aA
Sakoma, kad pirmiausia žmogus valgo akimis. Jei vaizdas lėkštėje neatrodo estetiškai, patiekalas gali likti net nepaliestas.
Lėkštės
Lėkštės
© DELFI montažas

DELFI atliko eksperimentą – tą patį patiekalą patiekėme skirtingose lėkštėse ir bandėme išsiaiškinti, ar tai gali nulemti virtuvės šefo sėkmę. Kviečiame patiems įvertinti, ar visose lėkštėse patiekalas atrodo estetiškai.

Restorano „Pank'olis brolis“ vadovė Jolanta Mikėnienė atskleidė, kad klientai tik pamatę patiekalą iškart įvertina, ar jis žada būti skanus, ar ne. Tai išduoda ir pardavimų skaičiai, pavyzdžiui, jei koks nors desertas atrodo ne itin patraukliai, tai jo neišperka net per visą darbo dieną.

Pirmiausia norint, kad patiekalas atrodytų viliojančiai, akcentavo ji, lėkštės jokiu būdu negalima perkrauti. Svarbu ir tai, kaip maistas lėkštėje bus išdėstytas. „Kiekvieną rytą pagaminę patiekalus žiūrim, ar jie lėkštėje atrodo gerai, galvojam, kaip estetiškai pateikti padažą, gal dar ko nors reikia papildomai, žaidžiam su spalvomis“, – atskleidė ji.

Šį kartą virtuvės šefė pagamino vištienos filė, gardintą apelsinų jogurtu ir čiobreliais, o garnyrui paragauti siūlė ryžių su ciberžole, pankoliais ir žaliaisiais žirneliais, patiekiamų su batatų-kario kremu.

„Pažiūrėkit į mūsų garnyrą – jei ryžiai būtų „palaidi“, atrodytų visai kitaip nei dabar. Siekdami, kad būtų vaizdiškai gražu, dažniausiai įvairias kruopas statome į tokius bokštelius“, – mokė J. Mikėnienė.

Restorano patiekalus pateikė sovietinėse ir valgyklinėse lėkštėse: įvertinkite
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Šiame restorane visi patiekalai paprastai tiekiami baltose lėkštėse, per banketus naudojami juodo akmens padėklai, o desertams neretai parenkamos perregimos stiklinės lėkštelės.

Kaip pradanginti tortą

Būtent nuo deserto – šokoladinio torto su persikais ir maskarponės kremu – savo eksperimentą ir pradėjome. Anot J. Mikėnienės, tokiam tortui tinka tik vienspalviai arba perregimi indai.

„Matote, štai šioje lėkštėje stambūs rudi jos ornamentai tiesiog užgožia patį desertą. O lėkštėje su oranžiniais ornamentais net nesinori šalia torto pabarstyti pabarstukų iš citrinų ir apelsinų. Ši lėkštė desertams išvis netinka, na, nebent tai būtų naminis variantas“, – juokėsi ji.

Restorano patiekalus pateikė sovietinėse ir valgyklinėse lėkštėse: įvertinkite
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Galiausiai tortą restorano vadovė patalpino į stiklinę restorano lėkštelę. „Stiklas – neutralus, matote – tortas iškart išryškėja. Čia dar galima pridėti kokį akcentą, tų pačių pabarstukų. Mano nuomone, stikliniai indai desertams labai tinka“, – sakė ji.

Kruopščiai derina spalvas

Sunkiausia, kaip paaiškėjo iš eksperimento, tinkamai pritaikyti įvairių spalvų lėkštes.

Įdomiai atrodė itin spalvinga mėlyna lėkštė su geltonais kraštais. Tiesa, bandydama kiek įmanoma suderinti taip pat ryškaus patiekalo spalvas, virtuvės šefė padažu „nudažė“ visą lėkštės dugną. Anot J. Mikėnienės, toks žaismingas pateikimas tiktų nebent vaikų šventėms.

Patiekalo, o ypač garnyro spalvos visiškai nederėjo su rožinėmis ant kitos lėkštės išpieštomis gėlėmis. J. Mikėnienės nuomone, šioje lėkštėje geriausia būtų patiekti spalviškai suderinamus patiekalus, pagamintus iš burokėlių, grikių, tiktų tamsus padažas.

