Ankštines daržoves, gydytojos-dietologės Kristinos Jasmontienės teigimu, į savo racioną įtraukti pravartu kiekvienam. „Visų pirma, tai yra labai puikus baltymų šaltinis. Tai aktualu žmonėms, kurie ieško, iš kur gauti baltymų, tačiau šiuos produktus taip pat dažniau galėtų rinktis ir kiti. Visiems rekomenduočiau kartą per savaitę pasidaryti vegetarinę dieną ir į savo racioną įtraukti tokį produktą, kaip ankštinės daržovės, ir ne tik pupeles, bet ir lęšius, avinžirnius, žirnius – visą didelę ir gražią grupę“, – sako K. Jasmontienė.
Ypač rekomenduojama ankštines daržoves valgyti šaltuoju metų laiku, kai, gydytojos-dietologės pastebėjimu, kitų daržovių pasirinkimo asortimentas tampa gerokai siauresnis. Rinktis tokius produktus šaltuoju metu ypač gerai dar ir todėl, kad tuomet norisi sotesnio šilto maisto, o būdamos vienos maistingiausių ankštinės daržovės puikiai tam tinka.
Gausu naudingų medžiagų
„Kaip vienos iš ankštinių daržovių atstovės, pupelės, yra ne tik puikus baltymų šaltinis, jose gausu ir žmogaus organizmui būtinų skaidulų, kitų vertingų medžiagų, – kalba K. Jasmontienė ir akcentuoja, kad pupelėse mažai riebalų. – 100 g pupelių yra vos 2 g riebalų, kai baltymų yra apie 20 g, nemažai jose ir angliavandenių, tik ne tų paprastųjų, bet sudėtinių, kurie įsisavinami lėtai.“
Pupelės, kaip pasakoja gydytoja-dietologė, yra pakankamai kaloringos – 100 g pupelių, priklausomai nuo jų rūšies, yra apie 300 kcal. Nepaisant to, K. Jasmontienės teigimu, jos galėtų būti vertinamos kaip dietinis produktas, mat suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, ir nors kalorijų gauname nemažai, tai yra naudingos kalorijos.
Gydytoja-dietologė pabrėžia, kad pupelėse gausu įvairių sveikatai naudingų mikroelementų ir mineralinių medžiagų, jos turi daug geležies, fosforo, kalcio, kalio, magnio, folio rūgšties, vitamino B6 ir kt. „Šios medžiagos svarbios skirtingoms organų sistemoms. Pavyzdžiui, kalis, magnis, folio rūgštis labai reikalingas širdžiai, aterosklerozės profilaktikai. Sergantiems anemija pravartu pupeles rinktis kaip puikų augalinį geležies šaltinį. O fosforas, kaip ir kalcis, svarbi kaulų ir dantų sudėtinė dalis, svarbus medžiagų apykaitai“, – kalba K. Jasmontienė.
Kokias ir kaip vartoti geriausia
Gydytoja atkreipia dėmesį, kad kai kuriems žmonėms pupelių reikia privengti, nes jos, kaip ir kitos ankštinės daržovės, sukelia pilvo pūtimą. „Vienos pupelės tuo pasižymi daugiau, kitos mažiau, tad tiems žmonėms, kuriuos vargina tokia problema, ar po sunkių virškinimo sistemos ligų, operacijų, tokį produktą reikėtų valgyti atsargiai, kurį laiką vengti po sunkių ligų ar operacijų“, – įspėja K. Jasmontienė.
Tiems, kurie turi bėdų dėl pilvo pūtimo, geriausia, anot jos, rinktis žaliąsias pupelės – jos šia savybe pasižymi mažiau. Vis dėlto gydytoja-dietologė atskleidžia, kad skirtingų rūšių pupelės – baltosios, raudonosios ir kt. yra panašus produktas, nežymiai besiskiriantis savo maistine verte, bet visada pravartu į racioną įtraukti skirtingas rūšis.
Naudingos maistinės medžiagos išlieka ir konservuotose pupelėse, tačiau renkantis tokias pupeles gydytoja pataria atidžiai skaityti etiketes. „Konservuotos pupelės yra naudotinos, tačiau verta prisiminti, kad konservuojant dedama nemažai druskos“, – sako K. Jasmontienė.
Gydytojos-dietologės teigimu, savo verte geriausios yra paprastos džiovintos pupelės, kurios reikalauja ilgesnio pasiruošimo – prieš verdant jas bent kelioms valandoms derėtų palikti mirkti vandenyje.
J. Jasmontienės nuomone, pupelės keletą kartų per savaitę puikiai atstos mėsą. „Su kuo valgyti pupeles – skonio reikalas, jos visada skanu su daržovėmis – šviežiomis ar troškintomis"
Visi žinome angliškus pusryčius, kurie gaminami iš pupelių, kiaušinių, dešrelių, riebios šoninės. Tai ne pats sveikiausias pasirinkimas dėl didoko sočiųjų riebalų kiekio. Sveikesnis pasirinkimas būtų pupelių troškinys – su įvairiomis troškintomis daržovėmis: poru, morka ar pan.“, – tikina K. Jasmontienė.
Top naujienos
Iš Baltarusijos – grasinimai „Varšuva ištirps, o Vilnius nuskęs“: ar tai karo pabaigos ženklai (19)
Po Vladimiro Putino pareiškimo, kad Baltarusijoje bus dislokuotas branduolinis ginklas , baltarusių...
Pirmadienio rytą – konfliktas Gariūnuose: neišvengta rėkavimų, prireikė greitosios pagalbos (9)
Nuo ankstaus pirmadienio ryto Gariūnų turgavietėje – ginčai. Vilniaus savivaldybė čia pradėjo...
Italijoje sniego lavina pražudė jauną kėdainietę: aiškėja jos gyvenimo aplinkybės
Sekmadienį visą Lietuvą apskriejo tragiška žinia iš Italijos. Šiaurės Italijos slidinėjimo...
Nutekintas skandalingas garso įrašas: skelbiama, kad Putiną palaikantis Josifas Prigožinas prikalbėjo nemalonių dalykų (1)
Žiniasklaidoje pasirodė garso įrašas, kuriame, kaip teigiama, muzikos prodiuseris, Rusijos...
Lietuvos bankas: šie metai bus lūžio taškas (4)
Infliacija dar nėra įveikta, tačiau mažėja, o antroje metų pusėje įžengs į vienaženklę...
Dolerio smukimas suteikia besivystančioms ekonomikoms erdvės atsikvėpti
JAV dolerio kurso smukimas po naujausio Federalinio atsargų banko ( FED ) palūkanų normos...
Iš Naujosios Meksikos – į Lietuvą: kaip Emma iš kambarių tvarkytojos tapo lietuvių startuolio turinio vadove
Nors esame įpratę skaityti sėkmės istorijas, kai lietuviai išvyksta studijuoti ir dirbti į...
Komskiui – nauji nemalonumai: pareikšti įtarimai dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo (3)
Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokuratūros prokuroro organizuojamame ir...
Karas Ukrainoje. „Laukiame gerų žinių“: prie rusų kareivinių okupuotame Melitopolyje – sprogimai iš amerikiečių diplomato – prognozė, kada Putinas stabdys karą
Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas tęs karą prieš Ukrainą tol, kol galės, tačiau aktyvi...
Serialo „Namelis prerijose“ žvaigždė prabilo apie priklausomybę ir filmavimo užkulisiuose tarp aktorių tvyrojusią įtampą
Aktorė Karen Grassle, geriausiai žinoma dėl Caroline Ingalls arba tiesiog Ma vaidmens seriale...