aA
Šaltuoju metų laiku per vasarą sukauptų vitaminų atsargos ima sekti, tad vertėtų paieškoti naujų sveikatos šaltinių. Tokiu metu trūkstant šviežių vaisių ir daržovių specialistai siūlo atsigręžti į alternatyvius produktus, pavyzdžiui, pupeles.
Pupelės
Pupelės
© Shutterstock nuotr.

Ankštines daržoves, gydytojos-dietologės Kristinos Jasmontienės teigimu, į savo racioną įtraukti pravartu kiekvienam. „Visų pirma, tai yra labai puikus baltymų šaltinis. Tai aktualu žmonėms, kurie ieško, iš kur gauti baltymų, tačiau šiuos produktus taip pat dažniau galėtų rinktis ir kiti. Visiems rekomenduočiau kartą per savaitę pasidaryti vegetarinę dieną ir į savo racioną įtraukti tokį produktą, kaip ankštinės daržovės, ir ne tik pupeles, bet ir lęšius, avinžirnius, žirnius – visą didelę ir gražią grupę“, – sako K. Jasmontienė.

Ypač rekomenduojama ankštines daržoves valgyti šaltuoju metų laiku, kai, gydytojos-dietologės pastebėjimu, kitų daržovių pasirinkimo asortimentas tampa gerokai siauresnis. Rinktis tokius produktus šaltuoju metu ypač gerai dar ir todėl, kad tuomet norisi sotesnio šilto maisto, o būdamos vienos maistingiausių ankštinės daržovės puikiai tam tinka.

Primirštas produktas – tikras vitaminų užtaisas: valgyti reikėtų bent kartą per savaitę
© Corbis/Scanpix

Gausu naudingų medžiagų

„Kaip vienos iš ankštinių daržovių atstovės, pupelės, yra ne tik puikus baltymų šaltinis, jose gausu ir žmogaus organizmui būtinų skaidulų, kitų vertingų medžiagų, – kalba K. Jasmontienė ir akcentuoja, kad pupelėse mažai riebalų. – 100 g pupelių yra vos 2 g riebalų, kai baltymų yra apie 20 g, nemažai jose ir angliavandenių, tik ne tų paprastųjų, bet sudėtinių, kurie įsisavinami lėtai.“

Pupelės, kaip pasakoja gydytoja-dietologė, yra pakankamai kaloringos – 100 g pupelių, priklausomai nuo jų rūšies, yra apie 300 kcal. Nepaisant to, K. Jasmontienės teigimu, jos galėtų būti vertinamos kaip dietinis produktas, mat suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, ir nors kalorijų gauname nemažai, tai yra naudingos kalorijos.

Gydytoja-dietologė pabrėžia, kad pupelėse gausu įvairių sveikatai naudingų mikroelementų ir mineralinių medžiagų, jos turi daug geležies, fosforo, kalcio, kalio, magnio, folio rūgšties, vitamino B6 ir kt. „Šios medžiagos svarbios skirtingoms organų sistemoms. Pavyzdžiui, kalis, magnis, folio rūgštis labai reikalingas širdžiai, aterosklerozės profilaktikai. Sergantiems anemija pravartu pupeles rinktis kaip puikų augalinį geležies šaltinį. O fosforas, kaip ir kalcis, svarbi kaulų ir dantų sudėtinė dalis, svarbus medžiagų apykaitai“, – kalba K. Jasmontienė.

Primirštas produktas – tikras vitaminų užtaisas: valgyti reikėtų bent kartą per savaitę
© Shutterstock nuotr.

Kokias ir kaip vartoti geriausia

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad kai kuriems žmonėms pupelių reikia privengti, nes jos, kaip ir kitos ankštinės daržovės, sukelia pilvo pūtimą. „Vienos pupelės tuo pasižymi daugiau, kitos mažiau, tad tiems žmonėms, kuriuos vargina tokia problema, ar po sunkių virškinimo sistemos ligų, operacijų, tokį produktą reikėtų valgyti atsargiai, kurį laiką vengti po sunkių ligų ar operacijų“, – įspėja K. Jasmontienė.

Tiems, kurie turi bėdų dėl pilvo pūtimo, geriausia, anot jos, rinktis žaliąsias pupelės – jos šia savybe pasižymi mažiau. Vis dėlto gydytoja-dietologė atskleidžia, kad skirtingų rūšių pupelės – baltosios, raudonosios ir kt. yra panašus produktas, nežymiai besiskiriantis savo maistine verte, bet visada pravartu į racioną įtraukti skirtingas rūšis.