Lėkštėje su nupieštais obuoliais patiekalas visiškai nederėjo. „Šioje lėkštėje maisto net nesimato. Ji tikrai per ryški – kai valgai, iškart atkreipi dėmesį į tuos obuolius. Rekomenduočiau šią lėkštę naudoti nebent vaisiams, tiems patiems obuoliams sudėti“, – kalbėjo restorano vadovė.

Jai priimtina atrodė žalsva matinė lėkštė. „Geltona, žalia – šios spalvos neužmuša mūsų patiekalo. Tokioje lėkštėje netgi galima kažką nupiešti kreminiu padažu. Jos atspalvis, sakyčiau, neutralus, tačiau vis tiek žmonėms siūlyčiau rinktis universaliausią variantą – baltus indus“, – konstatavo ji.

Vis dėlto estetiškai atrodo ir ne visi balti indai. Tradicinėje valgyklinėje lėkštėje patalpintas patiekalas neatrodė taip viliojančiai, kaip paties restorano naudojamoje baltoje lėkštėje.

Restorano patiekalus pateikė sovietinėse ir valgyklinėse lėkštėse: įvertinkite
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Sunku net pakomentuoti. Nors ši lėkštė ir balta, bet gal to grožio neprideda pats jos raštas, o gal trukdo tiesiog mūsų susiformavęs vaizdinys, nes tokias lėkštes esame įpratę matyti paprastose maitinimo įstaigose, valgyklose.

Dabar yra daug naujovių, o tokių senienų nelabai kas benori naudoti. Sutinku, kad ši lėkštė visai gerai atrodo, kai į ją įdedama kokia nors košė, mėsos gabaliukas, daržovės, bet restoraniniam maistui ji tikrai netinka“, – komentavo J. Mikėnienė ir atkreipė dėmesį, kad lėkštėse esantis įdubimas apsunkina maisto dėliojimą, per jį ribotos galimybės ir ką nors nupiešti kreminiu padažu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konstitucinio Teismo darbuotojai pratrūko: valstybės institucijoms apskundė patį teismo pirmininką Dainių Žalimą (160)

Grupė Konstitucinio Teismo (KT) darbuotojų teismui laikinai vadovaujantį teismo pirmininką,...

Už mažas algas dirbti nebeapsimoka: lietuviai mėgaujasi išmokomis (354)

Užimtumo tarnyba (UT) šalyje fiksuoja rekordinį nedarbą, tačiau tuo pačiu metu Lietuvoje...

Koronaviruso protrūkis Kauno įmonėje: serga 18, dar tiriami apie 200 darbuotojų galimai nesilaikė saviizoliacijos (127)

Kaune įmonėje „Hegelmann Transporte“ kilus koronaviruso protrūkiui tiriami apie 200 šios...

Gražina Kristina Sviderskytė

Nebūti dalykai, sujaukę „Lituanicos“ istoriją: „vokiečių išgamos“

Atmintis yra keistas reiškinys: žmonės geba atsiminti nebūtus dalykus. Ypač po sukrečiančių,...

Katė maiše: kokį džokerį po Eurolygos kortų malka pakišo „Žalgiris“? (7)

Šių metų pradžioje šalies futbolo čempionė Marijampolės „Sūduva“ pirmą kartą istorijoje...

Indrė Stonkuvienė iš instagramo pragyvena jau 3 metus: įvardijo, kiek kainuoja jos vienas įrašas (50)

Prieš beveik aštuonerius metus, kuomet gimė dukra Cecilija, viena įtakingiausių šalies nuomonės...

Žemaitaičio, Zuoko ir Paulausko partija paskelbė pirmą rinkimų sąrašo penketuką (15)

Seimo nario Remigijaus Žemaitačio vadovaujamos partijos „ Laisvė ir teisingumas “ valdyba...

17 milijonų žmonių apėmęs tyrimas parodė tikruosius COVID-19 mirčių rizikos faktorius (15)

Visi žino, kad COVID-19 yra pavojingesnė vyresniems ir ligotiems žmonėms. Tačiau tai – tik...

Norvegijoje užpuolikas žiauriai subadė kelias moteris, viena mirė (52)

Norvegijos policija trečiadienį pranešė sulaikiusi vieną asmenį po incidento, per kurį buvo...

Skelbimų lentoje Radviliškio rajone – Skvernelį įžeidžiantis plakatas, sureagavo policija (6)

Policijai pranešta apie Radviliškio rajone, Baisiogalos miestelyje, skelbimų lentoje kabėjusį...

|Maža didelių žinių kaina