aA
Šaltuoju metų laiku per vasarą sukauptų vitaminų atsargos ima sekti, tad vertėtų paieškoti naujų sveikatos šaltinių. Tokiu metu trūkstant šviežių vaisių ir daržovių specialistai siūlo atsigręžti į alternatyvius produktus, pavyzdžiui, pupeles.
Pupelės
© Shutterstock nuotr.

Ankštines daržoves, gydytojos-dietologės Kristinos Jasmontienės teigimu, į savo racioną įtraukti pravartu kiekvienam. „Visų pirma, tai yra labai puikus baltymų šaltinis. Tai aktualu žmonėms, kurie ieško, iš kur gauti baltymų, tačiau šiuos produktus taip pat dažniau galėtų rinktis ir kiti. Visiems rekomenduočiau kartą per savaitę pasidaryti vegetarinę dieną ir į savo racioną įtraukti tokį produktą, kaip ankštinės daržovės, ir ne tik pupeles, bet ir lęšius, avinžirnius, žirnius – visą didelę ir gražią grupę“, – sako K. Jasmontienė.

Ypač rekomenduojama ankštines daržoves valgyti šaltuoju metų laiku, kai, gydytojos-dietologės pastebėjimu, kitų daržovių pasirinkimo asortimentas tampa gerokai siauresnis. Rinktis tokius produktus šaltuoju metu ypač gerai dar ir todėl, kad tuomet norisi sotesnio šilto maisto, o būdamos vienos maistingiausių ankštinės daržovės puikiai tam tinka.

Primirštas produktas – tikras vitaminų užtaisas: valgyti reikėtų bent kartą per savaitę
© Corbis/Scanpix

Gausu naudingų medžiagų

„Kaip vienos iš ankštinių daržovių atstovės, pupelės, yra ne tik puikus baltymų šaltinis, jose gausu ir žmogaus organizmui būtinų skaidulų, kitų vertingų medžiagų, – kalba K. Jasmontienė ir akcentuoja, kad pupelėse mažai riebalų. – 100 g pupelių yra vos 2 g riebalų, kai baltymų yra apie 20 g, nemažai jose ir angliavandenių, tik ne tų paprastųjų, bet sudėtinių, kurie įsisavinami lėtai.“

Pupelės, kaip pasakoja gydytoja-dietologė, yra pakankamai kaloringos – 100 g pupelių, priklausomai nuo jų rūšies, yra apie 300 kcal. Nepaisant to, K. Jasmontienės teigimu, jos galėtų būti vertinamos kaip dietinis produktas, mat suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, ir nors kalorijų gauname nemažai, tai yra naudingos kalorijos.

Gydytoja-dietologė pabrėžia, kad pupelėse gausu įvairių sveikatai naudingų mikroelementų ir mineralinių medžiagų, jos turi daug geležies, fosforo, kalcio, kalio, magnio, folio rūgšties, vitamino B6 ir kt. „Šios medžiagos svarbios skirtingoms organų sistemoms. Pavyzdžiui, kalis, magnis, folio rūgštis labai reikalingas širdžiai, aterosklerozės profilaktikai. Sergantiems anemija pravartu pupeles rinktis kaip puikų augalinį geležies šaltinį. O fosforas, kaip ir kalcis, svarbi kaulų ir dantų sudėtinė dalis, svarbus medžiagų apykaitai“, – kalba K. Jasmontienė.

Primirštas produktas – tikras vitaminų užtaisas: valgyti reikėtų bent kartą per savaitę
© Shutterstock nuotr.

Kokias ir kaip vartoti geriausia

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad kai kuriems žmonėms pupelių reikia privengti, nes jos, kaip ir kitos ankštinės daržovės, sukelia pilvo pūtimą. „Vienos pupelės tuo pasižymi daugiau, kitos mažiau, tad tiems žmonėms, kuriuos vargina tokia problema, ar po sunkių virškinimo sistemos ligų, operacijų, tokį produktą reikėtų valgyti atsargiai, kurį laiką vengti po sunkių ligų ar operacijų“, – įspėja K. Jasmontienė.

