aA
Yra žmonių, kurie įsitikinę, kad negali valgyti pieno produktų, tad jų privengia. Tačiau svarbu išsiaiškinti, kuriai konkrečiai pieno daliai jie alergiški: vieni netoleruoja pieno baltymo, kiti – pieno cukraus, t.y. laktozės. Lietuvoje laktozės netoleruoja apie 30 proc. gyventojų.
© A.Stackevič nuotr.

Paveldimos problemos

Gydytoja-alergologė Laimutė Vaidelienė sako, kad labai dažnai manoma, jog laktozės netoleravimas susijęs su alergija, tačiau tai nėra tiesa. „Su alerginėmis reakcijomis dažniau susiję pagrindiniai pieno baltymai, tokie kaip kazeinas. O laktozė yra pieno cukrus, kurio yra ir piene, ir jo produktuose – jogurte, varškėje ir kt. Laktozės netoleravimas susijęs su fermentu laktaze, kuris laktozę skaldo į gliukozę ir galaktozę. Jeigu šio fermento nėra, tas skaldymas sutrinka“, – aiškina ji.

Jeigu laktozė nėra suskaidyta, ji negali būti absorbuojama ir sukelia įvairius virškinimo trakto veiklos sutrikimus. Dažniausi laktozės netoleravimo simptomai yra pilvo skausmas, raižymas, vidurių pūtimas arba viduriavimas. Šių simptomų stiprumas priklauso nuo žmogaus jautrumo ir pieno vartojimo dažnio.

Pieno produktų poveikis kai kuriems gali būti nepakeliamas: ką reikėtų žinoti
© DELFI / Karolina Pansevič

Vaikai šios problemos, anot L. Vaidelienės, dažniausiai neturi, tai labiau suaugusiųjų problema. „Maži vaikai, ypač pirmais savo gyvenimo metais, šio fermento sutrikimo neturi, laktozės netoleravimas palaipsniui išsivysto vėliau“, – teigia gydytoja-alergologė.

L. Vaidelienė sako, kad ši problema neretai paveldima – jei laktozės netoleruoja tėvai, tikėtina, kad kažkas iš vaikų jos taip pat netoleruos. Tačiau, jei kyla įtarimų ir žmogus nori išsiaiškinti, ar jis toleruoja laktozę, jis gali atlikti specialius tyrimus.

Išeitis – produktai be laktozės

Laktozės netoleruojantiems žmonėms visiškai atsisakyti pieno produktų nebūtina – jie gali rinktis produktus be laktozės. Atsižvelgdami į šį poreikį tokius produktus pirkėjams siūlo vis daugiau gamintojų – gaminantys pieną, sūrius, jogurtus, ledus ir t.t. „Produktai be laktozės yra be pieno cukraus. Jie kitokie, jų gamyboje naudojamos kitos saldinimo medžiagos, o kai kuriais atvejais jų visai nėra. Visos kitos maistinės medžiagos tokiuose produktuose lieka tos pačios – laktozės nebuvimas tam įtakos visai neturi“, – pasakoja gydytoja-alergologė.

Migdolų pienas
Migdolų pienas
© Fotolia nuotr.

Ledus „Dadu“ gaminančios bendrovės maisto technologės Sandros Kalvaitienės teigimu, Lietuvoje ne visi gamintojai deklaruoja, kiek laktozės yra jų produktuose. „Pavyzdžiui, Vokietijos rinkoje tai labai griežtai apibrėžta procentais. Apskritai visame pasaulyje jau seniai populiarūs įvairūs produktai be laktozės. Lietuvoje kol kas taip nėra, bet reikia skaityti etiketes – kiek ingredientų iš pieno įeina į to produkto sudėtį: pienas, pieno milteliai, išrūgų milteliai, grietinėlė ir pan.

Ledai (G. Minelgaitės nuotr.)
Ledai (G. Minelgaitės nuotr.)

Maisto technologė atskleidžia, kad ledų be laktozės gamybos metu naudojamas nenugriebtas pienas taip pat, kaip ir gaminant įprastą plombyrą. „Ledų be laktozės gamybos metu pieno cukrus suskyla į du produktus, kurie nekenkia laktozės netoleruojantiems žmonėms. Kiti gaminami naudojant įprastus produktus, o laktozė išimama jau vėliau, pavyzdžiui, kai gaminant ledus sumaišoma jų masė“, – aiškina ji.

Tiesa, tokio proceso metu kai kurių produktų skonis, pasak specialistės, pasikeičia, taip nutinka ir su ledais. „Plombyras be laktozės atrodo visiškai taip pat: jis baltas, pagamintas iš pieno, riebus – viskas lyg ir įprasta, tačiau paragavus jaučiasi kitoks saldumas. Atrodo, kad tie ledai yra liesesni, nors iš tiesų jų riebumas gali būti ir dar didesnis“, – sako S. Kalvaitienė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Į darbą Kauno tardymo izoliatoriuje grįžusi Kazėnienė pakliuvo į spąstus (251)

Korupciją ir nepotizmą Kalėjimų departamente demaskavusi Rasa Kazėnienė , grįžusi į darbą,...

Lietuvos bankas: Lietuvos skola toliau auga

Ketvirtadienį Lietuvos bankas paskelbė 2018 m. antrojo ketvirčio mokėjimų balanso duomenis. Jie...

JAV planuose – grandioziniai pokyčiai: tik tada šalis galėtų dalyvauti didelio masto kare

Jungtinių Valstijų karinės oro pajėgos suskaičiavo, kad joms reikia beveik 25 proc. padidinti...

„Kauno energija“ vartotojams grąžins 15 mln. eurų (14)

Centralizuotai šilumą Kaune tiekiančios bendrovės „ Kauno energija “ nepagrįstai gautas 14,6...

Tūkstančiai gyventojų sulaukė „Sodros“ priminimo: laikas susimokėti

12 000 šalies gyventojų, kuriems rugsėjį pirmą kartą atsirado pareiga patiems sumokėti...

„Alfa vyras“ laiške iš Lukiškių skundžiasi bado sąlygomis: atrodau kaip pažemintas kalinys (318)

Išžaginimu ir santykiavimu su jaunesniu nei šešiolikos metų asmeniu kaltinamas „ Alfa vyras “...

Nauja tyrimų komisija skinasi kelią Seime: liko paskutinis išbandymas (115)

Seimas po svarstymo pritarė siūlymui sudaryti komisiją politikų ir verslo ryšiams tirti.

Uždrausta prekiauti šokoladų „Kinder“ partija: skonis ir kvapas priminė muilą (38)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad iš rinkos surenkama šokoladų...

Policija vilkaviškietį po egzamino „Regitroje“ išlydėjo plauti ausų (25)

Policijos pareigūnams tenka reaguoti į įvairiausio pobūdžio iškvietimus. Ir pasirinkimo jie...

Kaip kelionėse neaukoti grožio dėl patogumo

Sakoma, turistą iš minios išskirti itin paprasta – gėlėti marškiniai, sandalai ir prie jų...