Svarbu tai, kad inhaliacijos tinka ir vaikams, ir suaugusiems. Jos rekomenduojamos dažnai peršalimo ar lėtiniais kvėpavimo takų uždegimo ligomis sergantiems bei turintiems itin silpną imunitetą. Jas vertėtų atlikti tiems, kurie serga sloga, sinusitu, bronchitu, laringitu, gerklų uždegimu. Jas galima atlikti savarankiškai namuose.

Pateikiame kelis būdus, kaip tą padaryti:

1. Užvirinę puode vandenį, į jį įmeskite žiupsnelį vaistažolių, pavyzdžiui, čiobrelių ir palenkę veidą bei užsidengę galvą rankšluosčiu kvėpuokite iš puodo kylančiais garais. Tiesa, be vaistažolių dar galite naudoti įvairius eterinius aliejus. Kitas, ypač naudingas būdas – naudoti jūros druską. Į bronchus patekusios druskos daleles veikia antibakteriškai. Jos taip pat ramina nervinę sistemą.

2. Tiems, kuriems pirmas būdas nėra patogus, gali atlikti inhaliaciją pasinaudoję savo arbatinuku. Užvirinkite jame vandenį, į tą vietą, iš kurio pilate vandenį – snapelį įdėkite popierinę tūtelę ir per ją traukite garus. Šis būdas geras tuo, kad vanduo ne taip greitai atvėsta kaip puode.

3. Vaistinėse galite įsigyti plastmasinį, ypač patogų inhaliacijai skirtą indą, kuris pagamintas taip, kad jame patogu padėti nosį, beto nereikia laikyti rankšluosčio virš galvos ir vanduo jame greitai neatvėsta. Garai pasiekia giliausias plaučių vietas. Metodas toks pats kaip kitų: įpilkite į jį verdantį vandenį, įlašinkite eterinio aliejaus ar įmeskite žiupsnelį vaistažolių ir, atsargiai, nenusiplikant kvėpuokite.
Inhaliacija

4. Maudykitės garų pilnoje vonioje. Tai dažniausiai taikoma vaikams, kuriems pirmi du būdai yra itin nemalonūs, nepatogūs. Į vonią taip pat įlašinkite eterinio aliejaus, ir maudydamiesi patys ar jūsų vaikams patariama giliai kvėpuoti.

Inhaliacijas patariama kartoti penkis – dešimt kartų. Būtina atsiminti, kad pirmas dešimt minučių kvėpuoti reikėtų giliai per nosį, iškvepiant per burną. Kitas dešimt – atvirkščiai.

Po inhaliacijos jaučiamas palengvėjimas, nes garai skystina gleives, lengvina kvėpavimą ir atsikosėjimą. Išdžiuvusi gleivinė yra labiau pažeidžiama, būtent dėl tos priežasties garai padeda jas sudrėkinti ir tuomet gleivėse esančios medžiagos kovoja su mikrobais ir apsaugo nuo uždegimų.

Inhaliacijos padeda ir ramina žmogaus nervų sistemą. Du uoslės nerviniai dariniai yra smegenų dalyje, kuri atsakinga už emocijas. Stimuliuojant tuos darinius kvapais ir garais galima nuraminti nervų sistemą, pagerinti nuotaiką, pagerinti miegą, sumažinti stresą. Jiems galite naudoti eterinius aliejus, patartini kvapai, kurie turi raminamųjų medžiagų: levandų, mėtų, melisos. Toks inhaliacijos kartojimas kelis kartus per savaitę gali sumažinti grėsmę depresijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)