Vienas pirmųjų klausimų renkantis kavą – ar ji nėra rūgšti. Prekybininkų teigimu, 7 iš 10 perkančių kavą pirmiausiai teiraujasi būtent apie tai, tačiau ekspertai sutaria, kad ši skonio savybė vienareikšmiškai nėra siejama su blogu kavos skoniu.
Šalta kava
© Fotolia nuotr.

Ekspertų teigimu, galima atskirti dvi rūgšties rūšis - gerąją ir blogąją, teigiama įmonės „Kavos draugas“ pranešime spaudai .

Kodėl mes nemėgstame rūgšties kavoje?

Siekiant išgauti subtilų kavos aromatą, priklausomai nuo kavos rūšies ar norimo rezultato, reikia atsižvelgti į daug veiksnių.

„Jei vienos rūšies kavą skrudinsime 210 laipsnių temperatūroje 12 minučių, tai jau paėmus kitą rūšį reikiama temperatūra gali būti 240 laipsnių, o laikas trumpesnis. Profesionalūs skrudintojai patys stebi visą procesą bei tiksliai apskaičiuoja laiką stebėdami, kada skrudinimo procese vyksta kavos pupelės skilimas. Visa tai reikia matyti vizualiai. Vien tinkamai sureguliuotos technikos nepakanka“, - pasakoja kava prekiaujančios įmonės vadovas Aurimas Vainauskas.

Renkantis, kokiu laipsniu skrudinti kavos pupeles – pirmiausiai yra galvojama apie rezultatą, kurio norima pasiekti. Tiesa, verta paminėti, kad kuo tamsiau kava yra skrudinama, tuo daugiau skonio „žūsta“, o kavos gamintojai šiuo metodu kartais bando maskuoti prastos kokybės kavą. Tiesa, ši taisyklė galioja ne visais atvejais. Viskas priklauso nuo to, kokiam gėrimui kava yra ruošiama. Jei norima pupeles paruošti espreso gėrimui – kava dažniausiai bus skrudinama būtent tamsiai, jei norima paruošti gėrimo gaminimui per Chemex ar amerikietišku būdu – būtinas šviesus skrudinimas.

Kavos pupelės
Kavos pupelės
© Organizatorių archyvas

Apie skrudinimo lygmenis

  • Kavos pupeles norint paskrudinti šviesiai, optimali temperatūra turėtų būti 180–205 laipsniai. Skrudinama iki pirmo pupelės skilimo.
  • Kavos pupeles norint paskrudinti vidutiniškai – optimali temperatūra 210–220 laipsnių. Skrudinama tarp pirmo skilimo pabaigos ir antro skilimo pradžios.
  • Kavos pupeles norint paskrudinti vidutiniškai tamsiai – optimali temperatūra 225–230 laipsnių. Skrudinama iki antro skilimo vidurio.
  • Kavos pupeles norint paskrudinti tamsiai – optimali temperatūra 240 laipsnių. Skrudinama iki antro skilimo pabaigos ar toliau.

Kiekviena kava iš skirtingų ūkių pasižymi unikaliais skoniais. Ne veltui sakoma, kad kava pasižymi platesniu skonių spektru nei vynas, kuriame skaičiuojama apie 600 unikalių poskonių, kai tuo tarpu kava jų turi beveik 1000.

Aukštos kokybės kava, pati iš savęs bei tinkamai paskrudinta pasižymi malonia rūgštele, ir tik nuo skrudintojų priklauso, ar ji bus pabrėžta, ar nuslopinta. Pasak „Vero Coffee House“ vadovo Dariaus Vėželio, skrudinant turi būti ieškoma balanso tarp saldumo, kartumo ir rūgštumo.

„Plintant kavos kultūrai, skrudintojai atranda vis daugiau techninių sprendimų subtiliausių aromatų atskleidimui. Skrudinimo procese atskleidžiama visa puokštė pupelėse paslėptų aromatų, iš kurių galima vieną ar kitą pabrėžti, taip kavai suteikiant išskirtinumo“, - pasakoja D. Vėželis.

Būtent skrudinimas apibrėžia, ar rūgštelė kavoje bus maloni ar žeidžianti gomurį, todėl būtent šios savybės iš esmės bijoti nereikia. Tiesiog prieš renkantis kavą – išsiaiškinti kokiu būdu kava yra apdirbta. Išbandžius teisingai paskrudintas kavos pupeles, galima likti maloniai nustebintam šios, mitais apipintos kavos savybės“, - pasakojimą pabaigia A. Vainauskas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vieta, kuri privers pakeisti nuomonę apie Palangą ir pasijusti visiškai kitaip (11)

Palangoje , J. Basanavičiaus gatvėje, vietoj gyventojams galvos skausmą kėlusių karuselių tuos...

Užkalnis liko alkanas (108)

Vienas dalykas, kurio Lietuvai (ir Europai) reikia mokytis iš Amerikos, tai didelės porcijos...

Duris į NBA užkulisius pravėręs Motiejūnas: „Rockets“ šiemet žengė didelį žingsnį atgal (29)

Penki sezonai, 248 rungtynės ir 1826 pelnyti taškai. Tokiais pasiekimais per savo NBA karjerą...

Agnė Jagelavičiūtė su vyru pakrikštijo savo sūnų: krikštatėviu tapo Kęstas Rimdžius (132)

Šiandien, liepos 22 d., stilistei Agnei Jagelavičiūtei ir jos vyrui, verslininkui Mantui Volkui...

Rusų žurnalistas: dideliame regione Europoje – Putino pralaimėjimas (191)

Rusija pralaimėjo kovą dėl įtakingumo Balkanuose – devynios iš 12 valstybių (ir Kosovas ,...

Kaip pirmojo Turkijos prezidento žmona tapo tautos atstumtąja

Nors nuo Latife Usaki mirties praėjo daugiau nei keturiasdešimt metų, ji nepaliauja stebinus...

21 keistas, bet patikrintas faktas apie JAV (1)

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) – didžiausia šalis Vakarų pusrutulyje pagal sausumos plotą,...

Neįtikėtinas įžūlumas Vilniuje: apiplėšta gyvūnų prieglauda, išvaikyti gyvūnai (29)

Feisbuke išplito neįtikėtina istorija. Savaitgalį Vilniuje buvo apiplėšta gyvūnų...

Vieno emigranto istorija, arba kai visi keliai veda į Lietuvą (122)

Emigrantai pagaliau grįžta namo ir ne tuščiomis rankomis – užsienyje įgytos patirtys ir...

Atviras Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo čempionatas

Atviro Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo čempionato finalų transliacija.