Siekiant teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą, Lietuvos Vyriausybė, padedant Europos Sąjungos PHARE finansavimo programai, jau nuo 2003-ųjų sparčiai steigia viešosios interneto prieigos taškus kaimo vietovėse. Šiuo metu tokių taškų Lietuvoje skaičiuojama per 1200.

Šiuo metu norintys nemokamai pasinaudoti internetu tokią galimybę gali rasti ne tik didmiesčių, o ir visų mažesnių Lietuvos miestelių bibliotekose. Skaičiuojama, kad Lietuvoje aktyviausiai internetu naudojasi jaunesni nei 30 metų žmonės, sparčiausiai auga 30-49 metų amžiaus interneto vartotojų grupė, o mažiausiai informacinių technologijų naujovės domina 65-75 metų amžiaus gyventojus.

Tiesa, viešosios prieigos taškuose dirbantys specialistai pastebi, kad vyresnio amžiaus grupės susidomėjimas internetu, o tiksliau internetine žiniasklaida bei nuotolinio bendravimo galimybėmis, tokiomis kaip „Skype“ palaipsniui auga.

Nemokamas internetas kaime labiausiai džiugina vaikus

Klaipėdos r. savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos Priekulės filialo bibliotekininkė Lina Vaičiulytė pasakoja, kad dažniausiai pasinaudoti nemokamu bibliotekos internetu ateina vaikai.
„Mūsų Priekulės bibliotekoje lankosi ir suaugę, ir vaikai. Lyginant, žymiai dažniau prisėda prie kompiuterių vaikai nei suaugę, kai laukia autobusų ar turi laisvą pamoką. Taip pat iš suaugusių labai dažnai ateina jau mokantys dirbti kompiuteriu, kai reikia susirasti informacijos, išsiųsti elektroninį laišką ar tiesiog ką nors atsispausdinti“, - pastebi L. Vaičiulytė.

Bendrai Lietuvoje pastebima tendencija, kad kaimo vietovėse įvedus viešosios interneto prieigos taškus ir parodžius gyventojams interneto teikiamas galimybes, palaipsniui padaugėja ir namų ūkių, įsivedusių internetą namuose skaičius.

Senjorus labiausiai vilioja „Google“ ir „Skype“

L. Vaičiulytės teigimu, vyresnio amžiaus žmonės į viešosios interneto prieigos taškus ateina dažniausiai jau turėdami elementarių naudojimosi kompiuteriu žinių, kurias nori „įtvirtinti“, tačiau pasitaiko ir atvejų, kai senjorai ateina pasinaudoti kompiuteriu dar būdami visiškai „žali“.

„Jie supranta, kad sunku koja kojon žengti su naujovėmis, todėl tiesiog nori suprasti, apie ką kalba anūkai. Nori išmokti naudotis paieškos sistema „Google“ ir mes padedame tai padaryti. Aišku, tiems pradžiamoksliams sekasi sunkiau, bet nuolat kartojant, bendraujant kažkas išlieka“, - pasakoja bibliotekininkė L. Vaičiulytė.

Norėdami pabendrauti su anūkais atsineša ir savo kompiuterius

L. Vaičiulytės teigimu, labai dažnai vyresnio amžiaus žmonės nori, kad bibliotekininkės padėtų jiems susikurti paskyras „Skype“ nuotolinio bendravimo programoje ir parodytų, kaip naudotis.
„Jei senjorų vaikai ar anūkai gyvena užsienyje, tai „Skype“ yra vienintelis pigus bendravimo būdas su šeimos nariais. Priekulės bibliotekoje dirbame dviese, tad aš arba kolegė visada padedame, kai paprašo. Kartais lankytojai net savo kompiuterius atsineša“, – apie pagrindines senjorų motyvacijos išmokti dirbti kompiuteriu priežastis pasakoja L. Vaičiulytė.

Bibliotekininkai nuolat mokosi

Šakių bibliotekininkai taip pat kasdien lankytojams padeda naudotis kompiuteriu ir internetu. Kompiuterių salėje dirbanti Lina Eringienė pasakojo, kad kompiuterinio raštingumo kursų neorganizuoja, bet skaityklos darbuotojai lankytojus konsultuoja kiekvieną dieną.

„Ar kokį dokumentą nuskenuoti, ar elektroninį paštą susikurti, ar susirasti kokios nors informacijos, tarkim, kur batus guminius nusipirkti galėtų... Kasdien padedam. Būna, ateina žmogus visiškai nemokantis naudotis kompiuteriu, o jam reikia susirasti savo elektroninę bankininkystę, prisijungti, susiformuoti kokį išrašą bankui, atsispausdinti. Jis pats nesugebėtų", - kalbėjo bibliotekininkė.

Pašnekovė pasakojo, kad Šakių rajono viešojoje bibliotekoje yra ir nuolatinių lankytojų, kurie vis ateina ko nors naujo išmokti ir turi daug klausimų. Skaityklos darbuotojai būna šalia ir viską parodo. Moteris sako, kad prie vieno žmogaus paprastai ilgai neužtrunka, todėl spėja padėti visiems.

Dažniausiai, teigia bibliotekos darbuotoja, pagalbos prašo garbaus amžiaus lankytojai. Neretai jie siekia pabendrauti su emigravusiais vaikais, todėl nori prisijungti prie „Skype“ ar parašyti elektroninį laišką. Nemažai apsilanko ir vaikų, studentų. Bibliotekoje prie kompiuterių jie ruošia namų darbus, rašo referatus.

L. Eringienė pasakoja, kad darbuotojai, prieš pradėdami mokyti bibliotekos lankytojus, iš pradžių turėjo patys daug ko išmokti: „Mes privalome gebėti dirbti greitai ir efektyviai, todėl kasdien mokomės. Būna, ateina žmogus, mokantis daugiau už mus, ir prašo pagalbos. Turime neatsilikti. Bibliotekininkas turi būti specialistas, išmanantis ir programas, ir įvairias informacines technologijas. Tai sudėtinga.“

Šakių rajono viešojoje bibliotekoje lankytojams siūloma nemokamai naudotis vienu iš 10 kompiuterių. Tereikia turėti skaitytojo kortelę. Kompiuteriuose įdiegtos populiariausios programos: „Word“, „Excel“, „Power Point“, „Skype“. Pašnekovė džiaugiasi, kad biblioteka pritraukia įvairaus amžiaus žmonių, kurie čia gali nemokamai susitvarkyti dokuemntus, susirasti informacijos, pabendrauti su artimaisiais nuotoliniu būdu ir visada sulaukti darbuotojų pagalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)