Pirmame reportaže Vilniaus privačios gimnazijos psichologė Asta Matiejūnienė atskleidžia svarbiausias priežastis, kurios sustabdo vaikus apie šią problemą kalbėti garsiai.

A. Matiejūnienė sako, kad tėvai prieš vaikus gali smurtauti dėl įvairių priežasčių. Pasak jos, dalis tėvų tiki, kad tai – tinkamas auklėjimo būdas, o kita tėvų dalis, nors ir supranta, kad smurtas nėra geras būdas auklėti vaikus, nesiryžta keisti savo elgesio.

„Vaikai kartais gali nesuvokti, kad prieš juos yra smurtaujama. Tėvai jiems yra be galo svarbūs, jie bijo užgauti tėvus, tad nesiryžta kalbėti apie smurto atvejus šeimose“, – teigia Vilniaus privačios gimnazijos psichologė.

Pasak A. Matiejūnienės, apie smurto atvejus šeimose pirmiausia išduoda požymiai ant kūno: mėlynės tam tikrose vietose, neįtikinami jų atsiradimo paaiškinimai. Taip pat, pažymi ji, smurtą šeimoje gali išduoti ir vaiko baikštumas, nepasitikėjimas savimi, naktiniai košmarai.

Sužinojus apie smurto atvejį būtina pasikonsultuoti su specialistais arba kreiptis į artimiausios savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrių.

Smurto prieš vaikus problemą spręsti kviečia socialinis projektas „Būkime stipresni už smurtą prieš vaikus“. Projekto metu bendradarbiaujant su psichologais, teisininkais, socialinės apsaugos specialistais, pedagogais visuomenei bus pristatytos svarbiausios smurto prieš vaikus temą nagrinėjančios aktualijos.

Projekto iniciatorius – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Kiekvienas, palaikantis kovos su smurtu prieš vaikus idėją, kviečiamas jungtis prie pilietinės iniciatyvos socialiniame tinkle „Facebook“ adresu https://www.facebook.com/BukimeStipresniUzSmurtaPriesVaikus.