Sunaikino visas kiaules

Su AKM padariniais teko kovoti ir kiaulių ūkiui „Idavang“, veikiančiam Ignalinos rajone. 2014 metais buvo laikoma 19 tūkst. kiaulių. Kai dėl padidėjusio kiaulių gaišimo atrinktuose mėginiuose paaiškėjo, kad 36 mėginiuose iš 40 nustatytas AKM, visos kiaulės buvo sunaikintos. Įmonei atsistatyti prireikė daugiau nei metų ir apie 435 tūkst. eurų arba 1,5 mln. litų.

Kai 2014 metais paaiškėjo, kad ūkyje užfiksuotas afrikinis kiaulių maras, teko sunaikinti apie 19 tūkstančių kiaulių – visas, kiek turėjo, pasakoja UAB „Idavang“ įmonių Lietuvoje generalinis direktorius Saulius Leonavičius. Be utilizacijos, prireikė daug darbo ir ūkio valymo procesui.

„Teko išmontuoti viską - visus gardus, pertvaras. Tada turėjome viską plauti, dezinfekuoti. Reikėjo išpurkšti dezinfekcinėmis medžiagomis netgi fermų stogus bei pievelę aplink fermas. Ir šį procesą po kurio laiko reikėjo pakartoti. Tai užtruko daugiau nei metus, o gamyba buvo atnaujinta tik po 18 mėnesių tvarkymosi“, - aiškina S. Leonavičius.

Į komplekso tvarkymą taip pat įėjo ir pašarų bei menkaverčio turto naikinimas. Tuo užsiėmė nuolatinė daugiau nei 30-ies žmonių komanda, buvo sunaudotas didelis kiekis dezinfekcinių medžiagų. Fermą atstatyti iki dabartinės būklės prireikė apie 435 tūkst. eurų arba 1,5 mln. litų.

Atlikus visus darbus įmonė džiaugiasi puikiais rezultatais - pastangos pasiteisino.

Privaloma laikytis biologinio saugumo reikalavimų

Šiuo metu, besibaigiant 2016 metams, „Idavang“ ūkyje yra apie 15 tūkst. kiaulių. Kaip teigia įmonės atstovas, afrikinį kiaulių marą įmonė įveikė, tačiau tai brangiai kainavo. Todėl dabar laikomasi ypatingų biosaugos reikalavimų.

Kokie jie? Visi, tiek smulkieji, tiek stambieji kiaulių augintojai, norintys laikyti kiaules, privalo užtikrinti, kad kiaulių laikymo vietos teritorija būtų reguliariai tvarkoma. Joje auganti žolė turi būti laiku nušienaujama, krūmai apkarpomi, medžiai iškertami ar nugenėjami, kad juose būtų sunku veistis graužikams ir kitiems gyvūnams. Kiaulių laikymo vietos darbuotojams ir lankytojams draudžiama lankytis kiaulių auginimo zonoje ir rekomenduojama nesilankyti kitoje kiaulių laikymo vietos teritorijoje, jei per praėjusias 48 valandas jie lankėsi kitose kiaulių, šernų, šernakiaulių laikymo vietose, šernų medžioklės ar jų pirminio apdorojimo vietose, skerdyklose, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo vietose.

Taip pat svarbu žinoti, kad kiekvienas asmuo, norintis patekti į kiaulių laikymo vietą, privalo apie lankymąsi per praėjusias 48 valandas kitose kiaulių, šernų, šernakiaulių laikymo vietose, šernų medžioklės ar jų pirminio apdorojimo vietose, skerdyklose, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo vietose informuoti kiaulių laikymo vietos savininką, laikytoją.

Be to, svarbu žinoti, kad galioja ir daugiau biosaugos reikalavimų. Visi jie numatyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakyme „Dėl biologinio saugumo priemonių reikalavimų kiaulių laikymo vietose“.

Varėnos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Edvinas Stanevičius sako, kad ypač atsakingai turi elgtis tie kiaulių laikytojai, kurių kiaulių laikymo vietos patenka į teritorijas, kuriose afrikinis kiaulių maras nustatomas šernų populiacijoje.

„Svarbus momentas yra tinkamas autorizuotų biocidinių produktų (dezinfekcinių medžiagų) parinkimas ir jų naudojimas. Reikia prisiminti, kad gali būti naudojami tik autorizuoti biocidiniai produktai, kurie veikia afrikinio kiaulių maro sukėlėją. Tam, kad esant minusinei aplinkos temperatūrai dezobarjerai būtų efektyvūs, jie turėtų būti užpildyti dezinfekciniais tirpalais, kurių paruošime panaudoti neužšąlantys skiedikliai. Į ūkį įsivežti galima tik sveikas kiaules, kurios yra kilusios iš ūkių, kurie pilnai atitinka biologinio saugumo priemonių reikalavimus kiaulių laikymo vietose. Į laikymo vietą gabenamos kiaulės turi būti paženklintos ausų įsagu su kilmės ūkio bandos kodu, kiaulių siuntai privalo būti išduotas veterinarijos pažymėjimas ir Lietuvos Respublikoje vežamų gyvūnų važtaraštis. Kiaulių savininkai privalo nuolat stebėti ūkiuose auginamų kiaulių sveikatą ir apie pastebėtus kiaulių sveikatos būklės pasikeitimus nedelsiant informuoti ūkį aptarnaujantį veterinarijos gydytoją, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinį padalinį arba Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nemokama telefono linija Nr. 8 800 40 403“ , – kaip turi elgtis ūkininkai, pasakoja E. Stanevičius.

Ir vėl augina kiaules

Įmonė „Idavang“ dalijasi savu pavyzdžiu, kad laikantis biosaugos reikalavimų, įmanoma ūkininkauti ir AKM zonoje atsidūrusiuose ūkiuose.

Kiaulių ūkio atstovas S. Leonavičius pasakoja, kokius biosaugos reikalavimus įmonė taiko dabar.

Šiltuoju metų laiku ant ventiliacijos angų dedami nuo vabzdžių saugantys tinkleliai, o iš komplekso kiaules gabenančiam transportui nebeleidžiama įvažiuoti į įmonės teritoriją – kiaulės prie išorinės komplekso tvoros perkraunamos per buferinę rampą. Kompleksai aptverti dviguba tvora, o į teritoriją patekti galima tik perėjus per specialų konteinerį, kuriame būtina pasikeisti batus ir dezinfekuoti visus į teritoriją patenkančius drabužius ir daiktus. Įvestos ir kitos papildomos biosaugos priemonės.

Kaip aiškina S. Leonavičius, žmogus, norintis patekti į kiaulių auginimo patalpas, turi nusirengti, išsimaudyti po dušu, apsirengti kitoje pusėje gautais drabužiais, dar kartą dezinfekuoti rankas. Į fermą bet koks daiktas patenka tik po 48 valandų gulėjimo po ultravioletine lempa. Ūkio teritorijoje žmonės negali įsinešti ir valgyti kiaulienos produktų.

„Žmonės juokauja, kad į lėktuvą ar pas prezidentą patekti lengviau nei į tvartą“, - sako pašnekovas.

Paklaustas, kiek planuoja laikytis tokių griežtų biosaugos reikalavimų, atsako, kad žada laikytis to visuomet: „Biosauga labai reikalinga, nes apsaugo ne tik nuo maro, bet ir nuo kitokių ligų. Tikrai nerizikuosime ir laikysimės visų reikalavimų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją