Vartotojų gynėjai piktinasi, kad tai yra akivaizdus piktnaudžiavimas ir bandymas dar iki oficialios kainų stebėjimo pradžios padidinti kainas. Tačiau dabar taip besielgiančių verslininkų niekas bausti negali.

Degalinių tinkle „Lukoil“ mažas puodelis kavos šiuo metu kainuoja 3,80 Lt arba 1,1 eurą. Pasak pardavėjų, dar prieš kurį laiką tokia pati kava kainavo 3,69 Lt arba 1,06 euro. Taip pat tame pačiame degalinių tinkle amerikietiškas dešrainis kainuoja 4,49 Lt arba 1,30 euro.

DELFI nepavyko sužinoti, kodėl ir kada tiksliai buvo pakeistos kainos, nes degalinių tinklas šių pokyčių nekomentavo.

Birželį dienos pietūs Vilniuje įsikūrusiame itališko maisto restorane „Vapiano“ pabrango nuo 16,90 Lt iki 17,25 Lt arba lygiai 4,99 eurų vietoj buvusių 4,89 eurų.

„Vapiano“ marketingo vadovė Klaire Kuusk sakė, kad meniu kainos pasikeitė visame restoranų tinkle ir jas lėmė pasikeitę receptai.

„Vapiano“ yra tarptautinis restoranų tinklas, valdantis daugiau nei 120 restoranų. Šį pavasarį pasiūlėme naują meniu su naujais ir atnaujintais ankstesniais receptais. Taigi kainos pasikeitė atsižvelgiant į naujus receptus. 70 proc. mūsų ingredientų yra tiekiama centralizuotai, taigi ir meniu kainos priklauso nuo centralizuotai tiekiamų produktų kainų“, - atsakyme DELFI tvirtino ji.

Lygiai į eurus besikeičiančias kainas nustatė ir Klaipėdoje įsikūręs Friedricho pasažas.

„Artėjant dvejopų kainų skelbimo laikotarpiui keičiant meniu buvo nuspręsta iškart pritaikyti kainas, kad po mėnesio nereikėtų vėl jų keisti. Meniu mes keičiame kartą per metus. (...) Pasirinkome „apvalias“ eurų kainas, kad klientams ir darbuotojams būtų paprasčiau skaičiuoti naująja valiuta“, - DELFI sakė pasažo rinkodaros vadovė Laura Ūselytė.

Pasak pašnekovės, kainos nustatytos remiantis Prekių ir paslaugų kainų nurodymo dvejopo kainų skelbimo laikotarpiu rekomendacijomis bei kitais teisiniais aktais, kuriose nurodyta paslaugos teikėjo teisė priemones, jų formą ir technines galimybes pasirinkti patiems.

DELFI jau rašė, kad kelias kavines Klaipėdoje ir Palangoje valdantis verslininkas visas meniu kainas nuo vasaros sezono pradžios perrašė taip, kad būtų patogu jas keisti į eurus.

Evalda Šiškauskienė
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė tvirtina, kad šios srities verslininkai nėra nusiteikę dirbtinai didinti kainų.

„Viešbučiai jau seniai kainas nurodo eurais, taigi čia nelabai kas keisis. O restoranų kainos priklausys nuo produktų savikainos. Kalbėjome su latvių ir estų asociacijomis, kurių atstovai sakė, kad nebuvo jokio kainų šuolio“, - DELFI komentavo ji.

SEB banko duomenimis, paslaugų kainos Latvijoje sparčiau ėmė augti maždaug 2013 m. rugpjūtį, likus keturiems mėnesiams iki euro įvedimo. Pats didžiausias šuolis fiksuotas likus maždaug mėnesiui iki euro įvedimo, po naujos valiutos atsiradimo paslaugų kainos nebedidėjo.

Padaryti nieko negali

Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė tvirtina taip pat gaunanti signalų apie tokį verslininkų elgesį.

