Nuo ko pradėti

Vieta: parinkite šviesią vietą prie lango. Jei reikia, papildomai apšvieskite fluorescencinėmis lempomis. Kuo daugiau saulės pateks ant palangės, tuo geriau!

Vazonai: galite įsigyti naujų dailių vazonėlių, bet tai nebūtina. Žolelės puikiai augs ir kituose induose, kuriuos rasite savo namuose, tik pasirūpinkite drenažu.

Patarimas: moliniai vazonai yra geresni už plastikinius. Molis yra porėtas ir padeda reguliuoti žemės drėgnumą.

Sodinimas

Žemė: sumaišykite žemes su smėliu ir trupučiu kalkių.

Sėklos: nepamirškite patikrinti, ar nesibaigė sėklų galiojimo laikas. Turėkite omenyje, kad sudygs tik nedidelė pasodintų sėklų dalis.

Ką auginti: namuose geriausiai auga bazilikai, mėtos, rozmarinai, raudonėliai, čiobreliai, šalavijai, krapai, laiškiniai česnakai, petražolės, daržiniai builiai, citrinžolės, ramunėlės ir levandos. Šie augalai nelepūs, atsparūs ligoms, jais galima gardinti įvairius patiekalus.

Bazilikai

Kaip auginti: bazilikai, kurių lapeliai nuvyto dėl vandens trūkumo, atsigaus, jei juos gausiai palaistysite ir pastatysite saulėtoje vietoje. Bazilikus galima auginti ne tik iš sėklų, bet ir šakelės, tik prieš pamerkdami ją į vandenį, nuskabykite žiedelius (jei tokių yra).

Kur naudoti: kvapniausi ir skaniausi yra švieži bazilikai. Dažniausiai jais gardinami patiekalai iš pomidorų. Galite pasigaminti ir bazilikų pesto ar sviesto su bazilikais. Šios prieskoninės žolelės labai dera su česnakais ir petražolėmis.

Patarimas: stenkitės nepažeisti švelnių baziliko lapelių. Sutrinkite su šlakeliu alyvuogių aliejaus arba suplėšykite, bet nepjaustykite peiliu.

Čiobreliai

Kaip auginti: čiobreliai yra labai atsparūs ir puikiai auga įvairiomis sąlygomis.

Kur naudoti: čiobreliai skanūs ir švieži, ir džiovinti. Galite naudoti tik lapelius arba visą šakelę. Lapeliais gardinkite troškinius, sriubas, padažus, o šakeles naudokite kepdami paukštieną ar mėsą (paskui jas išimkite).

Krapai

Kaip auginti: reguliariai laistykite, bet neperliekite.

Kur naudoti: susmulkinkite ir berkite į sriubas bei salotas. 4-5 dienas acte pamirkę kelias krapų šakeles, turėsite krapų acto.

Rozmarinai

Kaip auginti: rozmarinams išauginti reikia laiko, todėl geriausia pirkti ne sėklas, o augaliuką. Neperliekite. Tiesą pasakius, rozmarinams labiau kenkia per didelis dėmesys nei jo trūkumas.

Kur naudoti: rozmarinai gausiai naudojami Viduržemio jūros regiono virtuvėje. Tinka ir švieži, ir džiovinti. Nuskabykite lapelius arba naudokite visą šakelę (paskui ją išimkite). Rozmarinų šakelėmis gardinkite kepsnius (labai tinka prie avienos) ir keptas bulves. Šis augalas dera ir su vaisiais, ypač apelsinais.

Raudonėliai

Kaip auginti: leiskite žemei padžiūti, tada palaistykite (neperliekite). Jei jūsų raudonėlis pradės krauti žiedus, juos nuskabykite, kad netrukdytų augti lapeliams.

Kur naudoti: raudonėliais gardinami pomidorų padažai, kiaušinių ir sūrio patiekalai. Jie gali būti naudojami ir švieži, ir džiovinti. Švieži raudonėliai labai dera prie keptų cukinijų ir svogūnų.

