aA
Biure sėdimą darbą dirbantys gyventojai turėtų itin atidžiai galvoti apie savo pietus. Mitybos specialistai įspėja, kad kokybiškų produktų pakeitimas greitu maistu ar sumuštiniais, vietoje visaverčių pietų, gali turėti įtakos ne tik darbingumui, bet ir miegui.
Prieš pietus pataria susimąstyti: nekaltos klaidos gali būti nemigos, skausmų ir apatijos priežastimi
© Shutterstock

Prieš metus RAIT bendrovės atlikta gyventojų apklausa atskleidė, kad pietus nereguliariai valgo arba išvis jų nevalgo kas penktas darbuotojas (20,2 proc.) Lietuvoje. Dažnai užkandžiaujantys prisipažino kas trečias apklausos dalyvis (33,9 proc.).

Skrandžio ir miego problemos

Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta pasakojo, kad sveiką ir kokybišką maitinimąsi pietums pakeitus sumuštiniais ar kitu greitu maistu poveikį galima pajusti ir iškart.

„Jei suvalgoma per daug riebaus maisto, galima iškart pajusti skrandžio skausmą, sunkumą pilve, virškinimo sutrikimus“, – teigė jis.

Žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, jei darbuotojas nėra fiziškai aktyvus ir jei sveikus pietus jis pakeis į greitą maistą, ryškesni pokyčiai gali pasijausti po pirmos savaitės: „Priklausomai nuo žmogaus svorio ir pasirinkto maisto per pirmą savaitę, galima priaugti nuo 0,5 iki 1 kg. Po 2-3 savaičių darbuotojas gali pradėti jausti ilgalaikį nuovargį, nes tokiame maiste trūksta tam tikrų vitaminų, pavyzdžiui, B grupės, antioksidantų. Taip pat gali sutrikti miegas, atsirasti virškinimo problemų, padidėti skrandžio rūgštingumas. Tačiau labiausiai tokiu atveju nukenčia žmogaus darbingumas“.

Dirbantiems biuruose pašnekovas siūlė daugiausia dėmesio atkreipti į suvartojamas kalorijas. Jei sėdimą darbą dirbantis žmogus fiziškai nėra aktyvus po darbo, jų suvartojimas turėtų būti mažesnis nei fiziškai aktyvaus asmens.

Prieš pietus pataria susimąstyti: nekaltos klaidos gali būti nemigos, skausmų ir apatijos priežastimi
© Shutterstock

„Be jokios abejonės, sėdimą darbą dirbančiam žmogui reikėtų valgyti daugiau augalinės kilmės produktų, turinčių ląstelienos ir skaidulų, kurios užtikrina gerą žarnyno veiklą“, – toliau tęsė A. Sujeta.

Pasak pašnekovo, darbe susiduriant su stresu taip pat nereikia pamiršti pagalvoti apie riebalų vartojimą: „Ypač žmonėms trūksta omega-3 riebalų rūgščių, reikalingų ne tik raumenims, bet ir būtinų smegenų veiklai. Dar svarbu akcentuoti omega-6 riebalų rūgštis, kurias galima gauti iš alyvuogių aliejaus, reikšmę. Jos reikalingos gerai atminčiai, o ji juk būtina kiekviename darbe“.

Neštis iš namų ar eiti dienos pietų?

Pasiteiravus, kokį pietų variantą – maistas, atsineštas iš namų ar dienos pietūs kavinėje – A. Sujeta rekomenduotų biure dirbantiems asmenims nevengti skirtingų variantų.

„Patarčiau rinktis įvairias išeitis. Negalime sakyti, kad visiškai negalima ir greito maisto. Jei žmogus nešasi pietus iš namų, svarbu atkreipti dėmesį, ar darbe yra sąlygos jį laikyti šaldytuve. Taip pat siūlyčiau daugiau neštis augalinės kilmės maisto, kruopų su liesa mėsa“, – kalbėjo mitybos specialistas.

Prieš pietus pataria susimąstyti: nekaltos klaidos gali būti nemigos, skausmų ir apatijos priežastimi
© GOODLIFE Akademija

Minėdamas dienos pietus kavinėse, A. Sujeta pabrėžė, kad jose maitintis reikėtų sąmoningai. Pavyzdžiui, kartais atsisakyti garnyrų, padažų. Geriau, pavyzdžiui, prie mėsos kepsnio paprašyti dvigubos salotų porcijos ir šiek tiek ryžių vietoj bulvių.

Žinoma, reguliari mityba taip pat svarbi gerai organizmo būklei, tačiau A. Sujeta siūlė per daug neišsigąsti, jei darbe nepavyksta laiku pavalgyti ar tenka praleisti pietus. Susirūpinti reikėtų tada, jei tai tampa nuolatine situacija.

Sveikos gyvensenos ekspertas taip pat patarė biure sąmoningai užkandžiauti: pertraukos tarp užkandžių turėtų būti bent 2 val. Be to, nereikia pamiršti, kad, pavyzdžiui, kava su cukrumi ir pienu taip pat yra laikoma užkandžiu.

„Jei žmogus per savaitę praleidžia pietus du kartus, nėra taip baisu, bet jei tai nutinka nuolatos, tai atsiranda rizika skrandžio perkrovoms, kai pradedama per daug valgyti vakarais. Taip pat gali sutrikti miegas, didėja nutukimo rizika“, – įspėjo specialistas.

Nuo odos bėrimų iki depresijos

Mitybos konsultantė Indrė Trusovė taip pat įspėjo, kad sveiką mitybą pakeitus greitu maistu žmogus gali pradėti justi energijos trūkumą, padidėjusį potraukį saldumynams ir kitam greitam maistui.

