DELFI kalbinti prekybininkai pripažino, kad šiemet mokykliniam krepšeliui priklausančios prekės pabrango, tad norint paruošti savo vaiką naujam mokymosi sezonui gali tekti išleisti ir ne vieną šimtą litų.

Prireiks nuo 50 iki 150 litų

Prekybos centro „Maxima“ Komunikacijos vadovė Renata Saulytė pasakojo, kad susidomėjimas mokyklinėmis prekėmis prekybos tinkle juntamas jau nuo vasaros vidurio. Pasirodo, lietuviai pamažu atsikrato įpročio apsipirkti paskutinėmis dienomis. Specialistės teigimu, pastaraisiais metais mokyklinėmis priemonėmis tėvai pradeda rūpintis gerokai iš anksto, tačiau perka racionaliai, laukia nuolaidų ir stengiasi viską mokykliniam krepšeliui surinkti vienu kartu.

„Šiemet šiek tiek pabrango popierius, kai kurios piešimo priemonės, o štai aplankai sąsiuviniams ir knygoms šiemet kainuoja pigiau. Didžiąją dalį prekių perkame iš sertifikuotų tiekėjų, kurie užtikrina, kad prekės yra aukštos kokybės. Tačiau siekiame, kad mūsų parduotuvėse klientai rastų įvairių kainų lygių mokyklinių prekių, galėtų rinkti pagal savo poreikius ir piniginę. Norintiems sutaupyti galime patarti pirkti racionaliai, susirevizuoti iš praėjusių metų likusias priemones, netgi pasirengti planuojamų įsigyti pirkinių sąrašą. Taip pat išties verta pasinaudoti ir siūlomomis nuolaidomis“, - patikino R. Saulytė.

Ji skaičiuoja, kad vidutiniškai mokinio krepšelis šiemet kainuos apie 50-80 litų. Jei ketinama įsigyti ir kuprinę, sportinę aprangą, kitas stambesnes prekes, tuomet išlaidos gali siekti ir 150 litų ar daugiau. Dar brangiau kainuos į mokyklą suruošti pirmoką.

Parduoda 4 milijonus vienetų sąsiuvinių

„Populiariausia prekė jau ne vienerius metus – įvairiausi sąsiuviniai. Jų per pasiruošimo mokyklai periodą parduodame apie 4 milijonus vienetų. Antroje vietoje rikiuojasi įvairiausi tušinukai, kurių per pasiruošimo mėnesį parduodama daugiau nei pusė milijono, o trečioje – braižymo įrankiai, kurių parduota 320 tūkstančių vienetų“, - apei populiariausias prekes pasakojo R. Saulytė.
Renata Saulytė

Šiemet klientams galėsime pasiūlyti gausybę naujienų: sąsiuvinius, skirtus jaunimui, taip pat mūsų parduotuvėse klientai galės rasti sąsiuvinių mediniais viršeliais. Itin didelis kokybiškų, vokiečių gamintojo plunksnakočių ir rašalinių rašiklių pasirinkimas. Siūlome ir platų medaus pagrindu pagamintą akvarelės asortimentą“, - ką naujo bus galima parduotuvėse rasti šiemet, pasakojo R. Saulytė.

Anot jos, Lietuvoje įvedamas euras jokios įtakos mokykliniam krepšeliui – jo vertei tikrai neturės, kadangi visos kainos jų parduotuvėse konvertuojamos automatizuotai – vadovaujantis matematinėmis apvalinimo taisyklėmis ir oficialiu nustatytu bei patvirtintu euro ir lito kursu.

Euras koreguoja ir mokyklinį krepšelį

Su kiek kitokia situacija susiduria prekybos centras „Senukai“. Jie pastebi, kad kelerius metus vidutinio mokyklinio krepšelio suma praktiškai nekito, tačiau šiemet tėvai perka daugiau tų priemonių, kurias moksleiviai galės naudoti ištisus mokslo metus.

„Šiemet pagrindinių mokyklinių priemonių: kuprinių, sąsiuvinių, rašymo priemonių, taip pat kompiuterinės technikos imta ieškoti dar liepos pabaigoje. Daugiau nei įprasta ankstesniais metais perkama sąsiuvinių, rašiklių, pieštukų, piešimo albumų. Manome, kad nepaisant užtikrinimų, kad įsivedus eurą, kainos nekils, pirkėjai elgiasi apdairiai ir perka su kaupu, kad užtektų ir tam laikotarpiui, kai bus įvestas euras“, - teigė UAB „Senukų prekybos centras“ komunikacijos projektų vadovė Laima Petraitytė.
L. Petraitytė
Dabar į pirmąją klasę eina tie vaikai, kurie gimė tuo laikotarpiu, kai šalyje buvo itin palankios motinystei socialinės garantijos. Mes jau pernai pastebėjome pirmokui skirtų prekių didesnę paklausą, todėl šių metų pasiruošimui pasirengėme, siūlydami įvairesnes prekes ir didesnius jų kiekius. Pirmokams skirtos mokyklinės prekės itin paklausios.

