Kasmet keliuose žūsta daugiau nei 1,2 mln. žmonių, t.y. daugiau nei 3 tūkst. kasdien. Daugiau nei pusė jų keliauja ne automobiliuose. 20-50 mln. žmonių kasmet sužalojami eismo įvykiuose. Pripažįstama, kad eismo saugumas – didelė problema Trečiojo pasaulio šalyse, kur užfiksuojama 90 proc. visų žūčių keliuose.

Avarijose patirti sužalojamai yra tarp trijų dažniausiai pasitaikančių 5-44 metų amžiaus žmonių mirties priežasčių.

Skaičiuojama, kad eismo įvykiai valstybėms kainuoja nuo 1 iki 3 proc. BVP, ir sudaro daugiau nei 500 mlrd. JAV dolerių.

Teismo medicinos ir kriminologijos archyvų duomenimis, motorinių transporto priemonių avarijos yra viena dažniausių stuburo traumų priežasčių. Siekdami sumažinti traumos riziką, vairuotojai turėtų nepamiršti prisisegti saugos diržus ir taisyklingai sėdėti prie vairo, t.y. išlaikyti saugų atstumą nuo oro saugos pagalvių bei tinkamai nusistatyti atlošą galvai.

Tyrimai rodo, kad saugos diržų naudojimas bei oro saugos pagalvės avarijos atveju sumažina mirties riziką 63 proc. ir apsaugo nuo rimtų sužeidimų. Pitsburgo universiteto Medicinos centro duomenimis, vien saugos diržų naudojimas sumažina žūties riziką per pusę, o pasikliaujant tik oro pagalvėmis, rizika sumažėja maždaug trečdaliu.

Saugos diržai sukonstruoti taip, kad sugertų avarijos smūgį ir išlaikytų kūną vietoje. Oro saugos pagalvė apsaugo tik konkrečias kūno vietas – galvą, kaklą ir krūtinę – nuo susidūrimo su vairu, priekiniu stiklu, prietaisų skydeliu ir kitais paviršiais, tačiau ji negali sugerti viso smūgio. Ilgamečiai tyrimai atskleidė, jog pasikliaunant tik oro saugos pagalvėmis žūties rizika sumažėja tik trečdaliu, o papildomai užsegti saugos diržai žymiai padidina išgyvenimo šansus.

Besirūpindami savo saugumu, vairuotojai turėtų prisiminti taisyklingai sėdėti vairuodami. Labai svarbu išlaikyti tinkamą atstumą nuo oro saugos pagalvės – ji nėra minkšta, nes norint, kad ji suveiktų operatyviai, naudojamos pirotechninės dujos, kurios išskleidžia ją labai staigiai.

Prisiminkite:
- visada užsisegti saugos diržus;
- išlaikyti saugų atstumą nuo vairo – mažiausiai 25 cm;
- nusistatyti galvos atlošo aukštį – galvos vidurys turėtų būti jo centrinės dalies lygyje;
- netgi mažas susidūrimas gali lemti rimtą stuburo sužeidimą – nenuvertinkite situacijos rimtumo, pasikonsultuokite su gydytoju.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)