Zita Čeponytė
„Tai mes vertiname labai blogai. Kitose šalyse irgi buvo pastebėta praktika, kai kainos pakeliamos dar prieš pradedant oficialų stebėjimo laikotarpį, kai negalima verslininkų nubausti. Verslininkai yra pakankamai aktyvūs, nustato tokias kainas, kad jos konvertuotųsi jų naudai. Reikėjo ieškoti mechanizmų, kad verslininkai kainų nepakeltų prieš oficialios stebėsenos pradžią. Galėjo būti organizuojamos visuomeninės akcijos arba baudos galėjo būti taikomos anksčiau“, - DELFI komentavo ji.

Sukvietė ir gavo pažadą

Premjeras Algirdas Butkevičius pripažįsta girdintis visuomenės nuogąstavimus, kurių dalis yra teisingi, nes jau dabar kai kur žmonių pastebimais pokyčiais, perkant kai kuriuos produktus ar paslaugas.

„Kainos keliamos tikrai ne visur. Kad nuramintume visuomenę ir kad patys verslininkai būtų suinteresuoti žmonių pasitikėjimo išlaikymu prieš savaitę buvome sukvietę verslo atstovus, didžiųjų prekybos centrų, paslaugų teikėjų, verslo asociacijų atstovus. Visi vieningai tikino, kad jau dabar ketina įgyvendinti užsibrėžtą politiką nedidinti kainų dėl euro, jas konvertuoti skaidriai, kad nenukentėtų vartotojai, o kartu nesumažėtų pasitikėjimas verslininkais. Didžioji dalis prekybininkų ir paslaugų teikėjų įsipareigojimų laikosi, tačiau, žinoma, kad kai kur pasitaiko ir išimčių, kaip ir visose srityse“, - atsiųstame komentare DELFI sakė jis.

Didelės baudos tik stebėjimo laikotarpiu

DELFI primena, kad Lietuvos banko vertinimu, kainos dėl euro įvedimo gali padidėti 0,2-0,3 proc. Norint sumažinti verslininkų pagundą nepagrįstai didinti kainas, Statistikos departamentas fiksuos ir skelbs 100 dažniausiai perkamų prekių ir paslaugų kainas.

Lietuvoje privalomai visos kainos litais ir eurais turės būti nurodomos praėjus 30 dienų po oficialaus Europos Bendrųjų reikalų tarybos sprendimo liepos 23 d. Nuo tada ir prasidės tikrinimai ir nesąžiningai perskaičiavusiems kainas grės baudos. Dvigubos kainos turės galioti ir pusę metų po euro įvedimo.

„Jau gauname vartotojų pranešimų, kad kai kurie verslo subjektai nustato prekių ir paslaugų kainas litais ir eurais, kurios neatitinka nustatytų perskaičiavimo taisyklių“, - DELFI sakė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Duomenų analizės ir prevencijos skyriaus vedėja Rūta Barysaitė.

Pasak jos, buvo pateiktos vienos pobūvių organizavimo įmonės nuo 2015 m. sausio 1 d. numatomos paslaugų ir patiekalų kainos, kurios eurais nurodomos didesnės nei turėtų būti pagal nustatytus valiutų perskaičiavimo reikalavimus.

Apie nustatytus pažeidimus visuomenė operatyviai bus informuojama šalies ir regionų spaudoje, per radiją ir televiziją, VVTAT interneto tinklalapyje.

Už Euro įvedimo įstatymo pažeidimus numatomos tūkstantinės baudos: nustačius pažeidimą pirmą kartą gresia įspėjimas arba bauda iki 1 tūkst. Lt. Už pakartotinius pažeidimus sankcijos griežtesnės – fiziniams asmenims bus skiriama iki 5 tūkst. Lt, o juridiniams asmenims nuo 1 tūkst. Lt iki 10 tūkst. Lt baudos.

Verslininkai bus skatinami pasirašyti Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumą, prie kurio prisijungę turės teisę specialiu logotipu pažymėti prekybos bei paslaugų teikimo vietas ir informuoti vartotoją, kad laikosi memorandume nustatytų verslo skaidrumo principų.

Euras Lietuvos valiuta turėtų tapti nuo 2015 m. sausio. Planuojama, kad keitimo kursas liks nepakitęs – 3,4528 Lt už vieną eurą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (741)