„Man, kaip moteriai, džiugu matyti gražų, tvarkingą pastato fasadą. Jau dabar namuose yra žymiai šilčiau, sienos nebešlampa, džiaugiamės ir šiltais, įstiklintais balkonais“, – pastebi Neringa.

Apšiltino pamatus

Moteris pasakoja, kad anksčiau žiemą namuose reikėdavo būti apsirengus keliais sluoksniais drabužių – į butą, esantį pirmame namo aukšte, iš rūsio smelkdavosi šaltis, šiluma išgaruodavo per sienas, stogą, langus, neįstiklintus balkonus.

„Mūsų butas kampinis, todėl apšiltinus ir padarius fasadą ventiliuojamą iš karto pasijuto skirtumas – temperatūra pakilo nuo 17 iki 19 laipsnių. Anksčiau palietus ranka sienas jausdavome, kad jos šlapios, o dabar drėgmės nebėra, nebėra ir pelėsio“, – džiaugėsi pašnekovė.

Aukštadvario gyventoja sako, kad bute pastebimai temperatūra pakilo kokybiškai apšiltinus namo pamatus. Aplink šiuos buvo atkasta žemė, pamatai apšiltinti ir užkasti.

Renovaciją pasirinkę 1981 m. statyto keturių aukštų namo gyventojai pirmiausia tikėjosi mažesnių sąskaitų už šildymą. Gyventojai paskaičiavo, kad bendra suma, kuri susidaro sudėjus mokestį už šildymą ir paskolą renovacijai, kas mėnesį atsieis mažiau nei mokesčiai vien už šildymą ankstesniais metais.

„Pastebėjome, kad kovo, vasario mėnesio sąskaitos už šildymą ir mokestis už renovaciją yra mažesnės nei sąskaitos už šildymą tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais. Namo šilumos suvartojimą pavyko sumažinti daugiau nei planuota – ne 40, bet 43 procentais“, – džiaugėsi Neringa.

Parduotų brangiau

Moteris pasakoja, kad atnaujintu būstu džiaugiasi ne tik patys gyventojai, bet ir aplinkiniuose namuose gyvenantys žmonės. „Kaimynai eina ir grožisi mūsų namu, sako, kaip mums gerai, kaip pasisekė. Manau, kad jeigu norėčiau parduoti butą, už jį galėčiau norėti daugiau nei norėjau prieš tai – tai irgi privalumas“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pašnekovė teigia, kad didelių nepatogumų vykstanti renovacija tikrai nesukėlė: „Netvarkos aplink namą nebuvo. Jei ir likdavo kokia šiukšlė, surinkdavome patys. Statybininkai truputį ištrypė gėlynus, bet juk tai natūralu – reikėjo statyti pastolius. Apskritai, pastebėjome, kad statybininkai dirbo greitai“.

Lietuvoje renovacijos mastai įgijo pagreitį. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, šiuo metu renovuojama per 1 000 daugiabučių, aktyvūs darbai vyksta 55 iš 60 Lietuvos savivaldybių. Nuo 2013 m. iki dabar baigti renovuoti 247 daugiabučiai.