aA
Nežinant kelių esminių taisyklių, virtuvėje nesunku sugadinti bet kokį patiekalą, ką jau kalbėti apie tokį paruošimui jautrų produktą kaip žuvis.
© Shutterstock nuotr.

Kartais iš pirmo žvilgsnio nekalčiausi mūsų kulinariniai įpročiai gali niekais paversti medikų rekomendaciją kelis kartus per savaitę suvalgyti baltosios žuvies ir bent kartą – riebios, teigiama įmonės „Vičiūnai group“ pranešime spaudai.

Apie tai, kaip žuvį ruošti ne tik skaniai, bet ir sveikai, skaitytojams pasakoja sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Pirmas žingsnis – tinkamai išsirinkti

Esama įvairiausios baltosios žuvies, bet jos mėgėjai Lietuvoje dažniausiai renkasi atvėsintą doradą, sterką, šaldiklyje dažnai turi Atlante pagautos menkės.

„Man asmeniškai atlantinė menkė – universali, greitai paruošiama žuvis, kuri pasižymi švelniu skoniu. Tai ypač svarbu tiems, kas mažiau mėgsta žuvį, taip pat mažiesiems valgytojams. Dauguma vaikų iš tiesų žuvį valgo noriai, be to, esama gudrybių, kaip paskatinti šį norą ar pagaminti taip, kad valgytų“, – sako V. Kurpienė.

Anot specialistės, pirmiausia reikia pasirinkti tinkamą žuvį, apie tai jau rašėme ankstesniame straipsnyje. Antras svarbus žingsnis – ją tinkamai pagaminti. Deja, mūsų kultūroje žuvis dažnai vis dar ruošiama netinkamai.

Žuvies filė
Žuvies filė
© Įmonės nuotr.

Dažniausi būdai, kaip vertingą žuvį paverčiame menkaverte

1. Kepame ją dideliame riebalų kiekyje.

2. Paskandiname grietinėlės ar bešamelio padaže.

3. Prieš kepdami žuvį riebaluose, ją dar apvoliojame miltų ar džiūvėsėlių plakinyje su kiaušiniu. Toks „rūbas“ kepant sugeria daugybę menkaverčių riebalų.

3. Kepame per ilgai arba per aukštoje temperatūroje – žuvis būna perkepta ir išdžiūvusi.

4. Atšildome šaldytą žuvį ir dar kartą ją užšaldome – taip sugadinamas vertingas baltymas, nes namie negalime taip greitai užšaldyti, kaip tai įmanoma pramoniniu būdu.

5. Šaldytą žuvį atšildome kambario temperatūroje, kai tai daryti reiktų šaldytuve. Žinoma, kambario temperatūroje greičiau, tačiau šaldytuve atšildyta žuvis tikrai nenuvils savo skonio ir tekstūros privalumais. O paprasčiausia produktą palikti šaldytuve tiesiog pernakt.

Kaip pagaminti greitai ir sveikai

Kuo baltosios žuvies receptas paprastesnis, tuo neretai ir geresnis. Jei žuvis atvėsinta, ji paruošiama ypač greitai. Šaldytą žuvį iš šaldiklio į šaldytuvą įdėję iš anksto, irgi ilgai neužtruksite. Šaldytuve atšildyta žuvis bus sultingesnė ir skanesnė! Taigi vakarienę planuokite iš anksto.

Ruošiantiems žuvį: lietuvių mėgstami gamybos būdai sugadins patiekalą negrįžtamai
© Santa Maria nuotr.

Atlantinė menkė, kaip ir kita baltoji žuvis, ruošiama įvairiai. Specialistė pataria: jokių apvoliojimų miltuose ir kepimo dideliame riebalų kiekyje! Tokiu būdu sugadiname gerą produktą ir gauname daug tuščių kilokalorijų. Skaičių kalba tai reikštų: 100 gramų vertingos atlantinės menkės filė – tik 68 kcal, o 20 gramų kepimo riebalų, kurių reikėtų vengti, – net 170 kcal. Dažnai apie tai net nepagalvojame.

„Šiame greitame gyvenime vertybe laikomas greitai ir paprastai paruošiamas maistas visai šeimai ar vienam asmeniui. Bet taip ruošti galima ir sveiką maistą. Puikus sveiko tinginių maisto pavyzdys – garinta žuvis: kartu su ja pagarinate ir daržoves (jas galite rinktis ir šaldytas), o prieš patiekdami tik pabarstote prieskoniais. Net nebūtinas garpuodis – pakaks metalinio sietelio ir didesnio puodo. Įpilkite į jį šiek tiek vandens, įdėkite sietelį su produktais ir uždenkite dangčiu. Vakarienė – per kelias minutes“, – greitą receptą siūlo V. Kurpienė.

Skirtingų rūšių baltoji žuvis gali tikti griliui ar greitam paruošimui keptuvėje su ypač mažu riebalų kiekiu.

