Kasdienė dilema – ką rinktis pietums – kankina ne vieną dirbantįjį. Alternatyvų – ne viena: galima taupyti ir gaminti namuose, su kompanija pavalgyti kavinėje, rinktis šaltą užkandį ar pietus vardan darbo paprasčiausiai praleisti. DELFI domėjosi, kurį variantą rinktis sveikiausia ir teiravosi specialistų, ką apskritai reiėktų valgyti pietums.
© Asmeninio archyvo nuotr.

Kas geriau: maistas iš namų, ar iš kavinės?

Pasak studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovės Vaidos Kurpienės, griežtai pasakyti, ką verčiau valgyti – namuose ruoštą ar kavinėje įsigytą maistą – sudėtinga. Tai priklauso nuo to, ką žmogus gamina namuose.

„Reikia žiūrėti į maisto sudėtines dalis. Tikėtina, kad namie jūs perkate vertingesnius produktus, negu kavinėje, be to, kavinėje prideda įvairių maisto priedų, kurių namuose nedėsite, nebent vartosite įvairius sultinius, kuriuose jų yra. Lyginant kavinės ir namų maistą, pirmiausiai reikia žiūrėti, ką žmogus ruošia namuose. Jei jis gamina dešreles, tuomet jis tikrai gali valgyti ir kavinėje, o jei jis labai rūpinasi savo mityba, žiūri, ką perka, kokios yra sudėtinės patiekalo dalys, tuomet, verčiau maistą neštis“, - kalbėjo V. Kurpienė.

Tam pritaria ir anksčiau DELFI kalbinta gydytoja – dietologė Rūta Petereit. „Sakykim, jei kavinėje bus ant grotelių keptas kepsnys su daržovėmis, negalima teigti, kad jis bus nesveikas. Ir taip pat namuose – jeigu mes išsikepsime kokį karbonadą, kuris dažniausiai voliojamas džiūvėsėliuose, kiaušinyje, jis irgi nebus sveikas, - sakė R. Petereit. - O jeigu kas folijoje ar ant grotelių išsikeps ar pasitroškins žuvį...Iš tikrųjų, daug kas priklauso nuo gaminimo būdo“.

Vis tik, jūsų pačių gamintas maistas dažnai bus sveikesnis, nes jame bus mažiau druskos, cukraus, nereikalingų riebalų. Tiesa, pasak V. Kurpienės, geriau jau valgyti kavinėje, nei apskritai nevalgyti pietų, jei šių namie pasigaminti nepavyksta.

Šildyti – ne tragedija

V. Kurpienės teigimu, nėra tragedijos, jei iš namų atsinešti pietūs darbe bus pašildomi. „Bet kai maistas šildomas, geriau šildytis ne mikrobangų krosnelėje, o už labai panašią kainą įperkamoje elektrinėje krosnelėje. Jos pašildo maistą ne per pusė minutės, per penkias, bet taip maisto vertei nepakenkia“, - kalbėjo ji.

Tai, kad pietums būtinas tik šiltas maistas – mitas. Pasak V. Kurpienės, nėra būtinybės pietums valgyti šiltą maistą. Jei maisto pašildyti ar į kavinę užsukti nėra galimybių, galima įsigyti paprasčiausią maisto termosą.

„Su termosais yra niuansas – jei žmogus jame ilgai laiko maistą, ypač angliavandeniai suminkštėja ir nebebūna tokie sotūs – jie greičiau pasisavinami blogąja prasme. Tokiu atveju maistas į termosą turi būti įdėtas ne iki galo paruoštas, kad iki pietų išbrinktų. Pavyzdžiui, jei tai yra grūdinis maistas, galima jį užplikyti termose, ir tuomet iki pietų jis išbrinks. Jeigu tai virtos ar troškintos daržovės, jos turi būti paruoštos ne iki valgymo momento, kadangi jos termose paminkštės“, - kalbėjo ji.

Ką valgyti per pietus?

V. Kurpienė pietums – nesvarbu, šie valgomi kavinėje, ar yra atsinešti iš namų – pataria rinktis lengvai virškinamą maistą. „Visų pirma, pietūs turėtų būti pagrindinis dienos valgis, nors pas mus dažniausiai yra atvirkščiai – pietums kažko užvalgoma, o pagrindinis maitinimasis vyksta vakare. Labai svarbu, kad pietums būtų nemažai maisto, bet ji būtų lengvai virškinimas, nes kitu atveju po pietų ima miegas: žmogus būdrauja fiziškai, bet protinį darbą dirbti sunku. Dėl to pietums reikėtų valgyti šviežių daržovių ir ką nors vieną iš šių produktų – liesos mėsos, žuvies gabaliuką, pupelių, neriebų troškinį, su lupenomis virtų bulvių arba pilno grūdo makaronų – pasirinkimas tikrai yra didelis“, - sakė ji.

