Tokias prognozes pateikia „Swedbank“ banko ekonomistai. Tai yra 0,5 proc. mažiau nei buvo prognozuota anksčiau.

„Šiame kontekste bus gana sudėtinga piktintis infliacija, nes 2 proc. siekianti infliacija 2015 m. bus viena žemiausių per pastaruosius 25-erius metus. Tai yra ne tai, kas galėtų kelti nerimą Lietuvos gyventojams. Ypač turint omenyje, kad tuo pačiu metu atlyginimų augimas bus beveik trigubai spartesnis nei kainų augimas. Tai bus veiksnys, kuris nuramins gyventojus“, - pristatydamas ekonomikos apžvalgą sakė banko vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Bankas prognozuoja, kad šiemet atlyginimai didės 4,7 proc., o kitąmet – 3,5 proc.

Vis dėlto pripažįstama, kad prieš eurą didėjančios kainos turės įtakos bendram kainų lygiui.

„Infliacijos veiksnių beveik nėra. Kitais metais infliaciją kilstelės euro pigimas dolerio atžvilgiu ir euro įvedimas Lietuvoje. Dėl kai kurių paslaugų, ypač apgyvendinimo, maitinimo, laisvalaikio pabrangimo, jeigu Lietuvoje pasikartos panaši istorija kaip Latvijoje, iki 0,5 proc. punkto įtakos infliacijai, bet ne daugiau. Taip, bus identifikuojamas kai kurių prekių ir paslaugų augimas, bet nepamatysime bendro didelio infliacijos šuolio“, - komentavo N. Mačiulis.

Prognozuojama, kad šiemet Lietuvos kainų augimas bus 0,2 proc. Šią prognozę jie dar labiau sumažino po Rusijos paskelbto embargo vakarietiškiems maisto ir žemės ūkio produktams. Anksčiau buvo tikėtasi, kad infliacija bus 0,8 proc.

„Mes sumažinome įvertį, atsižvelgdami į tai, kad maisto produktai rudenį bus ir dabar yra pigesni dėl Rusijos embargo. Be to, vartotojams 22 proc. atpigo gamtinės dujos“, - teigė jis.

DELFI ne sykį rašė, kad dalis verslininkų neatsispyrė pagundai pakeisti siūlomų paslaugų ar prekių kainas taip, kad jas būtų patogu išvesti į eurus. Deja, dėl tokio elgesio nukenčia pirkėjai, nes kainos dažnai keičiamos jas didinant, o ne mažinant.

Lietuvos bankas anksčiau prognozavo, kad dėl euro kainos gali didėti maždaug 0,2 proc.

Lietuva euro zonos šalimi taps 2015 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)