei laiku nepastebime, kad viršijome mėnesio limitus. Dalis operatorių siūlo apsaugą nuo tokių netikėtų atvejų. Pas „Bitę“ ji vadinasi „išlaidų kontrole“, pas „Tele2“ – „kredito limitu“. O „Omnitel“, jei ir turi tokią paslaugą, tai neleidžia jos valdyti savitarnos svetainėje.

Išlaidų kontrolės paslaugos esmė – vartotojas nustato sumą, kurią viršijus apribojamas naudojimasis mobiliuoju ryšiu. Pasirinkti ar pakeisti norimą sumą galima patiems, apsilankius savitarnos svetainėje internete, paskambinus pagalbos centrui arba operatoriaus salone.

Kai išlaidos pasiekia pasirinktą limitą, vartotojui atsiunčiama SMS žinutė. „Bitė“ savo klientams siūlo ir kitą kontrolės būdą - vartotojai informuojami SMS žinute, kai pasiekiama 80 proc. sumos, o peržengus 100 proc. ribą, naudojimasis papildomai apmokestinamomis paslaugomis apribojamas.

Pigesnė pagalba

Savitarnos svetainėse galima gauti ir konsultanto pagalbą. Užklausas galima siųsti elektroniniu paštu arba užmegzti pokalbį su konsultantu tiesiog naršyklėje. Gal tai ir nėra pats greičiausias ar patogiausias būdas – gyvo pokalbio nepakeis niekas, tačiau tikrai pigesnis. Nes skambučiai operatorių pagalbos centrams gali būti apmokestinami.

Pagalbą galima gauti ne tik savitarnos svetainėse, bet ir socialiniame tinkle „Facebook“. Visi operatoriai čia turi savo paskyras. Kaip pastebi „Bitė“, užsienyje atostogaujantys ir keliaujantys tautiečiai iškilusius klausimus vis dažniau sprendžia ne telefonu, o „Facebook“. Svečioje šalyje viešintys vartotojai gyvas konsultacijas elektroninėje erdvėje pasirenka norėdami sutaupyti ir sulaukti greitos pagalbos.

Pagalba telefone

Savitarnos sistema pasiekiama ne tik iš kompiuterio, bet ir iš išmaniojo telefono. „Tele2“ giriasi pirmieji šalyje sukūrę telefonams skirtą savitarnos programėlę išankstinio mokėjimo paslaugos „Pildyk“ klientams, tačiau pripažįsta, kad vos po poros mėnesių panašią programėlę pasiūlė ir konkurentai.

Lietuvoje mobiliojo ryšio paslaugų savitarnos sistemomis naudojasi dar santykinai nedaug žmonių. Galbūt vieni to nedaro dėl išprusimo interneto srityje stokos. Kitiems vis dar yra svarbus gyvas kontaktas. Treti tiesiog nežino apie tokią galimybę.

Bet savitarna naudinga tiek operatoriams, tiek ir jų klientams. Bendrovės teigia, kad savitarna yra vienas iš patogiausių klientų aptarnavimo kanalų, prieinamas 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę. Kaip DELFI pasakojo „Tele2“ atstovai, nauda klientui iš savitarnos yra dviguba. Pirma, savitarna supaprastina klientų aptarnavimo procesą ir taupo jo laiką. Antra, ji taupo klientų pinigus: klientas sutaupo transporto išlaidoms, nemoka už pokalbį su konsultantu telefonu. Suprantama, tai padeda sumažinti ir įmonės sąnaudas – „Tele2“ teigimu, sutaupytais pinigais bendrovė pasidalija su klientais pasiūlydama jiems geresnę kainą. Pasak kito operatoriaus, „Omnitel“, dėl savitarnos salonų ir klientų aptarnavimo centro darbuotojai gali daugiau dėmesio skirti klientams, kuriems iš tiesų reikalinga specialistų pagalba ir patarimas, jie greičiau sulaukia konsultacijos.

Operatorių savitarnos svetainių adresai:
„Bitė“ - www.manobite.lt
„Omnitel“ – https://savitarna.omnitel.lt
„Tele2“ - https://kt.tele2.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)