„Mes dažniausiai žuvį kepame orkaitėje ant grotelių. Šalia kepame morkas bei kitas daržoves garnyrui“, – asmenine maisto ruošimo patirtimi dalijasi mitybos specialistė.

Kviečia pradėti nuo menkės

Anot V. Kurpienės, patroškinta ar vos apkepta ledjūrio menke ar kita žuvimi galima pagardinti makaronus, virti nuostabias žuvienes ar troškinius su daržovėmis. Jos nuomone, šie patiekalai puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.

„Kai orai atvėsta, jie ypač tinka, nes žuvies šiluma pasklinda po visą kūną, toks maistas vertingas, bet visai neriebus ir lengvai virškinamas. Po tokios vakarienės miegas bus kokybiškas, atsibusite puikiai pailsėję“, – tikina Vaida.

Žuvies suktinukai
Žuvies suktinukai
© Shutterstock

Baltąją žuvį ji rekomenduoja valgyti su sezoninėmis daržovėmis. Prie jų puikiai dera ir lengvai termiškai apdorotos daržovės. Pavyzdžiui, truputį pagarintos, keptos orkaitėje ar patroškintos kartu su žuvimi.

„Jei iki šiol žuvies vengėte, atlantinė ar ledjūrio menkė – puikus pasirinkimas. Maloni žuvies tekstūra, mažai ašakų, ji tinka įvairiausiems patiekalams. Skonis ypač švelnus, o jei žuvies kvapą norisi sumažinti dar labiau, tai galima padaryti vos pašlaksčius citrinos sultimis“, – pataria specialistė.

Atlantinę menkę ar kitokią baltąją žuvį sveikai ir greitai galime pagaminti daugeliu būdų. V. Kurpienė vieną iš jų siūlo šiame video recepte.

„Siūlau prisiminti, kaip iki šiol ruošėte žuvį, ir šiek tiek pakoregavus receptus, išlaikyti gerokai daugiau vertės. Jei iki šiol manėte, kad žuvies nemėgstate, tai pasninkas ir didžiosios metų šventės – puiki papildoma paskata iš naujo išbandyti šį vertingą produktą. Pradžiai rinkitės švelnaus skonio atlantinę menkę. Kai įgusite ją paruošti, išbandykite ir kitas žuvis. Negali norėti to, ko dar nebandei“, – sako Vaida.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Džiugelio skambutis aplinkos ministrui: išlindo visai kitų interesų ausys (17)

Ką bendro turi atliekų tvarkymo verslas su žmogaus teisėmis ir jų gynimu?

Lietuvos miškuose miškovežių spūstys (29)

Socialiniai tinklai ūžia nuo informacijos, kur matyti intensyvūs miškų kirtimai. Gyventojai,...

Šimonytė apsisprendė dėl Prezidento rinkimų – apie abejones kalba būtuoju laiku (628)

Artėjančių prezidento rinkimų lygtyje lieka vis mažiau nežinomųjų. Bet tie nežinomieji yra...

Neįvykus koncertui pasijuto maitinama pažadais: kiek galima laukti savų pinigų? (56)

Į DELFI kreipėsi skaitytoja Kristina, kuri neįvykus koncertui jau daugiau nei mėnesį laukia savo...

Orai: laukia kardinalūs pokyčiai (6)

Vasarai būdinga šiluma mėgausimės iki penktadienio. Po to šalyje įsivyraus apniukę ir vėsūs...

Prieš ir po: neįtikėtinos narkotikų atsisakiusių žmonių transformacijos

„Kas per daug, tas nesveika“ yra gan nebloga gyvenimo taisyklė, tačiau kai kurių dalykų...

Pirmasis Allos Pugačiovos vyras lietuvis – apie bendrą gyvenimą, skandalus namuose ir tikrąją skyrybų priežastį (37)

Buvęs primadonos vyras papasakojo apie santuokos su Alla Pugačiova ypatumus ir apie skyrybų su...

Nespėjusį į Panevėžio ligoninės direktoriaus kėdę atsisėsti Skorupską atiduoda į prokurorų rankas (84)

Į korupcijos skandalų sūkurį dėl buvusio vadovo Ivano Dorošo bylų pastaruosius keletą metų...

Sąžiningo teisėjavimo prašantis Kleiza – apie titulų badą, triskart už „Žalgirio“ pigesnę „Ryto“ sudėtį ir rinktinę interviu (57)

Savo komandos pavadinimą, logotipą ir vyriausiąjį trenerį pakeitęs Vilniaus „Rytas“ jau šį...

Numuštas Rusijos lėktuvas: kas tai per orlaivis ir ką jis veikė šalia Lietuvos (872)

Po to, kai Sirijos priešlėktuvinės pajėgos virš Viduržemio jūros numušė Rusijos lėktuvą...