Kaip bus atrenkami studentai ir kaip už ją turės atidirbti šaliai, ELTA kalbėjosi su švietimo ir mokslo viceministru Giedriumi Viliūnu.

Kaip sakė viceministras, skiriant finansavimą, bus atsižvelgiama į aukštosios mokyklos vietą tarptautiniuose reitinguose. Stipendininkai bus pasirenkami pagal motyvaciją ir finansinę padėtį.

„Sprendimą dėl institucijos, kuri vykdys atranką, numatoma priimti artimiausiu metu“, - sakė G. Viliūnas.

Pretenduoti į paramą galės visų pakopų studentai. Per metus valstybė vienam studentui galės skirti iki 20 tūkst. eurų. Parama galės būti teikiama studijų kainai bei pragyvenimo išlaidoms.

Svarbus klausimas, kaip, kur, kiek laiko po studijų grįžusieji į Lietuvą turės atidirbti už stipendiją. Pasak viceministro, studijos bus finansuojamos studentams, kurie įsipareigos baigę studijas grįžti į Lietuvą ir čia dirbti ne trumpiau kaip 3 metus darbą, kuriam reikalinga aukštojo mokslo kvalifikacija.

„Paramą gavę studentai Lietuvoje turės pradėti dirbti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo studijų baigimo“, - pridūrė G. Viliūnas.

Giedrius Viliūnas

Paklaustas, kas bus, jei stipendininkai sugalvos negrįžti, viceministras sakė, kad neįvykdžiusieji sutarties sąlygų turės valstybės skirtas lėšas grąžinti. Tai grėstų ir nebaigus studijų.

Paklaustas, ar dirbti grįžę stipendininkai privalės pagal specialybę, valstybinėje tarnyboje ar nebūtinai, G. Viliūnas paaiškino, kad gavusieji paramą turės Lietuvoje įsidarbinti pareigose, kurioms reikia aukštojo mokslo kvalifikacijos. Tai gali būti tiek viešasis, tiek privatus sektorius, taip pat Lietuvos Respublikos ambasados, atstovybės, konsulatai ir tarptautinės misijos.

„Yra nemažai lietuvių, studijuojančių geriausiose pasaulio aukštosiose mokyklose, tad tikimės, kad konkursas bus nemažas. Kadangi parama studijuojantiems užsienyje iki šiol skiriama nebuvo, konkurso mastą prognozuoti iš anksto sudėtinga“, - Eltai sakė švietimo ir mokslo viceministras.

Tvarką, pagal kurią į paramą studijoms užsienyje galės pretenduoti studentai, įstoję į bet kurią iš 100 geriausių pasaulio aukštųjų mokyklų, Vyriausybė patvirtino praėjusią savaitę.

„Tai mūsų Vyriausybės programinis uždavinys - privalome talentingiems jaunuoliams sudaryti galimybes įgyti žinių prestižiniuose pasaulio universitetuose. Sugrįžę šie išsilavinę žmonės sėkmingai kurs modernią ir klestinčią Lietuvą“, - sakė Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Kaip skelbė ELTA, parama bus skiriama studijoms tose aukštosiose mokyklose, kurios patenka tarp 100 aukštųjų mokyklų bent viename iš trijų pasaulinių reitingų: Times Higher Education World University Rankings, QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU). Išimtys bus taikomos sritims, kurios nėra reitinguojamos šiose sistemose, pavyzdžiui, menų studijoms.

Studijų užsienyje finansavimo konkursą vykdys Švietimo ir mokslo ministerijos įgaliota institucija, konkursą numatoma paskelbti šių metų gegužės mėnesį. Paraiškas finansavimui bus galima pateikti per 20 dienų nuo konkurso paskelbimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)