Ekspertai tikina, pagrindinis kriterijus, įrodantis, ar langas taupo energiją yra stiklo terminis laidumas. Kuo žemesnis yra lango Uw koeficientas, tuo mažiau šilumos pasišalina iš namų. To pasekoje žiemą per stiklą šiluma nepasišalina, o vasarą atkeliauja daugiau šilumos.

Langai su itin aukštomis izoliacinėmis savybėmis leidžia mėgautis namų šilumą ir tuo pačiu taupyti energiją skirtą namams apšildyti.
Citata
Ypatingai šilti langai yra net 25% šiltesni už šilčiausius lig šiol Lietuvos rinkoje buvusius langus. Brangstant ištekliams šiandien išleista suma, planuojama, atsipirks per artimiausius 5 metus.

Geresnis sandarinimas ir izoliacija

Bendrovės „HAUS“ langai vadybininkas Giedrius Čirvinskas pasakojo, kad energiją taupantys langai lemia mažesnes išlaidas būsto šiltinimui ir tai yra pagrindinis privalumas prieš standartinius langus.

„Šilumos nuostolius per langą galima skirstyti į tris grupes: nuostoliai per stiklo paketą (stiklo paketas sukuria didžiausius šilumos nuostolius, kadangi stiklas sudaro didžiausią lango ploto dalį), nuostoliai per lango rėmą (lango profilis sudaro ~15 proc., lango ploto, todėl jo įtaka nuostoliams mažesnė) bei nuostoliai per lango uždarymą ir montavimo siūles. Energiją taupantys langai su tinkamu montavimu turi geresnį šilumos išsaugojimo rodiklį visose paminėtose grupėse“, - tikino specialistas.

Pasak jo, energiją taupančius langus sudaro tos pačios komplektuojančios lango detalės kaip ir paprasto lango, tik aukštesnės kokybės ir geresnių termoizoliacinių savybių. Pavyzdžiui, stiklo paketas komplektuojamas iš trijų stiklų, iš kurių 2 yra dengti specialia metalo oksidų danga. Ji atspindi šilumą į vidų, o tarpai tarp stiklų užpildomi argono dujomis.
Lietus pro langą

Taupių langų sandarinimui paprastai naudojamos 3 sandarinimo tarpinės, kurios užtikrina sandarumą tarp varstančių dalių. Į lango profilį montuojamos papildomos termoizoliacinės medžiagos, termomoduliai, kurios pagerina pačio profilio termoizoliacines savybes.

Atsiperka per 5 metus

Bendrovės „Megrame langai“ Individualių ir verslo klientų skyriaus vadovė Jolita Bagdonienė pasakojo, kad ypatingai šilti langai yra net 25% šiltesni už šilčiausius lig šiol Lietuvos rinkoje buvusius langus. Brangstant ištekliams šiandien išleista suma, planuojama, atsipirks per artimiausius 5 metus.

„Galime pasiūlyti tiek ypatingai šiltą plastikinį, tiek medinį langą. Siūlomo novatoriško plastikinio lango S 9000 pranašumas – triguba tarpinių sistema, užtikrinanti nepriekaištingą vidinį, centrinį ir išorinį lango sandarumą. Medinis langas EURO 110 ypatingas tuo, kad išskirtinės medžio, kombinuoto termoizoliacinio sluoksnio ir aliuminio savybės sujungiamos į vieną bendrą, pranašesnį už kitas langų sistemas, gaminį. Tokie gaminiai atitinka energiją taupantiems langams keliamus reikalavimus, o jų šilumos laidumo koeficiento vertė 0,77 W/m2K“, - pasakojo J. Bagdonienė.

Anot jos, pažangiausios langų technologijos ir „šiltojo mąstymo“ tradicija vis stipriau skinasi kelią Lietuvoje, nes brangstant energijos ištekliams, šilumos taupymas tampa vis aktualesnis.

„Jau 2013 metais energiją taupantys ir ypatingai šilti langai tapo vieni populiariausių ir perkamiausių gaminių Lietuvoje ne tik individualiame, bet ir viešajame sektoriuje. Taupūs langai turi platesnį profilį, kaustytą aliuminiu, todėl yra apsaugoti nuo išorės poveikio: saulės, lietaus, sniego. Tokie langai tinkami energiškai efektyviems, pasyviesiems namams“, - informavo J. Bagdonienė.