Lietuvė ir iš Kaljario kilęs Fabio Kaune, Muitinės gatvėje, prieš porą metų atidarė pirmąjį restoraną „Casa della pasta“. Jaukų ir visiškai nediduką. Prieš porą savaičių Laisvės alėjoje duris atvėrė jau kur didesnis antrasis restoranas tuo pačiu pavadinimu.

Restoranuose galima rasti išskirtinai itališkų patiekalų, o pagrindinis akcentas – makaronai ir picos.

Įsikūrė Kaune

LietuvaAnglijaAustralija – Lietuva. Toks I. Skaudickaitės ir F. Manconi kelias į Kauną. Susipažinę Londone Fabio ir Ingrida apie metus gyveno Australijoje, tačiau ši šalis jiems taip ir netapo sava. Pora vėl patraukė į Londoną, o galiausiai atsidūrė Kaune.

„Pagalvojau, kad noriu savo verslo, tačiau neturėjau minties, kas tai gali būti. Su Fabio nuvykome į vieną konferenciją, kurioje kalbėjo visiems žinomus dalykus: kad verslą reikia pradėti dabar, nieko nelaukti ir panašiai. Kitą dieną man paskambino Fabio ir pranešė, kad... išėjo iš darbo. Sakau: ką tu padarei? Susėdome parke ir sprendėme ką daryti. Nusprendėme vykti į Vilnių, tačiau Vilniuje neradome tinkamų patalpų – arba užimta, arba labai didelės, arba buvo ne prie širdies. Patalpas radome Kaune – mažas kambariukas, jaukus. Man tai patiko“, - DELFI pasakoja I. Skaudickaitė.

"Casa della pasta" restoranas Kaune

„Tuomet nusprendėme, kad norime imtis savo verslo. Į Lietuvą atvykome 2014 metų gegužę ir atidarėme pirmąjį restoranėlį. Pradžia buvo sunki, mes visiškai neužsiėmėme marketingu. Tačiau pamažu žmonės pradėjo apie mus kalbėti, mieste vis daugiau žmonių apie mus sužinojo. Aš manau, tai lėmė kokybiškas maistas ir geras aptarnavimas. Mes norėjome įrodyti, kad ir maža vieta gali būti sėkminga – nebūtina investuoti milžiniškų pinigų“, - kalba Fabio.

„Aš manau, populiarumą lėmė maistas ir mūsų stilius. Mes nesistengiame būti kaip visi. Mes turime savo idėjas, savo dvasią – geras maistas, geros kokybės maistas. Paprastumas ir kokybė. Tas pats ir su aptarnavimu. Aš visada sakau: atsipalaiduokite! Taip, yra daug taisyklių, bet aš visada sakau, kad reikia šypsotis – kaip Italijoje. Kad visi pasakytume: Ciao! Laba diena! O ne tai, kad mes net nežinome, kas čia per žmonės sėdi. Paprasta itališka dvasia“, - priduria Ingrida.

Paragavęs lietuvišką picą apstulbo

Kodėl Kaunas, o ne saulėtoji Italija? Pora pasakoja tą pačią istoriją, tačiau kiek kitu kampu. Fabio dabar neskuba peikti lietuvių kepamų picų ir diplomatiškai jas vadina kitokiomis.

Ingrida pasakoja, kad pirmasis Fabio įspūdis apie kaunietiškas picas nebuvo toks diplomatiškas.

„Fabio spjaudėsi ir sakė, kad labai neskanu. Sako: o Dieve! Kečiupas ant picos, majonezas ant picos! Ar jūs išprotėjot?! Makaronai pervirti! Jis visą laiką dirbo virtuvės šefu. Jam viskas labai nepatiko ir jis pakraupo, kaip mes valgome. Todėl ir nusprendėme, kad geriau būtų atidaryti restoranėlį Lietuvoje“, - sako Ingrida.

