Aplinkosaugininkai juokauja, kad šiandien liko tik dviejų rūšių brakonieriai – visiškai kvaili arba tokie, kurie jaučiasi aukščiau įstatymo raidės. Didžiulės baudos ir žalų gamtai atlyginimai, šį amatą pavertė nuostolingu.

Visgi, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis nenusiteikęs mojuoti pergalės vėliava ir toliau tobulina bausmių brakonieriams mechanizmą.

„Statistikos ir brakonierių santykis yra įdomus. Kuo daugiau kontroliuoji, kuo daugiau tvarkos – tuo daugiau pagauni brakonierių. Gali negaudyti visai ir gyvensi tokioje iliuzijoje, kad brakonierių nėra visai“, – sakė ministras.

Tą patvirtina ir neseniai pasibaigusios akcijos „Lydeka 2014“ skaičiai. Kovo 17-balandžio 20 dienomis vykusi akcija buvo skirta lydekų nerštavietėm apsaugoti. Jos metu regionų aplinkos apsaugos departamentų inspektoriai su policijos pareigūnais ir neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais tikrino kaip žvejai laikosi žvejybos taisyklių.

Atlikta virš 300 reidų, užfiksuota per pusantro šimto pažeidimų, o gamtai padaryta 60 000 litų žalos. Išvados gali būti dvi – atšilus orams subujojo ir brakonieriai, arba jų daugiau pavyko pričiupti tik padidinus pajėgas.

Visgi, faktas, kad pavasarinė žvejyba jiems kainavo daug. Du vaikinai, Kauno mariose užmerkę tinklus, turės susimokėti 22 000 litų už padarytą žalą.

„Sudavėme labai rimtą smūgį per žalas ir pinigus, bet čia ne pabaiga“, – sakė ministras.

Iki šiol buvo sunku konfiskuoti brakonieriavimo įrankius, bet Seimas priėmė Aplinkos ministerijos siūlomus administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimus, kurie lengvai leis konfiskuoti brakonierių valtis ir automobilius. Iki šiol brakonierių automobilių ar valčių nebuvo galima konfiskuoti, jei jie buvo skolinti ar įgyti lizingu.

„Kaip brakonieriavimo priemonė buvo laikomas automobilis tik jei iš jo buvo šaudoma, o jei tu atvažiavai su juo, susikrovei mėsa į vieną automobilį, šautuvus į kitą, tai nebūdavo pačio brakonieriavimo fakto“, – kalbėjo V. Mazuronis.

Nuo šiol automobilis bus konfiskuojamas vos jame radus neteisėtai sumedžiotus gyvūnus ar žuvis ir nesvarbu kam jis priklauso.

Tokios priemonės, anot ministro, turėtų atbaidyti likusius, tarp įstatymo spragų nardančius, brakonierius.

Pasak ministro, teisinių priemonių kompleksas šiandien yra pakankamas, tačiau reikia didinti pareigūnų skaičių.

„Pažeidėjai turi suprasti, kad juos pagaus ir nubaus, bet dabar turime per mažai tam žmonių. Ieškome sprendimų ir dabar plečiame neetatinių gamtos apsaugos inspektorių tinklą“, – kalbėjo ministras.