Naudingos maistinės medžiagos išlieka ir konservuotose pupelėse, tačiau renkantis tokias pupeles gydytoja pataria atidžiai skaityti etiketes. „Konservuotos pupelės yra naudotinos, tačiau verta prisiminti, kad konservuojant dedama nemažai druskos“, – sako K. Jasmontienė.

Primirštas produktas – tikras vitaminų užtaisas: valgyti reikėtų bent kartą per savaitę
© Shutterstock nuotr.

Gydytojos-dietologės teigimu, savo verte geriausios yra paprastos džiovintos pupelės, kurios reikalauja ilgesnio pasiruošimo – prieš verdant jas bent kelioms valandoms derėtų palikti mirkti vandenyje.

J. Jasmontienės nuomone, pupelės keletą kartų per savaitę puikiai atstos mėsą. „Su kuo valgyti pupeles – skonio reikalas, jos visada skanu su daržovėmis – šviežiomis ar troškintomis"

Visi žinome angliškus pusryčius, kurie gaminami iš pupelių, kiaušinių, dešrelių, riebios šoninės. Tai ne pats sveikiausias pasirinkimas dėl didoko sočiųjų riebalų kiekio. Sveikesnis pasirinkimas būtų pupelių troškinys – su įvairiomis troškintomis daržovėmis: poru, morka ar pan.“, – tikina K. Jasmontienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
3.6000

Top naujienos

Tomas Janonis

Grandiozinės statybos Nidoje jau kelia klausimų: ar tik nebus realizuota STT išryškinta schema

Nidoje, visai šalia jūros, prasidėjusi garsiųjų poilsio namų „Litorina“ rekonstrukcija...

Elektros tiekėjų maržų palyginimas: įspėja besirenkančius garantinį tiekimą

Atpigus elektros garantiniam tiekimui, nepriklausomi tiekėjai sako, kad jų siūlomi biržos planai...

Verslas PliusKamil Kowalcze, Jorge Valero

ES gali nepavykti susitarti dėl skolos taisyklių: valstybėms tektų koreguoti biudžetus

Europos Sąjungos (ES) kovo mėnesį numatytas tikslas susitarti dėl skolos limito taisyklių...

Paaiškėjo, kas iš TS-LKD skambino į Čilę (29)

Antradienį, po to, kai Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen prisipažino, kad sausio 20...

Buvęs užsienio reikalų ministras: prieš I pasaulinį irgi buvo sakančių, kad tai neprotinga ir karo nebus (1)

Karas Ukrainoje , galimas karas su Kinija, Irano bombardavimas, Artimųjų Rytų reikalai, raginimai,...

Daiva Žeimytė-Bilienė, laida „Iš esmės“, Virginija Spurytė

Konservatorius plauna Seimo mundurą dėl Bartoševičiui nutekintos informacijos: iškėlė dvi kitas versijas (34)

Nors valdantieji kaltina Seimo opoziciją, kad ši dėl neeilinės „Bartoševičiaus sesijos“ tik...

Latvijoje – didžiulis gaisras: pranešta apie degančią dronų gamyklą papildyta (11)

Antradienį po pietų Marupės regione, Latvijoje, kilo didelio pavojaus gaisras – užsidegė...

Karas Ukrainoje. Rusijos pajėgos smogė Charkivui, sugriaudėjo šeši sprogimai Iš Vokietijos – svarbus žingsnis (7)

JAV karinio jūrų laivyno analizės centro ekspertas Michaelas Kofmanas teigė, kad Rusijos...

Sniego pilys

„Stalino šešėlis“ nė piršto nepajudino, kai jo žmona buvo tremiama į lagerį, užtat lengva ranka patvirtino Lietuvos ir kaimynių naikinimą (2)

Viačeslavą Molotovą vadino „Stalino šešėliu“, nes, tiesiogiai daręs įtaką pasaulio...

Delfi Kelionės

Neįtikėtini Europos gamtos lobiai: senajame žemyne jų išties nemažai, tačiau šių dar neatrado minios turistų

Ilgi pasivaikščiojimai, grožėjimasis aplinka ir mūsų akims neįprasti kraštovaizdžiai –...