Tiems, kurie turi bėdų dėl pilvo pūtimo, geriausia, anot jos, rinktis žaliąsias pupelės – jos šia savybe pasižymi mažiau. Vis dėlto gydytoja-dietologė atskleidžia, kad skirtingų rūšių pupelės – baltosios, raudonosios ir kt. yra panašus produktas, nežymiai besiskiriantis savo maistine verte, bet visada pravartu į racioną įtraukti skirtingas rūšis.

Naudingos maistinės medžiagos išlieka ir konservuotose pupelėse, tačiau renkantis tokias pupeles gydytoja pataria atidžiai skaityti etiketes. „Konservuotos pupelės yra naudotinos, tačiau verta prisiminti, kad konservuojant dedama nemažai druskos“, – sako K. Jasmontienė.

Primirštas produktas – tikras vitaminų užtaisas: valgyti reikėtų bent kartą per savaitę
© Shutterstock nuotr.

Gydytojos-dietologės teigimu, savo verte geriausios yra paprastos džiovintos pupelės, kurios reikalauja ilgesnio pasiruošimo – prieš verdant jas bent kelioms valandoms derėtų palikti mirkti vandenyje.

J. Jasmontienės nuomone, pupelės keletą kartų per savaitę puikiai atstos mėsą. „Su kuo valgyti pupeles – skonio reikalas, jos visada skanu su daržovėmis – šviežiomis ar troškintomis"

Visi žinome angliškus pusryčius, kurie gaminami iš pupelių, kiaušinių, dešrelių, riebios šoninės. Tai ne pats sveikiausias pasirinkimas dėl didoko sočiųjų riebalų kiekio. Sveikesnis pasirinkimas būtų pupelių troškinys – su įvairiomis troškintomis daržovėmis: poru, morka ar pan.“, – tikina K. Jasmontienė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Baškienė apie nusivylimus politikoje: tokie dalykai Seime mane liūdina (38)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) narė, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja...

Vitas Vasiliauskas: pajamų nelygybės klausimas kitąmet tik aštrės (115)

Vyriausybės vykdoma mokesčių ir viešojo sektoriaus politika neprisideda prie pajamų nelygybės...

Masinė avarija Vilniuje: paralyžiuota Geležinio Vilko gatvė (41)

Penktadienį sostinėje, piko metu, Geležinio Vilko gatvėje, link Gerosios Vilties žiedo, įvyko...

Atsikirto Mauricui dėl Lietuvos pavadinimo „pigia“ (6)

Ekonomistas Žygimantas Mauricas paskelbė, kad Lietuva negaus pusės milijardo eurų Europos...

Tikra žemaičių kalvė: protėvių tarmė išgydė net nuo mikčiojimo (2)

„Man geriau dirbti, nei kalbėti“, – nusijuokia Jūratė Rubavičienė, tačiau vos paklausus...

Iššifravo, apie ką kalbėjo May ir Junckeris itin atšiaurioje diskusijoje (8)

Atlaikiusi balsavimą dėl nepasitikėjimo savo partijoje Theresa May susiruošė į Briuselį, kur...

Apklausa: „valstiečiai“ iš balos lipa sausi, kova naudinga dviem partijoms (675)

Nei Registrų centro istorijos, nei istorijos dėl vaiko teisių, nei prasidėję mokytojų streikai...

Meilutytės nesėkmė: neįveikė pusfinalio barjero ir liko be antro apdovanojimo (124)

Antra medalių medžioklės dalis Hangdžou (Kinija) vykstančiame pasaulio plaukimo čempionate...

140 kg svėrusi Rima Antonovienė pribloškė pokyčiais: vyras sakė, kad geriau mirčiau nuo sporto, bet ne nuo lašinių (61)

Vido Antonovo, kuris anksčiau vadintas „Mafijos tėvu“, žmona Rima per pusmetį numetė 50...

Neblaivus vairavęs ir avariją padaręs vairuotojas gavo dvi bylas – pasiskundęs sužinojo, kodėl (4)

Neblaiviam vairavusiam ir eismo įvykį sukėlusiam vairuotojui iškelta ir baudžiamoji, ir...