„Rekomenduojama planuoti grynųjų pinigų poreikį 3-5 kartais didesnį: maži nominalai, monetos rinkiniuose ir atskirais nominalais, - patarė verslui „Danske bank“ Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečiauskienė. - Sausio 1 d. reikia būti apsirūpinus vienos savaitės grynųjų pinigų apyvarta, padauginta iš 3.“

Apie tai ji kalbėjo per „Verslo žinių“ konferenciją „Gazelė 2014“ ir pasiūlė verslui kuo anksčiau pradėti tartis su bankais dėl išankstinio eurų pristatymo, o juos gavus, šiuos pinigus saugoti atskirai ir netyčia neišleisti jų į apyvartą iki sausio 1 d.

„Nesilaikant šių reikalavimų, baudos dydis gali siekti 10 proc. nuo iš anksto pristatytos eurų sumos
Jei įmonė dar neturi trišalės grynųjų pinigų pristatymo sutarties dabar“, - priminė G. Gečiauskienė.

Labai svarbu: turėkite smulkiųjų pinigų

Giedrė Gečiauskienė
Specialistė pataria nenuvertinti apyvartoje esančio smulkių nominalų monetų kiekio.

„Šiuo metu lito centai pasklidę visur – kišenėse, taupyklėse, stalčiuose – ir kol jų nepakeis eurų monetos, tol bus jaučiamas smulkių eurų trūkumas, - kalbėjo G. Gečiauskienė. - Prekybos įmonės rizikuos tapti valiutos keityklomis, kuomet už stambią litų kupiūrą klientas norės įsigyti smulkų pirkinį ir gauti daug grąžos, reikia tam iš anksto ruoštis ir instruktuoti darbuotojus.“

Be to, ji primena, kad pirmas dvi savaites, kai Lietuvoje valiuta taps euras, verslininkų darbuotojai turės gebėti atiduoti grąžą eurais iš litų sumos, paruošti kasos aparatus tokioms operacijoms, gebėti naudotis autentiškumo tikrinimo įranga.

„Verta skatinti klientus kaip įmanoma daugiau atsiskaitinėti kortelėmis, ypač iškart po euro įvedimo“, - mano ji.

Kaip pasiruošti?

Verslui patariama iš anksto žengti kelis žingsnius, padedančius pasiruošti valiutos pasikeitimui.

Pirma, siūloma įvertinti įmonės grynųjų eurų poreikį pirmosiomis euro įvedimo dienomis, dėl reikiamo pinigų kiekio susitarti su banku.

Antra - pasiruošti trumpalaikiam dalies apyvartinių lėšų užšaldymui dėl grynųjų eurų išankstinio įsigijimo, priimti grynuosius eurus ir juo tinkamai saugoti.

Primenama, kad smulkiesiems verslininkams gali praversti eurų monetų rinkiniai visuomenei.