Augant vaikų skaičiui didmiesčiuose miestų savivaldybės suka galvas, kaip aprūpinti šeimas reikalingu vietų darželiuose skaičiumi. Tačiau dažnai problema kyla ne dėl to, kad nėra pakankamai vietų, bet dėl to, kad vaikai nepatenka į ikimokyklinio ugdymo įstaigos grupę, kuri būtų patogi ir arti namų.

Peržiūrėjo darželių patalpų naudojimą

Klaipėdos mieste šiuo metu iš viso veikia 48 ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Iš viso jose sukurta 8610 vietų vaikams. Tėveliai, registruodami savo vaikus į darželius, gali pasirinkti tris skirtingus darželius, į kuriuos norėtų vesti vaikus.


Klaipėdos miesto savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė teigė, kad žiūrint į bendrą statistiką, uostamiestyje į darželius yra nepatekę apie 180 vaikų.

„Tačiau iš jų net 120 yra šiaurinėje ir centrinėje miesto dalyje, o, pavyzdžiui, pietinėje Klaipėdoje turime 37 laisvas vietas. Tai rodo, kad vietų trūkumą turime šiaurinėje ir centrinėje Klaipėdoje. Vaikai iš šių miesto dalių galėtų užimti laisvas vietas pietinėje miesto dalyje, tačiau tikriausiai tėveliams patogiau rinktis kitas alternatyvas šalia namų ir ieškoti kitų sprendimų“, – pasakojo pašnekovė.

Taip pat, pasak jos, didžiausias vietų trūkumas jaučiamas į lopšelines grupes.

„Darželių vietų problemas sprendžiame ir per privačias ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Joms yra mokama po 100 eur už vaiką, kad taip tėveliams būtų kompensuojamos išlaidos. Klaipėdoje turime aštuonis privačius darželius ir būtent didžioji jų dalis yra įsikūrusi Klaipėdos šiaurinėje dalyje“, – pridėjo savivaldybės atstovė.

Be to, N. Laužikienė pasakojo, kad kaip tik šiuo metu yra baigiama vieno darželio miesto centre rekonstrukcija, kurią atlikus bus sukurtos 6 naujos grupės vaikams.

 Praėjusiam priėmimui į darželius buvo rekonstruota „Purienos“ ikimokyklinė įstaiga, kur papildomai sukurta 100 vietų. O kartu miesto savivaldybė peržiūrėjo ikimokyklinių įstaigų patalpų efektyvumą ir atlaisvinus dalį kitoms funkcijoms atlikti naudotas patalpas įkūrė dar 10 naujų grupių skirtinguose darželiuose.


Kartu spręsdama vietų darželiuose problemą, Klaipėda taip pat priėmė sprendimą dalį priešmokyklinių grupių perkelti į mokyklas. Tokiu būdu taip pat buvo atlaisvinta naujų vietų mažesniems vaikams darželiuose.

„Galvojant apie ateitį, Klaipėdai sunkiausia prognozuoti dėl ateities poreikio dėl Klaipėdos rajono gyventojų poreikių. Jie neturi arti namų galimybės vesti vaikus į darželius, todėl naudojasi miesto infrastruktūra. Vis dėlto jaučiame, kad poreikis darželiams auga“, – konstatavo pašnekovė.

Nuo nuomos iki naujų darželių statybos

Vilniaus mieste tėveliai registruodami savo vaikus į darželį gali pateikti penkių ikimokyklinio ugdymo įstaigų sąrašą, kur norėtų vesti savo vaikus. Pagal tam tikrus prioritetus, pavyzdžiui, gyvenamosios vietos registracija, kur darželį lanko kiti šeimos vaikai, atrenkama, kuriame darželyje vaikas gauna vietą.

Šiuo metu sostinėje veikia 124 lopšeliai-darželiai, 13 darželių-mokyklų ir 25 mokyklos, kuriose vykdomos priešmokyklinio ugdymo programos. Iš viso vietų vaikams sostinėje yra 29 076.

Kaip pasakojo Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė, pasakyti, koks konkretus šiuo metu poreikis vietų vaikams darželiuose, sunku.

„Kitiems mokslo metams planuojame priimti apie 7 tūkst. vaikų, – pasakojo ji. – Šiuo metu eilėje vietų laukia 8 781 vaikas, bet kartu galime pasakyti, kad yra apie 6 tūkst. vaikų, kurie eina į privačius darželius. Ir dažnai atėjus jų eilei į valstybinį darželį, tėveliai nusprendžia vaiką palikti privačiame darželyje“.

Pavyzdžiui, pernai kvietimų į valstybinius darželius buvo išsiųsta apie 12 tūkst., tačiau sutartys pasirašytos tik maždaug 10 tūkst. vietų.

