Pasaulio žiniasklaidoje nuolat pasirodo pranešimai apie incidentus, kurie kilo dėl žmonių, per daug įsijautusių į „Pokemon GO“ žaidimą. CNN praneša apie vyrą, įsirėžusį į policininkų automobilį. Paauglę partrenkė automobilis, kai ši gaudydama pokemonus bandė pereiti greitkelį, rašoma „Time.com“. „Techinsider“ informuoja apie vairuotoją, kuris užsižiūrėjęs į mobiliojo telefono ekraną, įlėkė į medį.

Imsis prevencinių priemonių

Susisiekimo ministerijos Kelių transporto ir civilinės aviacijos politikos departamento Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis teigia, kad jam „Pokemon GO“ žaidimo keliamos grėsmės pėstiesiems ir vairuotojams yra žinomos ir jau imtasi veiksmų situacijai suvaldyti. Anot jo, šiemet prevencinis darbas užtikrinant saugumą keliuose bus dirbamas žymiai aktyviau nei pernai.

„Diskutavome, ką galime padaryti, kad pėstieji pernelyg neįsitrauktų į tą žaidimą. Rugsėjo mėnesį bus darbo grupės, atsakingos už švietėjišką saugaus eismo veiklą, posėdis. Greičiausiai, dar šiemet per televiziją ir radiją bus paleistas vaizdo įrašas, kuris primins pėstiesiems, kad reikia visą dėmesį telkti į eismo aplinką ir kertant gatvę neįsitraukti į žaidimą pernelyg stipriai. Gaudydamas pokemonus žmogus gali patekti į tokią situaciją, kad vairuotojas neapdairų pėsčiąjį pagaus ant savo kapoto“, - sakė V. Pumputis.

Pokemonų gaudymas (asociatyvi nuotr.)

Tačiau kalbėdamas su DELFI V. Pumputis akcentavo, kad šis naujai atsiradęs žaidimas tik išryškino seniai egzistuojančią opią problemą: „Telefono grėsmė saugiam eismui jau yra įrodyta. Austrų tyrimas parodė, kad pagal keliamą pavojų telefono naudojimas vairuojant prilygsta lengvam apsvaigimo laipsniui.“

JAV Nacionalinės saugumo tarybos duomenimis, 1 iš 4 eismo įvykių įvyksta dėl naudojimosi mobiliaisiais telefonais vairuojant, tai yra 1,6 mln. avarijų per metus.

Nors Lietuvoje nėra statistikos, kiek eismo įvykių kyla dėl naudojimosi mobiliaisiais telefonais, tačiau 2014 metais „Lietuvos draudimo“ atliktas tyrimas parodė, kad tai daro pusė šalies vairuotojų, o kas dešimtas telefonu kalba kiekvieną kartą atsisėdęs už vairo.

Pasak V. Pumpučio, saugaus eismo specialistai yra pastebėję, kad vos ne kas trečias gatvėje einantis žmogus yra paniręs į telefoną, o tai taip pat yra pavojinga. Nors jis čia pat pridūrė, kad birželį bendravo su draudimo bendrovėmis ir, jų duomenimis, įvykių, kai pėsčiasis būtų partrenktas besinaudojantis mobiliuoju telefonu, nėra užfiksuota.

„Kalbant apie pėsčiuosius, kurie vaikšto ir kerta gatves, jie gali būti tiek įnikę į žaidimą, kad gali išbėgti į kelią. Yra šiokia tokia grėsmė. Nesvarbu, kuo jis beužsiimtų, pagal KET jis turi atsakingai įsitikinti prieš įeidamas į kelią ir įvertinti transporto priemones, tiek pėsčiųjų perėjose, tiek ir kitur“, - priminė V. Pumputis.

Vidmantas Pumputis

Sustabdyti sudėtinga

Saugaus eismo mokymo centro vadovas Raimundas Buinevičius sakė, kad labai sunku kovoti su vairuotojais, kurie naudojasi mobiliaisiais telefonais žaisdami įvairius žaidimus, rašydami trumpąsias žinutes ar naršydami internete.

„Kai policija fiksuoja pažeidimą, realiai įmanoma sudrausminti žmogų, jei telefonas yra prie jūsų galvos. Bet jei jį laikau krūtinės ar pilvo lygyje, kas man įrodys, kad aš jį maigiau, gal aš trupinukus rinkau nuo kelnių“, - aiškino R. Buinevičius.

Anot jo, problemą būtų galima spręsti keičiant įstatymus, pavyzdžiui, visai uždrausti vairuojant paimti mobilųjį telefoną į rankas, taip pat uždrausti jais naudotis pėstiesiems einant per gatvę. Tačiau ir tai nebūtų geriausias problemos sprendimas. Svarbiausia yra kelti žmonių sąmoningumą, kad jie ne tik žinotų apie keliuose slypinčias grėsmes, bet ir jas suvoktų.

„Per vieną paskaitą saugaus eismo ekspertas iš Suomijos paprašė pakelti rankas tų, kurie rūko. Pakėlė gal pusė auditorijos. Tada paprašė palikti pakeltas rankas tiems, kurie nežinojo, kad tai kenkia sveikatai. Visi nuleido rankas. Visi žinojo, kad tai kenkia. Bet vis tiek taip daro. Taip yra ir su saugumu kelyje. Visos problemos pirmiausia yra mūsų sąmonėje“, - sakė R. Buinevičius.

V. Pumputis pabrėžė, kad švietimo įstaigose yra mokoma apie saugų elgesį keliuose, o rugpjūčio mėnesį įvyks eismo saugumo tarybos posėdis, kur bus dar kartą atkreiptas dėmesys, kad mokyklos pirmųjų pamokų metu ir mokslo metais primintų, jog mokiniai būtų budrūs ir nesinaudotų telefonu kertant gatvę.

Tačiau, R. Buinevičiaus nuomone, mokyklose vykdomas švietimas saugaus eismo klausimais yra minimalus: „Mes nepakeisime nieko per mėnesį, metus. Reikia pragmatiškai žiūrėti į ateitį, jei žmonės būtų mokomi nuo ikimokyklinių įstaigų ir pradinių klasių ir tęstinumas vyktų, naudos iš to būtų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)