Anot L. Petraitytės, pastebima, kad pernai ir šiemet daugiau perkama pirmokams. „Dabar į pirmąją klasę eina tie vaikai, kurie gimė tuo laikotarpiu, kai šalyje buvo itin palankios motinystei socialinės garantijos. Mes jau pernai pastebėjome pirmokui skirtų prekių didesnę paklausą, todėl šių metų pasiruošimui pasirengėme, siūlydami įvairesnes prekes ir didesnius jų kiekius. Jau dabar matome, kad neapsirikome – pirmokams skirtos mokyklinės prekės itin paklausios“, - teigia L. Petraitytė.

„Senukų“ prekybos tinklo skaičiavimu, būtiniausioms pirmoko mokyklinėms priemonėms šiemet prireiks nuo 120 iki 680 Lt. Išleidžiama pinigų suma labiausiai priklausys nuo to, kokio gamintojo prekes rinksis moksleivio tėvai, kiek nuspręs investuoti į mokyklinę kuprinę.

Mano, kad suruošti vaiką mokyklai galima ir neišleidžiant 100 Lt

Tuo tarpu „Rimi Lietuva“ Marketingo vadovė Jūratė Nakaitė Burokienė pastebi, kad bene labiausiai kainas šiemet keitė rinkos tendencijos. Tačiau nors kainos šiek tiek kilo, ji patikina, kad būtiniausių priemonių mokinio krepšelis šiemet kainuos iki 100 litų.

„Tačiau krepšelį formuoja ir reikalavimai iš mokyklų.Iš esmės, kainos nekito, išskyrus kelias išimtis. Įtakos joms nedaro ir euro įvedimas. Formuodami asortimentą atsižvelgiame į visas pirkėjų kategorijas, todėl jį sudaro įvairių kainų prekės, kiekvienas pirkėjas gali rasti kažką, kas atitiks jo poreikius. Prekės su populiarių filmų herojais dažniausiai patenka į aukštesnės kainos kategoriją, tačiau pirkėjams siūlome platų pasirinkimą pagal galimybes. Norintiems sutaupyti tėveliams siūlome išsiaiškinti, ko būtinai reikia mokyklai, ir nepamiršti pasinaudoti nuolaidomis, akcijomis, bei žaidimais, kurie taip pat padeda sutaupyti“, - patarė prekybos centro atstovė.

Pirkėjus vilioja patriotiniais vaizdais

Tokiu pat modeliu siūlė vadovautis ir prekybos centro „IKI“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis. Anot jo, pirkinių krepšelis norint suruošti vaiką mokyklai labiausia priklauso nuo šeimos pajamų bei vaikų skaičiaus – kuo didesnė šeima, tuo mažiau išlaidų tenka vienam vaikui, nes jis gali pasinaudoti anksčiau nupirktomis brolių ar seserų priemonėmis. Be to, krepšelio dydį įtakoja ir tai, į kelintą klasę vaikas eis – jeigu jis nebe pirmokas tai ir priemonių mokyklai reikia mažiau.
Andrius Petraitis

„Pirkinių krepšelio dydis priklausomai nuo poreikio gali svyruoti nuo 100 litų iki kelių šimtų litų. Jeigu vaikui nereiks pirkti kuprinės išlaidos mokyklinėms priemonės gali siekti ir iki 60 litų. Kasmet būtiniausios prekės, perkamos mokyklai, yra beveik tokios pat – kuprinė, penalas ir jo priemonės, krepšelis sportinei aprangai, sąsiuviniai, rašymo bei piešimo priemonės, skaičiavimo pagaliukai, raidynas bei pusryčių dėžutė. Euro įvedimas mokyklinių prekių kainoms jokios įtakos neturės – kainos, ryšium su euro įvedimu, bus perskaičiuojamos sąžiningai ir teisingai“, - patikino specialistas.

Šiemet jie pirkėjams pirmą kartą siūlo sąsiuvinius su karių bei senųjų miestų atvaizdais, Lietuvos vaizdais. Pasak A. Petraičio, šie sąsiuviniai jau yra vieni populiariausių tarp pirkėjų.