Daugelis lietuvių pavargę nuo puošnumo ir perdėtų interjero detalių vis dažniau ieško lietuviškos autentikos, ramaus poilsio ir jaukumo.

Būtent tokiomis vertybėmis garsėja smėlio menininkės Jurgitos Minderytės – Motiekaitės ir jos vyro Arūno Motiekaičio atidarytas pirmasis namų restoranas Lietuvoje „Kacės virtuvėlė“.

Ispanijos ir Prancūzijos šalių dvelksmas

Važiuodami Anykščių rajone Girelės kaime galite pamatyti iškabą „Kacės virtuvėlė. 2,5 km. Rūkyta žuvytė ai ai ai“, – restoranas kviečia atvykti lankytojus.

Tik šia iškabą ir internetinėje erdvėje savo puslapį turintys namų restorano šeimininkai sulaukia daugelio lankytojų, kurie išsiilgę kaimo ramumos atkeliauja ne vieną dešimtį kilometrų paragauti šviežio naminio maisto.

Pirmąjį namų restoraną atidaryti Lietuvoje, pasak „Kacės virtuvėlė“ šeimininkės, įkvėpė Ispanijos ir Prancūzijos kraštai. „Visą gyvenimą kartu su vyru žavėjomės tokiais mažais namų restoranais, į kuriuos atvažiuoji pas žmones kaip į svečius. Ten lankytojus priima patys šeimininkai. Jauti ramybę, gėrį ir meilę“, – tokio stiliaus restoranai žavi J. Minderytę – Motiekaitę.

Kokybiškam maistui modernios įrangos nereikia

Restorano meniu, iš tiesų – įvairus. Galima paragauti tiek mėsos, tiek rūkytos žuvies ir jūros gėrybių, naminių desertų.

Jei norite pavalgyti greitai ir nebrangiai, tuomet ši vieta skirta ne jums. Namų restorane sriubos kainuoja 5 – 9 eurus, karšti užkandžiai – 8 – 10 eurų, o karštųjų patiekalų kainos svyruoja nuo 11 iki 15 eurų, kartais ir daugiau.

Tačiau visi patiekalai yra gaminami individualiai.

Šeimininkė J. Minderytė – Motiekaitė visus meniu patiekalus gamina pati. „Neturiu net elementarios viryklės. Viskas daroma tik ant restauruoto senovinio pečiaus. Taip maistas gaminamas tik šviežiai, neturime jokių ruošinių. Pas mus net sriuba yra verdama kiekvienam atskirai ir šviežiai“, – pasakojo namuose restoraną įkūrusi moteris.

Nuo pat mažumės save gurmane vadinanti moteris teigia, kad jos šeima visuomet neapsiribodavo tik paprastais patiekalais, galbūt todėl pas „Kacės virtuvėlės“ namų šeimininkę paragauti visų moters mylimų patiekalų atvažiuoja ne vienas lankytojas. Pasak moters, restorano įvertinimai internetinėje erdvėje ją džiugina. Paklausus, ar žmonės nesiskundžia dėl patiekalų kainų, šeimininkė teigia, kad lankytis restorane atvažiuoja klientai, kurie supranta, kas yra namų restoranas ir kiek kainuoja kokybiškas maistas.

Lankytojams - lauko tualetas

L. Minderytė – Motiekaitė pasakoja, kad kiekvieno atvažiavusio naujo lankytojo pirmiausiai paklausia, ko jie tikisi, pamatę jos ir vyro Arūno restorano reklamą. „Dažniausiai atsakymai būna, kad lankytojai tikisi kažko šviežio, kokybiško ir gero“, – džiaugiasi moteris.

Tiesa, sodyboje įrengtas namų restoranas lankytojus vilioja ne tik šviežiu maistu, bet ir kitokiu interjeru. Restorane nerasite modernių kriauklių, prabangių dekoro detalių ar puošmenų, o mėgautis teks lauko tualetu.

„Iš sodybos mes nesiekiame daryti kažko iššaukiančio ar populiaraus. Mes ją šiek tiek restauravome, bet palikome jos autentiką, kurios vis mažėja mūsų gyvenime“, – sodybos interjerą komentavo moteris.

Šeimininkė tikina, kad ir lauke įrengtas tualetas tikrai neatsitiktinai. „Aš pati nejaukiai jaučiuosi išpustytuose kaimo turizmo sodybose. Kartais atrodo, kad net baisu koją ant žolės padėti. Mes savo interjerą palikome tokį, kuris būtų draugiškas žmogui ir jo neįpareigotų“, – tikino L. Minderytė – Motiekaitė.

Ryžtingiems pokyčiams paskatino gyvenimo filosofija


Sodybą Anykščių rajone Jurgita Minderytė – Motiekaitė su vyru Arūnu Motiekaičiu nusipirko prieš aštuonerius metus. Čia jie su šeima atostogaudavo ir žiemą, ir vasarą. Kol vieną dieną, pasak moters, jie su vyru ryžtingai nusprendė – gyventi reikia pradėti šiandien, ne rytoj. Tuomet viską metusi moteris kartu su savo vyru išvažiavo gyventi į kaimą, kuriame gegužės mėnesį atidarė namų restoraną.

Anot J. Minderytės – Motiekaitės, kartu su vyru jie savo restorano plėsti neketina.

„Žiemą restoraną atidarysime name, o kol kas visi džiaugiasi gamta. Liksime tik vienoje vietoje, nes tai yra namų restoranas. Ši sąvoka apibrėžia, jog tai ir yra mūsų namai“, – pasakojo moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (965)