„O iš viso to gali kilti ir antsvorio problemų. Laikui bėgant gali pradėti kamuoti tuštinimosi bėdos, virškinimo trakto sutrikimai, odos bėrimai, nemiga ar apatija, depresija“, – vardijo pašnekovė.

I. Trusovė norintiems sveikai maitintis darbo metu patarė visgi neštis maistą iš namų: „Dienos pietūs dažniausiai būna iš prastesnių produktų, tikrai ne iš palankių sveikatai, kadangi gaminami dideli kiekiai ir turi būti už mažą kainą. Jei nespėjote pasigaminti namuose ir įsidėti į darbą, geriau užsukite į maisto parduotuvę, pasiimkite graikiško jogurto, vaisių, salotų, riešutų, kefyro, tuno indelį“.

Kalbėdama apie greitą maistą sveikos gyvensenos būdą skatinanti pašnekovė teigė, kad juo lepintis nereikėtų dažniau nei kartą per savaitę.

„Labai svarbu, kad visa mūsų mityba būtų subalansuota, gautume visavertį ir įvairų maistą. Turime gerti pakankamai vandens, valgyti žuvies, kiaušinių, mėsos, pieno produktų, ankštinių, kruopų, vaisių, daržovių, riešutų ir sėklų. Visi produktai yra geri, maistingi ir naudingi, tad jų visų turi būti mūsų racione. Tegul mityba būna įvairi ir spalvinga. Rinkitės gerą ir kokybišką maistą, gaminkitės namuose. Valgykite sezonines daržoves, vaisius“, – ragino I. Trusovė.

Mitybos specialistė Indrė Trusovė
Mitybos specialistė Indrė Trusovė
© Bendrovės archyvas

Pašnekovė akcentavo, kad sėdimą darbą dirbantys žmonės turi daug dėmesio skirti savo mitybai, o užkandžiams rinktis turtingus baltymų produktus, pavyzdžiui, graikišką geriamą ar tirštą jogurtą, varškę, kefyrą, virtą kiaušinį su daržovėmis, pilno grūdo duonos sumuštinį su vištiena ar tunu arba salotas su ankštinėmis daržovėmis ir sėklomis.

Vis dėlto, kad ir kiek dėmesio biure dirbantis žmogus skirtų savo mitybai, svarbiausia, pasak specialistės, nepamiršti fizinio aktyvumo. Tai yra gyvybiškai svarbu.

„Visuomet kartoju, kad tai ne pasirinkimas, o būtinybė. Kaip ryte valomės dantis, taip turime rūpintis ir savo kūnu. Idealu kas valandą padaryti penkių minučių pertraukas, jų metu padaryti tempimo pratimų ar pasivaikščioti ir atsigerti vandens. Bent tris kartus savaitėje apsilankyti sporto klube, ar padaryti mankštą namuose arba lauke. Stebėkite, kad per savaitę turėtumėte ne mažiau 150 minučių fizinio aktyvumo“, – pabrėžė I. Trusovė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Slaptoje partijos analizėje – netikėti rinkimų baigties scenarijai ir keistos koalicijos

Artėjant Seimo rinkimams partijos aktyviai tyrinėja ne tik jų pačių, bet ir galimų partnerių ir...

Atgauti pinigus už neįvykusias keliones nepadeda net oficialūs sprendimai

Seimas apsisprendė, kad dėl pandemijos į suplanuotas keliones negalėję išvykti asmenys...

Europai tęsti paramą verslui reiks ilgiau nei tikėtasi: perspėjama dėl finansinių burbulų pūtimosi

Europos vyriausybės greitai suprato, kad, siekiant neleisti ekonomikai nugarmėti nuo skardžio, joms...

Sąmokslų kūrėjai nerimsta: nors karantinas baigėsi, skelbia apie vergiją ir karą (335)

Kovo viduryje Lietuvoje įvestas karantinas, o birželio 17-ąją atšauktas. Ir nors netyla...

Ineta Stasiulytė: pavydas vyro buvusiajai – duobės sau kasimas (81)

Viena talentingiausių Lietuvos teatro, kino bei televizijos aktorė Ineta Stasiulytė , regis,...

Amy Mackinnon

Kas iš tiesų vyksta rusų šnipų padalinyje, kurio agentus nuolat pričiumpa?

GRU padalinys Nr. 29155 susietas su daugeliu liūdnai pagarsėjusių Rusijos nuotykių užsienyje...

Palangos poilsiautojų rankose – naujas desertas, dėl kurio pasaulis eina iš proto (119)

Palangos verslininkas Laurynas Rimavičius kiekvieną žiemą keliauja po skirtingas pasaulio vietas...

Natalija Bunkė – apie sudėtingą laiką, kai į ją aplinkiniai žiūrėjo su gailesčiu: atrodžiau nesveikai, tiek sverti negalima (150)

Nesibaigiantys koncertų užsakymai, namų dekoracijų gamyba, puoselėjama namų aplinka ir laukiamos...

Orai: prieš pat savaitgalį – malonūs pokyčiai (7)

Ketvirtadienį Lietuvos orus lems žemesnio slėgio laukas. Dangų dengs nepastovus debesų sluoksnis....

Atsispyrę vilionėms Grigonis ir Lekavičius lieka „Žalgiryje“ (54)

Kauno „Žalgirio“ komanda išsaugojo du svarbius krepšininkus – artėjančiame sezone žalius...

|Maža didelių žinių kaina