aA
Vienas pirmųjų klausimų renkantis kavą – ar ji nėra rūgšti. Prekybininkų teigimu, 7 iš 10 perkančių kavą pirmiausiai teiraujasi būtent apie tai, tačiau ekspertai sutaria, kad ši skonio savybė vienareikšmiškai nėra siejama su blogu kavos skoniu.
Šalta kava
Šalta kava
© Fotolia nuotr.

Ekspertų teigimu, galima atskirti dvi rūgšties rūšis - gerąją ir blogąją, teigiama įmonės „Kavos draugas“ pranešime spaudai .

Kodėl mes nemėgstame rūgšties kavoje?

Siekiant išgauti subtilų kavos aromatą, priklausomai nuo kavos rūšies ar norimo rezultato, reikia atsižvelgti į daug veiksnių.

„Jei vienos rūšies kavą skrudinsime 210 laipsnių temperatūroje 12 minučių, tai jau paėmus kitą rūšį reikiama temperatūra gali būti 240 laipsnių, o laikas trumpesnis. Profesionalūs skrudintojai patys stebi visą procesą bei tiksliai apskaičiuoja laiką stebėdami, kada skrudinimo procese vyksta kavos pupelės skilimas. Visa tai reikia matyti vizualiai. Vien tinkamai sureguliuotos technikos nepakanka“, - pasakoja kava prekiaujančios įmonės vadovas Aurimas Vainauskas.

Renkantis, kokiu laipsniu skrudinti kavos pupeles – pirmiausiai yra galvojama apie rezultatą, kurio norima pasiekti. Tiesa, verta paminėti, kad kuo tamsiau kava yra skrudinama, tuo daugiau skonio „žūsta“, o kavos gamintojai šiuo metodu kartais bando maskuoti prastos kokybės kavą. Tiesa, ši taisyklė galioja ne visais atvejais. Viskas priklauso nuo to, kokiam gėrimui kava yra ruošiama. Jei norima pupeles paruošti espreso gėrimui – kava dažniausiai bus skrudinama būtent tamsiai, jei norima paruošti gėrimo gaminimui per Chemex ar amerikietišku būdu – būtinas šviesus skrudinimas.

Kavos pupelės
Kavos pupelės
© Organizatorių archyvas

Apie skrudinimo lygmenis

  • Kavos pupeles norint paskrudinti šviesiai, optimali temperatūra turėtų būti 180–205 laipsniai. Skrudinama iki pirmo pupelės skilimo.
  • Kavos pupeles norint paskrudinti vidutiniškai – optimali temperatūra 210–220 laipsnių. Skrudinama tarp pirmo skilimo pabaigos ir antro skilimo pradžios.
  • Kavos pupeles norint paskrudinti vidutiniškai tamsiai – optimali temperatūra 225–230 laipsnių. Skrudinama iki antro skilimo vidurio.
  • Kavos pupeles norint paskrudinti tamsiai – optimali temperatūra 240 laipsnių. Skrudinama iki antro skilimo pabaigos ar toliau.

Kiekviena kava iš skirtingų ūkių pasižymi unikaliais skoniais. Ne veltui sakoma, kad kava pasižymi platesniu skonių spektru nei vynas, kuriame skaičiuojama apie 600 unikalių poskonių, kai tuo tarpu kava jų turi beveik 1000.

Aukštos kokybės kava, pati iš savęs bei tinkamai paskrudinta pasižymi malonia rūgštele, ir tik nuo skrudintojų priklauso, ar ji bus pabrėžta, ar nuslopinta. Pasak „Vero Coffee House“ vadovo Dariaus Vėželio, skrudinant turi būti ieškoma balanso tarp saldumo, kartumo ir rūgštumo.

„Plintant kavos kultūrai, skrudintojai atranda vis daugiau techninių sprendimų subtiliausių aromatų atskleidimui. Skrudinimo procese atskleidžiama visa puokštė pupelėse paslėptų aromatų, iš kurių galima vieną ar kitą pabrėžti, taip kavai suteikiant išskirtinumo“, - pasakoja D. Vėželis.

Būtent skrudinimas apibrėžia, ar rūgštelė kavoje bus maloni ar žeidžianti gomurį, todėl būtent šios savybės iš esmės bijoti nereikia. Tiesiog prieš renkantis kavą – išsiaiškinti kokiu būdu kava yra apdirbta. Išbandžius teisingai paskrudintas kavos pupeles, galima likti maloniai nustebintam šios, mitais apipintos kavos savybės“, - pasakojimą pabaigia A. Vainauskas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konstitucinio Teismo darbuotojai pratrūko: valstybės institucijoms apskundė patį teismo pirmininką Dainių Žalimą (54)

Grupė Konstitucinio Teismo (KT) darbuotojų teismui laikinai vadovaujantį teismo pirmininką,...

Už mažas algas dirbti nebeapsimoka: lietuviai mėgaujasi išmokomis (119)

Užimtumo tarnyba (UT) šalyje fiksuoja rekordinį nedarbą, tačiau tuo pačiu metu Lietuvoje...

Koronaviruso protrūkis Kauno įmonėje: serga 18, dar tiriami apie 200 darbuotojų (6)

Kaune įmonėje „Hegelmann Transporte“ kilus koronaviruso protrūkiui tiriami apie 200 šios...

Gražina Kristina Sviderskytė

Nebūti dalykai, sujaukę „Lituanicos“ istoriją: „vokiečių išgamos“

Atmintis yra keistas reiškinys: žmonės geba atsiminti nebūtus dalykus. Ypač po sukrečiančių,...

17 milijonų žmonių apėmęs tyrimas parodė tikruosius COVID-19 mirčių rizikos faktorius

Visi žino, kad COVID-19 yra pavojingesnė vyresniems ir ligotiems žmonėms. Tačiau tai – tik...

Nerimas dėl pinigų ir darbo kelia realų pavojų visuotiniam atsigavimui (6)

Koronaviruso pandemija įstūmė pasaulį į finansinį neužtikrintumą, keldama grėsmę recesijos...

Gerai pažįstami augalai, kurie per karštį gali būti pavojingi (1)

Vasarą sunoksta vaisiai ir daržovės, džiugina pačių užsiaugintas derlius. Kita vertus, tarp...

Naujo tyrimo rezultatai nedžiugina: nustatė, po kiek laiko nuo užsikrėtimo nyksta imunitetas koronavirusui

Imunitetas koronavirusui daugeliui pacientų gali pradėti nykti per kelias savaites ar mėnesius,...

Norvegijoje užpuolikas žiauriai subadė kelias moteris, viena mirė (5)

Norvegijos policija trečiadienį pranešė sulaikiusi vieną asmenį po incidento, per kurį buvo...

Kodėl česnakų laiškus reikia surišti į mazgą – pataria patyrę daržininkai (2)

Česnakai – vieni iš reikalingiausių produktų virtuvėje ištisus metus. Be jų neįmanoma...

|Maža didelių žinių kaina