"Casa della pasta" restoranas Kaune

„Tai visiškai kita pica. Mes naudojame absoliučiai visus produktus iš Italijos. Tarkime, itališki miltai labai skiriasi nuo lietuviškų – atrodo lygiai taip pat, tačiau jie visiškai skirtingi. Aš nenoriu sakyti, kad lietuviška pica gera ar bloga – ji tiesiog kitokia. Tai ne mano skonio pica“, - sako F. Marnoni.

Siekdami iškepti tikrą itališką picą pora iš Italijos atsigabeno net 3 tonas sveriančią krosnį.

„Čia dirba virtuvės šefas iš Neapolio. Niekada nemaniau, kad gyvensiu Kaune. Tačiau aš Kaune ir viskas gerai. Tiesa, mes ieškojome vietos Vilniuje. Žinote, sostinė ir panašiai. Tačiau aš manau, kad Kaunas turi labai didelį potencialą. Naująjį restoraną atidarėme vos prieš dvi savaites ir kol kas viskas klostosi labai puikiai“, - pasakoja Fabio.

Sunkiausia rasti tinkamus žmones

Kaip ir visų verslų pradžia poros verslavimo startas nebuvo rožėmis klotas.

„Aišku, man buvo sunkiausia dėl kalbos. Aš dar nekalbu lietuviškai. Taip pat sudėtinga rasti personalą. Tarkime, man išmokyti virtuvės šefą trunką pusmetį. Teko mokyti lietuvius, nes italai nelabai mėgsta lietuviškus orus ir šaltį. Kai atidarėme pirmą restoraną aš visus pirmus metus dirbau be poilsio dienų. Kiekvieną rytą prieš restorano atidarymą pats vykstu pirkti šviežių daržovių. Pradžia tikrai buvo nelengva. Žinote, lengva rasti žmonių, tačiau sunku rasti gerų darbuotojų. Kiek girdėjau, su šia problema susiduriame ne tik mes“, - sako italas.

„Žmonių nesunku rasti – sunku rasti žmonių su tinkamu požiūriu. Tarkime, jie nesupranta, kad iš klientų mes uždirbame jų algas. Tame ir yra esmė. Jie galvoja, kad ateina, padirba kaip robotai, nesišypso, nesijuokia, nesirūpina klientu ir viskas. Labai laisvai žiūri į darbą“, - sako Ingrida.

"Casa della pasta" restoranas Kaune

„Casa della pasta“ kolektyvą sudaro beveik keturios dešimtys žmonių.

Kainos

Dienos pietus restorane Laisvės alėjoje galima rinktis net iš trijų variantų, kurie kainuoja 4,90, 5,50 ir 6,90 euro.

„Mūsų restorane pigiau nei Italijoje. Aš nežinau, kaip lietuviai vertina mūsų kainas. Kaip minėjau visus produktus naudojame iš Italijos. Beje, mes nenaudojame kečupo. Kodėl? Nes itališkai picai nereikia kečupo. Kartais mūsų paprašo kečupo, tačiau mes duodame pomidorų padažą, kuris taip pat yra iš Italijos“, - šypsosi Fabio.

„Manau, kad itališkas maistas Lietuvoje labai brangus. Mes turime tik itališkus produktus, nes Fabio su kitais net negalėtų gaminti – jam širdis neleistų kitokio sūrio dėti ant makaronų. Manau, kainos yra vidutiniškos. Yra pigesnių, yra brangesnių patiekalų“, - sako Ingrida.

"Casa della pasta" restoranas Kaune

Didelės picos restorane kainuoja nuo 5 iki 11 eurų. Daugumos populiariausių picų kainos svyruoja nuo 6,5 iki 8,5 euro. Mažos picos dviem eurais pigesnės.

Makaronų kainos asmeniui svyruoja nuo 6 iki 7 eurų. Perkant porciją skirtą keturiems žmonėms, kaina siekia apie 20-24 eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (612)