„Tai pagal turimus skaičius, nepatekusių į darželius šiemet neturėtų daug būti. Bet, aišku, konkrečiau bus galima matyti, kai bus suformuotos grupės. Žinoma, jaučiame, kad didesnis poreikis yra mažiausiems, lopšelinio amžiaus vaikams“, – kalbėjo E. Tamošiūnaitė.
Vicemerė pasakojo, kad didžiausias trūkumas vietų darželiuose jaučiamas Pilaitėje, Fabijoniškėse, Verkių seniūnijoje.

„Vietų trūkumo problemas sprendžiame kompleksiškai. Pirmiausiai planuojame statyti naujas įstaigas. Taip pat nuomojamės patalpas naujoms grupėms. Statyti naujus darželius planuojame Verkių seniūnijoje, Pašilaičiuose, Žemynos g. Taip pat šiuo metu yra formuojamas sklypas darželio statybai Pilaitėje. Be to, vedame derybas ir ruošiamės nuomotis patalpas Pavilnionių g., Pašilaičiuose, kur turėtų būti septynios naujos grupės“, – vardijo pašnekovė.

Edita Tamošiūnaitė

Taip pat po tris grupes, kurios priklauso dviem darželiams, yra įkurta Įsruties g., Pilaitėje. Čia grupės įkurtos gyvenamųjų namų pirmuosiuose aukštuose. Dar dvi grupės nuomojant patalpas buvo suburtos Žirmūnų g.

„Nuolat žiūrime, kuriame rajone trūksta vietų ir koks mums variantas tinkamiausias. Svarstome ir apie patalpų nuomą, ir apie įsigijimą, ir naujų darželių statybą“, – sakė sostinės vicemerė.

Poreikį patenkina, bet ne visų norus

Laikinojoje sostinėje šiuo metu veikia 92 įstaigos, kuriose yra suburtos ikimokyklinio ugdymo grupės. Tai 74 lopšeliai-darželiai, 5 vaikų darželiai, 5 mokyklos-darželiai, 6 daugiafunkciniai centrai ir po vieną gimnaziją ir ugdymo centrą. Iš viso Kaunas biudžetinėse įstaigose gali priimti 14700 vaikų, o šiuo metu jose ugdomi – 14135 vaikai.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika teigė, kad mieste kol kas yra patenkinamas poreikis į vaikų darželius.

„Iki birželio 1 d. bus suformuotos grupės ir paaiškės tikroji situacija, nes tėveliai pildo prašymus į dvi įstaigas, ir kuomet reikia apsispręsti, tuomet pasirašoma sutartis su viena įstaiga“, – teigė jis.

Nors mieste yra laisvų vietų darželiuose, visgi problema tampa tai, kad ne visi vaikai gali gauti vietas į labiausiai norimą darželį ir daliai šeimų vis dar tenka vežioti vaikus į kitose miesto vietose esančias įstaigas: „Taip vadinamuose „populiariuose“ darželiuose yra ribotas vietų skaičius ir ne visi norintys į juos patenka. Tuomet tėveliai turi rinktis tas įstaigas kuriose yra laisvų vietų“. Pasak pašnekovo, šiuo metu Kaune yra apie 560 laisvų vietų.

Kaip pastebėjo V. Mažeika, labiausiai paklausios ir išgraibstomos vietos Šilainių ir Aleksoto rajonuose įsikūrusiuose darželiuose.

„Todėl atitinkamai ir įstaigų plėtra orientuojama vadovaujantis šiomis tendencijomis“, – pridėjo pašnekovas. Be to, kaip ir Klaipėdoje ir Vilniuje, pastebima augantis poreikis į lopšelių vietas. Bandant patenkinti vietų darželiuose poreikį Kaune prieš trejus metus buvo atidarytas naujas darželis S. Žukausko gatvėje. Pernai gruodį – dar vienas naujas darželis Aleksote.

„Netrukus rengiamasi pradėti naujo darželio statybas Šilainiuose, Kuršių gatvėje. Jos turėtų būti baigtos iki kitų metų rugsėjo. 3,2 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatas turėtų talpinti apie 200 vaikų – 6 lopšelio grupes po 10–15 auklėtinių ir tiek pat darželinukų grupių po 20 vaikų“, – vardijo Kauno miesto savivaldybės atstovas.

Dar trys įstaigos Kaune jau kitąmet turėtų sulaukti didelių pokyčių pasitelkiant ES Struktūrinių fondų lėšas: Kauno Žaliakalnio, „Svirnelio“ ir „Boružėlės“ lopšeliuose-darželiuose numatyta modernizuoti dalį patalpų bei infrastruktūros apjungiant ir įrengiant šiuolaikiškas edukacines erdves, diegiant inovatyvias ugdymo priemones bei baldus. Atitinkamai čia bus įkurtos ir naujos grupės.

Kaip toliau pasakojo V. Mažeika, vietų darželiuose klausimas taip pat paskutiniu metu Kaune sprendžiamas didinant vietų skaičių kai kuriose grupėse, atidarant naujas grupes tiek pačiuose darželiuose, tiek laisvose mokyklų patalpose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)