R. Petereit DELFI yra sakiusi, jog pataria per pietus atsisakyti riebaluose kepto maisto, turint viršsvorio – bulvinių ar miltinių patiekalų, kuriuos suvalgius greitai vėl norėsis užkąsti. „Geriausia pietums rinktis sotesnius patiekalus, kad būtų pakankamai baltymų – mėsą ar žuvį. O vegetarams, pavyzdžiui, daržovių troškinį su pupelės“, - sakė ji. Blogiausia, jei žmogus kasdien valgo kompleksinius pietus, kuriuose dažnai būna riebaluose keptas maistas.

Tuo metu daug skirtingų produktų per pietus maišyti nereikėtų. „Nereikėtų primaišyti penkių skirtingų produktų. Kodėl ima miegas? Todėl, kad suvalgome mėsos, bulvių, dar juos užpila padažais ir tada dar ant viršaus išgeriama pieniškos kavos, o pienas baltymų virškinimą apskritai trikdo. Kuo sunkiau virškinamas derinys bei maisto kiekis, tuo daugiau kraujo suplūsta į skrandį ir tada blogiau aprūpinami visi kiti organai – ir deguonimi, ir gliukoze, ir visom kitom medžiagom. Dėl to apima mieguistumas. O valgant daug daržovių ir kažkokį vieną produktą šalia jų, tada tikrai pavalgoma, sočiai, o apsunkimo nėra“, - sakė ji.

Blogiausia – pietus apskritai praleisti. „Žmonėms dažnai atrodo, kad jie nenori valgyti, nes yra orientuoti į išorę – į darbą. Kas tada nutinka? Vakare jie nori suvalgyti visą šaldytuvą su visom durelėmis. O tuomet sako – aš negaliu susivaldyti, nors puikiai tvarkiausi visą dieną. O taip yra todėl, kad jie dieną per mažai valgė“, - paaiškino specialistė.

R. Petereit pietus siūlo valgyti praėjus 4 – 6 val. po pusryčių. „Jeigu žmogus pusryčiauja penktą, jis gali valgyti ir vienuoliktą valandą, tai visiškai normalu. O jeigu papusryčiavo tik pusę dešimt, tai jo pietūs bus tik šešioliktą valandą“, - sakė R. Petereit.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Po Venckienės sulaikymo išplatintas jos sūnaus kreipimasis (267)

Ketvirtadienį pranešus apie buvusios teisėjos ir Seimo narės Neringos Venckienės sulaikymą JAV,...

Baisias šeimos problemas tėvai slėpė po devyniais užraktais: vaiko pasakojimais netikėjo net artimieji

„Nesvarbu, kokioje aplinkoje užaugote, nesvarbu, kas jūsų tėvai, – jūsų gyvenimas neprivalo...

Langaitis: nemanau, kad būsiu didelis praradimas (100)

Penktadienį konservatorius Tadas Langaitis savo socialinio tinklo paskyroje feisbuke pranešė...

Kuodis įvardijo, kokia bus esminė ekonominė problema po 10 metų (130)

XXI amžius gali Žemę, kaip žmonių planetą, pakeisti į Žemę, kaip robotų planetą, sako...

Per tėvų aplaidumą mergytė nugrimzdo į komą, nuteista motina įpareigota rūpintis vaiko sveikata (20)

Prieš pusantrų metų Gargžduose iki komos sumuštos vos dvejų metų mergytės gyvybę medikams...

Romualdas Žadeika iš „Achemos grupės“ atleistas neteisėtai (3)

Buvęs koncerno „ Achemos grupė “ generalinis direktorius Romualdas Žadeika iš koncerno...

Pasidalino, kuo maitina užsienio ligoninėse – kai kurios porcijos stebina (28)

Lietuvoje pradėjus vykdyti ligoninių maisto patikrinimus, paprašėme užsienyje gyvenančių ar...

Apie įtakingo asmens seksualinį priekabiavimą prabilo aktorius Brendanas Fraseris (6)

Į seksualinį priekabiavimą paskatinusių reaguoti judėjimų „#MeToo“ ir „ Time ’s Up“...

Išskirtinį meniu siūlanti Kauno užkandinė – iki šiol neatrasta vieta burgerių gerbėjams (27)

Kaune jau kelerius metus gyvuoja užkandinė pavadinimu „Kuhne“. Taip, kuhne . Iš tiesų,...