Kiek mažiau (63 proc.) profesionalių vagišių įsitikinę, kad geriausia vogti per šventes – ypač per Jonines ir Naujuosius metus.

Verta pasikliauti kaimynais

Norėdami jaustis užtikrinti savo namų saugumu, privalote elgtis nuosekliai ir iš anksčiau pasirengti atostogoms.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos informacijos analizės skyriaus viršininkas Radutis Žilinskas teigė, kad patarimų, kaip išvykstant atostogauti apsaugoti namuose paliekamą turtą, yra daug, tačiau bene veiksmingiausias jų – kaimynų pagalba.

„Išvykdami įspėkite kaimynus ir paprašykite atidžiau prižiūrėti jūsų namus. Būtų labai naudinga, jei jie periodiškai išimtų pašto dėžutės turinį, jei pastebėtų prie kaimynų durų besisukiojančius pašalinius asmenis, juos atidžiau pastebėtų, o pamatę kažką labai įtartino nedelsiant skambintų 112 numeriu“, – sakė R. Žilinskas.

Policija pataria bute ar gyvenamajame name įsirengti apsauginę signalizaciją, nes tokiu atveju namai bus saugomi 24 valandas per parą. Tarp jų rekomendacijų – ir turto apdraudimas. Taip pat galima kreiptis į artimiausią policijos komisariatą ar policijos nuovadą dėl daiktų žymėjimo: vagystės atveju daiktai bus lengviau surandami ir grąžinami. Policijos pareigūnų nuomone, kuo naujesnės durų apsaugos technologijos, tuo saugesni namai.

Kaip apgauti vagis?

„Geriausias būdas „suklaidinti“ vagis yra išnaudoti visas įmanomas namų apsaugos priemones. Jei galite, išvykdami palikite įjungtą radijo aparatą, įjungtą šviesą. Jei turite balkoną, jame tariamai padžiaukite rūbų, kurie liudys apie tai, jog kažkas namuose šeimininkauja“, – sakė R. Žilinskas.

Užsienio šaltiniai nurodo, kad užuolaidas reikėtų palikti kasdieniškai, lyg iškeliavus į darbą. Taip pat – pasistengti, kad pro langus „nešviestų“ vertingi ir brangūs meno kūriniai, namų technika.

Nurodoma ir daugiau vagių apgavystės būdų. Jei gyvenate nuosavame name, paprašykite, kad kartas nuo karto kaimynas jūsų kieme pastatytų savo automobilį. Jei atostogos ilgesnės, pasirūpinkite, kad draugai ir artimieji nupjautų veją: apžėlęs kiemas šaukšte šauks, kad šeimininkai ne namie ir pakvies ilgapirščius užsukti į vidų.

Galvokite, ką publikuojate socialiniuose tinkluose

Svarbu ne tik pasirūpinti namų saugumu, palikti melagingų ženklų, liudijančių apie šeimininką namie, bet ir susilaikyti nuo skalambijimo apie atostogas socialiniuose tinkluose.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato specialistas patvirtino, kad žmonės, paskelbę visas atostogų detales,patys sau ant kaklo užsineria kilpą.

„Apie artėjančias atostogas ar išvyką turėtų žinoti tik patikimi kaimynai ar artimi žmonės, kurių prašoma prižiūrėti paliekamus namus, tačiau tikrai ne visi aplinkiniai, vaikų draugai mokykloje ar darželyje, Jums mažai pažįstami, atsitiktiniai asmenys“, – pasakojo R. Žilinskas.

Policijos praktika rodo, kad viena didžiausių įmanomų klaidų – pranešimas apie būsimą kelionę „Facebook“ ar bet kurių kitų populiarių socialinių tinklų paskyrose. „Siūlome apie gražias, įspūdingas keliones, jei to labai norisi, pasakoti ir rašyti grįžus iš jų, bet ne prieš išvykstant“, – patarė ekspertas.

Vilniaus apskrityje per 2015 m. sausio – balandžio mėnesius užregistruota 318 vagysčių iš gyvenamųjų patalpų. 168 vagystės įvyko Vilniuje, likusios – kitose Vilniaus apskrities vietose. Palyginti su 2014 m. tuo pačiu laikotarpiu (sausio – balandžio mėn.) nusikalstamų veikų užregistruota kiek mažiau – 231 iš jų – 110 Vilniuje, 212 – kitur apskrityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)