Mėtos

Kaip auginti: mėtos puikiai auga pavėsyje, bet jas galima auginti ir ant saulėtos palangės, tik reikėtų dažniau laistyti. Prireikus tiesiog nuskabykite keletą lapelių.

Kur naudoti: šviežios mėtos yra kvapnios, gaivaus skonio. Jų dedama ir į saldžius, ir į nesaldžius patiekalus. Iš mėtų galima pasigaminti padažą, mėtinį actą, išsivirti arbatos, jomis galima pagardinti salotų padažą, įmaišyti į majonezą. Mėtos puikiai tinka ir prie virtų bulvių su sviestu. Mėgstate saldžiai? Įmaišykite į šokoladinio pyrago tešlą, pabarstykite vaisių salotas.

Šalavijai

Kaip auginti: šalavijų auginimas iš sėklų užima nemažai laiko, bet būkite kantrūs! Sudygę šalavijai yra atsparūs ir puikiai auga įvairiose dirvose – svarbiausia, kad netrūktų saulės ir žemė nebūtų per drėgna.

Kur naudoti: šalavijai gali būti naudojami ir švieži, ir džiovinti. Dažniausiai jais gardinami paukštienos ir mėsos patiekalai, kepti sūriai. Galite pasigaminti šalavijų sviesto (sviestas, šalavijai ir česnakai).

Petražolės

Kaip auginti: petražoles auginti nesunku, nes joms nereikia nei daug šviesos, nei ypatingos priežiūros.

Kur naudoti: petražolės yra turbūt populiariausios prieskoninės žolelės pasaulyje. Jomis galima gardinti sriubas, bulves, daržoves, ryžius. Petražolės labai dera su jūros gėrybėmis, ypač midijomis.

Laiškiniai česnakai

Kaip auginti: auginti laiškinius česnakus labai paprasta, nes jiems nereikia daug šviesos. Laiškų neraukite ir neplėškite, o nukirpkite žirklėmis (5 cm virš žemės).

Kur naudoti: laiškiniai česnakai skoniu primena svogūnus. Skaniausi – švieži, nors galima naudoti ir džiovintus. Jų dėkite į sriubas, daržovių patiekalus, padažus.

Patarimas: visos laiškinio česnako dalys yra valgomos ir skanios!

Levandos

Kaip auginti: levandoms patiks sausa ir saulėta vieta bei puri žemė. Neperliekite.

Kur naudoti: levandos yra labai gražios ir kvapnios. Džiovintų levandų ryšulėliais kvėpinkite drabužių spintą, pasigaminkite nuostabiai kvepiančių vonios druskų. Levandų galima dėti į saldžius kreminius patiekalus, pavyzdžiui, „panna cota“.

Ramunėlės

Kaip auginti: ramunėlėms reikia intensyvios tiesioginės saulės šviesos.

Kur naudoti: tikima, kad ramunėlės pasižymi gydomosiomis savybėmis. Gerkite ramunėlių arbatą, darykite kompresus, plaukite žaizdas. Sausą ir sudirgusią odą nuramins aliejus su ramunėlėmis.

Citrinžolė

Kaip auginti: citrinžolė yra tropikų augalas, kuriam reikia daug saulės ir vandens, bet mažai priežiūros.

Kur naudoti: citrinžolė – nepamainomas ingredientas tailandiečių virtuvėje. Ji yra citrusinio skonio ir maloniai kvepia. Gardinkite mėsos ir paukštienos patiekalus, naudokite kartu su česnakais ir aitriaisiais pipirais.

Daržiniai builiai

Kaip auginti: daržiniams builiams reikia daug vandens ir derlingos žemės, bet mažiau saulės.

Kur naudoti: daug virėjų šį augalą naudoja norėdami sustiprinti kitų recepte naudojamų žolelių skonius. Berkite į omletus ir kiaušinienes, maišykite su kreminiu sūriu, gardinkite salotas ir bulvių košę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)