Bus žinoma apie planuojamas investicijas

Iki 2020 m. pabaigos kelių turto valdymo informacinės sistemoje (KTVIS) žadama viešinti svarbiausius kelių tinklo duomenis. LAKD atstovas Evaldas Tamariūnas praneša, kad interneto vartotojams bus prieinami aktualūs valstybinės ir vietinės reikšmės kelių turto duomenys.

Pateikiami duomenys – kelių geometrijos, tinklo duomenys ir kita informacija apie tai, kas vyksta keliuose ir kokios planuojamos investicijos konkrečiame kelio ruože.

„Be to, iš KTVIS bus teikiami aktualūs kelių duomenys verslo subjektams. Aktualių ir savalaikių kelių tinklo duomenų prieinamumas interneto vartotojams padės didinti visuomenės informuotumą apie Lietuvos kelius, kelių saugumą, patogumą ir efektyvumą, sudarys sąlygas kitų el. paslaugų transporto sektoriuje kūrimui ir plėtrai“, – teigia E. Tamariūnas.

LAKD jau kelerius metus dirba prie projekto „Kelių duomenų el. paslaugos sukūrimas”. Projektas finansuojamas iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos „Informacinės visuomenės skatinimas“. Įgyvendinama priemonė – „Intelektinės transporto paslaugos ir taikomieji sprendimai“.
Spūstis

Projekto tikslas – sukurti pažangią kelių duomenų el. paslaugą, skirtą kelių duomenų teikėjams ir ūkio subjektams, naudojantiems kelių duomenis. Kuriant specialią platformą, pasitelkiamas centralizuotas valstybinės ir vietinės reikšmės kelių duomenų šaltinis, kuriame kelių duomenys būtų tvarkomi nuo kelių turto gyvavimo ciklo pradžios iki pabaigos.

Sistema padės efektyviau gerinti kelių kokybę

Projekto veiklas planuojama įgyvendinti iki 2020 m. lapkričio 30 dienos.

„Bus automatizuotas valstybinės ir vietinės reikšmės kelių, jų statinių ir elementų turto duomenų centralizuotas rinkimas ir teikimas, automatizuotas valstybinės ir vietinės reikšmės kelių plėtros planavimas ir sprendimų priėmimas, automatizuoti kelių turto valdymo veiklos procesai“, – aiškina E. Tamariūnas.

Anot jo, bus sukurta ir įdiegta kelių turto valdymo informacinė sistema, kurios funkcionalumais kartu su LAKD naudosis savivaldybių administracijos, atsakingos už vietinių kelių tinklo plėtrą ir priežiūrą, bei rangovai, teikiantys kelių plėtros, remonto ir priežiūros paslaugas.
Vilniaus keliai

„Projekto metu optimizuoti veiklos procesai turės teigiamos įtakos Kelių direkcijos ir savivaldybių ištekliams. Bus sudarytos techninės galimybės lengviau ir paprasčiau valdyti kelių turtą, o tai lems sumažėjusį darbo laiką, skirtą atlikti pakartotinį duomenų suvedinėjimą ir panašias mechaniškas, pasikartojančias veiklas“, – teigia E. Tamariūnas.

Jis pabrėžia, kad KTVIS priemonėmis bus prisidedama prie kelių priežiūros kokybės gerinimo. To bus pasiekta efektyviau valdant valstybinės ir vietinės reikšmės kelių turtą.

„Tokiu būdu projektas teigiamai prisidės prie Kelių direkcijos ir savivaldybių administracijų materialinių išteklių gerinimo“, – numato jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)