Šiųmečio hakatono tema – „Atvira bankininkystė 2.0. „blockchain“ technologija – decentralizuotas sprendimas banko sąskaitos ir telefono numerio sąsajai“.

Anot hakatoną organizuojančio „Swedbank“ Elektroninės bankininkystės plėtros vadovo Baltijos šalyse Olego Marofejevo, tokią temą paskatino jos aktualumas, rašoma pranešime spaudai.

„Nenorėjome daryti tiesiog eksperimentinio hakatono, kuriame žmonės pažaistų su technologijomis ir visi išsiskirstytų. Tikimės sprendimo, kuris būtų praktiškai pritaikomas“, – teigė O. Marofejevas.

Hakatono dalyviai turėjo atrasti būdą, kaip „blockchain“ technologija leistų atlikti elektroninius mokėjimus vien tik žinant telefono numerį.

Iš hakatone dalyvaujančių „blockchain“ specialistų organizatoriai tikėjosi sulaukti verslo modelio koncepcijos, kuri sėkmingai veiktų pasitelkiant minėtą technologiją, ir būsimojo produkto užuomazgos.

Vienas iš hakatono dalyvius vertinsiančios komisijos narių, decentralizuoto atviro kodo skaitmeninės valiutos DASH bendruomenės narys Tomas Gurvičius tikino, kad toks sprendimas neabejotinai padidintų žmonių pasitikėjimą telefoniniais mokėjimais.

„Manau, klientai itin palankiai vertintų galimybę patiems valdyti decentralizuotą prieigą prie tokių jautrių duomenų arba bent jau žinodami, kad jų duomenys nėra vieno subjekto kontrolėje“, – įsitikinęs T. Gurvičius.

Parą truksiančio hakatono dalyviai buvo aprūpinti visa būtina technika, o atgauti jėgas galės specialiose poilsio zonose, taip pat žaisdami stalo futbolą, kompiuterinius žaidimus ar užkandžiaudami.

Nors didžiausią įtaką išrenkant hakatono laimėtojus turės komisijai pristatytas galutinis darbas, tačiau vertinimo taškai, priklausomai nuo tarpinių rezultatų, komandoms skiriami ir vykstant hakatonui.

„Laimėtojus išrinks specialiai renginiui suburta profesionalų komisija, o jie bus paskelbti ir apdovanoti rugsėjo 19 d., paties technologijų ir verslumo renginio #SWITCH! metu“, – pirmadienį sakė O. Marofejevas.

Tarp specialiai hakatonui suburtos profesionalų komisijos narių – minėtasis T. Gurvičius, „Swedbank“ atstovai O. Marofejevas ir Elektroninių kanalų vystymo IT padalinio vadovas A. Dutkevičius bei garsus verslininkas, rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ pirmininkas Ilja Laursas.

Nugalėtojai aiškūs

24 valandas trukęs #SWITCH! hakatonas antradienio popietę pagaliau pasiekė finišo tiesiąją. „Blockchain“ technologijai skirtą renginį šiemet laimėjo penkių dalyvių Pirmoji hakatono komanda. Anot hakatono rezultatus vertinusių komisijos narių, laimėtojai pasiūlė atviriausią, paprasčiausią ir „blockchain“ dvasiai artimiausią sprendimą.

Laimėtojų komanda, kurią sudaro Rytis Bieliauskas, Audrius Ramoška, Giedrė Garbinčiūtė, Paulius Kutka ir Pranas Kieras, savo sprendime pasiūlė išnaudoti „Bitcoin“ tinklą ir jo galingumą tam, kad būtų užtikrintas duomenų saugumas.

„Mes išrinkome sprendimą, kuris buvo arčiausias „blockchain“ dvasiai, atviriausias, paprasčiausias“, – tikino O. Marofejevas, pridūręs, kad išrinkti nugalėtojus buvę itin sunku.

„Visos penkios komandos pasiūlė skirtingus sprendimus. Jos suprato, kad egzistuoja sudėtinga reguliacinė aplinka, bandė iš to suktis, tačiau dažnai pakišdavo sau koją kitoje vietoje. Tačiau visų komandų pasiūlyti sprendimai veikė, tai nebuvo šiaip pabraižymai“, – pažymėjo „Swedbank“ atstovas.

O. Marofejevo teigimu, visus hakatono dalyvių pasiūlytus sprendimus kiek vėliau vertins kita komisija, kuri, konsultuodamasi su bankų teisininkais ir reguliuotojais, bandys panaudoti pačius geriausius iš jų.

Kitas hakatono profesionalų komisijos narys, verslininkas, rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ pirmininkas Ilja Laursas taip pat džiaugėsi dalyvių siūlytais sprendimais ir pačia renginio iniciatyva.

„Noriu pasidžiaugti dėl „Swedbank“ parodytos iniciatyvos. Jie pastebėjo realią problemą ir nepabijojo priimti iššūkio atrasti jai sprendimą. Be to, didelis šio hakatono privalumas yra tas, kad buvo įtraukta „blockchain“ technologija besidominti bendruomenė“, – sakė I. Laursas, kuris teigė besitikintis, jog dalyvių sprendimai bus pritaikyti ir realybėje.

Šių metų #SWITCH! hakatono iššūkį įveikusi Pirmoji komanda buvo apdovanota renginio organizatoriaus „Swedbank“ įsteigtu prizu. Jai atiteko bilietai į vieną didžiausių „blockchain“ technologijai dedikuotų renginių Europoje – 2018 m. sausio 19–26 d. vyksiančią „Londono „blockchain“ savaitę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją