aA
Kasdienė dilema – ką rinktis pietums – kankina ne vieną dirbantįjį. Alternatyvų – ne viena: galima taupyti ir gaminti namuose, su kompanija pavalgyti kavinėje, rinktis šaltą užkandį ar pietus vardan darbo paprasčiausiai praleisti. DELFI domėjosi, kurį variantą rinktis sveikiausia ir teiravosi specialistų, ką apskritai reiėktų valgyti pietums.
© Asmeninio archyvo nuotr.

Kas geriau: maistas iš namų, ar iš kavinės?

Pasak studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovės Vaidos Kurpienės, griežtai pasakyti, ką verčiau valgyti – namuose ruoštą ar kavinėje įsigytą maistą – sudėtinga. Tai priklauso nuo to, ką žmogus gamina namuose.

„Reikia žiūrėti į maisto sudėtines dalis. Tikėtina, kad namie jūs perkate vertingesnius produktus, negu kavinėje, be to, kavinėje prideda įvairių maisto priedų, kurių namuose nedėsite, nebent vartosite įvairius sultinius, kuriuose jų yra. Lyginant kavinės ir namų maistą, pirmiausiai reikia žiūrėti, ką žmogus ruošia namuose. Jei jis gamina dešreles, tuomet jis tikrai gali valgyti ir kavinėje, o jei jis labai rūpinasi savo mityba, žiūri, ką perka, kokios yra sudėtinės patiekalo dalys, tuomet, verčiau maistą neštis“, - kalbėjo V. Kurpienė.

Tam pritaria ir anksčiau DELFI kalbinta gydytoja – dietologė Rūta Petereit. „Sakykim, jei kavinėje bus ant grotelių keptas kepsnys su daržovėmis, negalima teigti, kad jis bus nesveikas. Ir taip pat namuose – jeigu mes išsikepsime kokį karbonadą, kuris dažniausiai voliojamas džiūvėsėliuose, kiaušinyje, jis irgi nebus sveikas, - sakė R. Petereit. - O jeigu kas folijoje ar ant grotelių išsikeps ar pasitroškins žuvį...Iš tikrųjų, daug kas priklauso nuo gaminimo būdo“.

Vis tik, jūsų pačių gamintas maistas dažnai bus sveikesnis, nes jame bus mažiau druskos, cukraus, nereikalingų riebalų. Tiesa, pasak V. Kurpienės, geriau jau valgyti kavinėje, nei apskritai nevalgyti pietų, jei šių namie pasigaminti nepavyksta.

Šildyti – ne tragedija

V. Kurpienės teigimu, nėra tragedijos, jei iš namų atsinešti pietūs darbe bus pašildomi. „Bet kai maistas šildomas, geriau šildytis ne mikrobangų krosnelėje, o už labai panašią kainą įperkamoje elektrinėje krosnelėje. Jos pašildo maistą ne per pusė minutės, per penkias, bet taip maisto vertei nepakenkia“, - kalbėjo ji.

Tai, kad pietums būtinas tik šiltas maistas – mitas. Pasak V. Kurpienės, nėra būtinybės pietums valgyti šiltą maistą. Jei maisto pašildyti ar į kavinę užsukti nėra galimybių, galima įsigyti paprasčiausią maisto termosą.

„Su termosais yra niuansas – jei žmogus jame ilgai laiko maistą, ypač angliavandeniai suminkštėja ir nebebūna tokie sotūs – jie greičiau pasisavinami blogąja prasme. Tokiu atveju maistas į termosą turi būti įdėtas ne iki galo paruoštas, kad iki pietų išbrinktų. Pavyzdžiui, jei tai yra grūdinis maistas, galima jį užplikyti termose, ir tuomet iki pietų jis išbrinks. Jeigu tai virtos ar troškintos daržovės, jos turi būti paruoštos ne iki valgymo momento, kadangi jos termose paminkštės“, - kalbėjo ji.

Ką valgyti per pietus?

V. Kurpienė pietums – nesvarbu, šie valgomi kavinėje, ar yra atsinešti iš namų – pataria rinktis lengvai virškinamą maistą. „Visų pirma, pietūs turėtų būti pagrindinis dienos valgis, nors pas mus dažniausiai yra atvirkščiai – pietums kažko užvalgoma, o pagrindinis maitinimasis vyksta vakare. Labai svarbu, kad pietums būtų nemažai maisto, bet ji būtų lengvai virškinimas, nes kitu atveju po pietų ima miegas: žmogus būdrauja fiziškai, bet protinį darbą dirbti sunku. Dėl to pietums reikėtų valgyti šviežių daržovių ir ką nors vieną iš šių produktų – liesos mėsos, žuvies gabaliuką, pupelių, neriebų troškinį, su lupenomis virtų bulvių arba pilno grūdo makaronų – pasirinkimas tikrai yra didelis“, - sakė ji.

R. Petereit DELFI yra sakiusi, jog pataria per pietus atsisakyti riebaluose kepto maisto, turint viršsvorio – bulvinių ar miltinių patiekalų, kuriuos suvalgius greitai vėl norėsis užkąsti. „Geriausia pietums rinktis sotesnius patiekalus, kad būtų pakankamai baltymų – mėsą ar žuvį. O vegetarams, pavyzdžiui, daržovių troškinį su pupelės“, - sakė ji. Blogiausia, jei žmogus kasdien valgo kompleksinius pietus, kuriuose dažnai būna riebaluose keptas maistas.

Tuo metu daug skirtingų produktų per pietus maišyti nereikėtų. „Nereikėtų primaišyti penkių skirtingų produktų. Kodėl ima miegas? Todėl, kad suvalgome mėsos, bulvių, dar juos užpila padažais ir tada dar ant viršaus išgeriama pieniškos kavos, o pienas baltymų virškinimą apskritai trikdo. Kuo sunkiau virškinamas derinys bei maisto kiekis, tuo daugiau kraujo suplūsta į skrandį ir tada blogiau aprūpinami visi kiti organai – ir deguonimi, ir gliukoze, ir visom kitom medžiagom. Dėl to apima mieguistumas. O valgant daug daržovių ir kažkokį vieną produktą šalia jų, tada tikrai pavalgoma, sočiai, o apsunkimo nėra“, - sakė ji.

Blogiausia – pietus apskritai praleisti. „Žmonėms dažnai atrodo, kad jie nenori valgyti, nes yra orientuoti į išorę – į darbą. Kas tada nutinka? Vakare jie nori suvalgyti visą šaldytuvą su visom durelėmis. O tuomet sako – aš negaliu susivaldyti, nors puikiai tvarkiausi visą dieną. O taip yra todėl, kad jie dieną per mažai valgė“, - paaiškino specialistė.

R. Petereit pietus siūlo valgyti praėjus 4 – 6 val. po pusryčių. „Jeigu žmogus pusryčiauja penktą, jis gali valgyti ir vienuoliktą valandą, tai visiškai normalu. O jeigu papusryčiavo tik pusę dešimt, tai jo pietūs bus tik šešioliktą valandą“, - sakė R. Petereit.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Apklausė gyventojus: atsakymas, ar susitikti su Putinu, abiem kandidatams nepatiktų (209)

Ar turėtų Lietuvos vadovai susitikti su Rusijos prezidentu? Toks klausimas buvo gyvai...

Schema veikia jau kurį laiką: už skatikus išvilioti automobiliai pradingsta šrotuose arba išnyra skelbimuose (35)

Sukčiai bus sugalvoję dar vieną būdą, kaip iš gyventojų išvilioti pinigus ir turtą. Lietuvoje...

Turintys ką slėpti milijonieriai kadaise droždavo į Ženevą, dabar jos spindesys slopsta (5)

Ženevoje, netoli prabangių parduotuvių gatvės Rue du Rhone, šešių aukštų pastatas, kuriame...

Nėra energijos ir sunku atsikelti: žolininkas Lasinskas įvardijo 3 vaistažoles, kurios išspręs ne vieną problemą papasakojo, kaip iš kiaulpienės pasigaminti makaronus (6)

Yra trys vaistažolės , kurios gali padėti išlikti ne tik sveikiems, bet ir turėti daug...

Niekada nedirbusi ir su tėvais gyvenanti 30-metė Lina įpykdė lietuvius: pasakiau garsiai, ką galvoja kiekviena moteris (153)

Laidos „ Yra, kaip yra “ herojė savo pasisakymais apie pinigus ir vyrus kaip reikiant įkaitino...

Trumpo retorika keičiasi: daugiau niekada negrasinkite JAV! papildyta (20)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį įspėjo Iraną, kad jis bus sunaikintas, jei tarp...

Savivaldybėse jau galima balsuoti EP ir Prezidento rinkimų antrajame ture (18)

Pirmadienį prasideda išankstinis balsavimas Europos Parlamento (EP) ir Prezidento rinkimų antrajame...

Svarbiausios klaidos, kurias padarome per pirmas 10 min. darbe

Visa mūsų darbo diena, produktyvumas ir bendravimas su aplinkiniais labai priklauso nuo to, kokios...

Mokslininkai ledynuose aptiko pavojingų medžiagų: grėsmė tyko jau artimiausioje ateityje (5)

Stebėti skilinėjančius ir tirpstančius ledynus yra tas pats, kas klausyti, kaip tiksi bomba virš...

Dviejų pratęsimų trilerį išgyvenę „Raptors“ namuose įveikė Milvokio klubą (2)

Itin svarbią pergalę NBA pirmenybėse iškovojo Toronto „Raptors“ krepšininkai. Kanados...