Pasibaigus dviejų valiutų – litų ir eurų – cirkuliavo laikotarpiui, prekybininkai perprogramuos savo kasos aparatus ir pradės dirbti tik su eurais.

Toks programų keitimas kuriam laikui sustabdys degalinių darbą.

Degalinių tinklas „Neste Oil“ skelbia, kad neveiks degalinės naktį iš sausio 15 d. į sausio 16 d. nuo 23:20 iki 00:20 val.

Bendrovės „Neste Lietuva“ mažmeninės prekybos vadovas Audrius Miežys DELFI sakė, kad visos tinklo degalinės savo veiklą trumpam sustabdys vienu metu.

„Tuo metu įvyks programinis virsmas, iš duomenų bazių bus ištrintas litas ir pradėjus dirbti degalinėms, jose bus prekiaujama jau tik eurais“, - komentavo jis.

Degalinių tinklo „Statoil“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas Povilas Vinžanovas DELFI sakė, kad tokių ilgų veiklos sustabdymų, kaip buvo Naujųjų metų naktį, nėra numatyta.

Pasak jo, įprastose degalinėse kas naktį keičiantis pamainoms darbas stabdomas 10-15 min. nuo 23.45 val. iki 24 val. Be šio darbo sustojimo dar pora minučių planuojama skirti kasos aparatų perprogravimui.

Automatinėse degalinėse numatytas maždaug 10-15 min. darbo sustabdymas prieš vidurnaktį.

„Dėl euro įvedimo ir nustojimo priiminėti litus tarp 00 val. ir 2 val. gali būti poros minučių sustabdymas, nes reikia perkrauti kasas. Tačiau nėra numatyta ir tikrai nebus poros valandų stabdymų, kaip buvo Naujųjų metų naktį“, - komentavo P. Vinžanovas.

Laukia psichologinis krūvis

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė sakė, kad didžiausi ketvirtadienio dienos ir vakaro iššūkiai – peržiūrėti kainų etiketes, kad visose pagrindine valiuta būtų nurodoma euras, taip pat po darbo vyriausieji kasininkai turės visus kasos aparatus perjungti tik į eurų režimą.

Kasos aparato perjungimas įprastu atveju trunka keletą minučių.

„Darbuotojams primename, kad iki ketvirtadienio darbo pabaigos priimame litus, tačiau nuo penktadienio litų jau nebepriimsime. Manome, kad mūsų kasininkams teks pakankamai didelis psichologinis krūvis, nes tikrai pasitaikys tokių pirkėjų, kurie norės atsiskaityti litais. Gali tekti aiškinti žmonėms, kodėl nebegalime priimti litų, kur juos nešti. Taigi šįvakar parduotuvių kolektyvai bus surinkti ir jie bus pamokomi, kaip atsakyti į tokius klausimus“, - komentavo R. Saulytė.

Pasak jos, vakarykštės prekybos duomenimis, 80 proc. pirkėjų atsiskaitė eurais, o 20 proc. - litais.

„Taigi tai tikrai nėra pavieniai atvejai, todėl gali būti ir penktadienį bandančių atsiskaityti litais“, - sakė R. Saulytė.

Prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis DELFI sakė, kad pereinant prie vienos valiutos nesklandumų nesitikima.

„Nuo rytojaus atsiskaitymai bus priimami tik eurais, kaip tai numato įstatymas, tad visos kasos šią naktį bus automatiškai perprogramuotos priimti tik eurus ir daugiau nebepriims litų“, - komentavo jis.

Šiame prekybos tinkle praėjus dviem savaitėms po euro įvedimo, jau daugiau kaip 70 proc. pirkėjų už pirkinius atsiskaito grynaisiais eurais ir tik apie 10 proc. pirkėjų – grynaisiais litais, o likusieji, apie 18 proc. pirkėjų, atsiskaitymams naudoja banko korteles.

Lietuvos bankas skelbia, kad sausio 15 d. pasibaigus dviejų valiutų cirkuliavo laikotarpiui, eurai pagal vertę apyvartoje litus viršija beveik pusantro karto.

Sausio 15 d. ryte apyvartoje buvo 1,455 mlrd. eurų (59 proc.) ir 0,991 mlrd. eurų vertės litų (41 proc.).

Lietuvos banko duomenimis, lūžis, kai apyvarta grynaisiais eurais pranoko apyvartą litais, įvyko prieš savaitę, penktadienį, sausio 9 d. Antrąją sausio savaitę litų keitimo į eurus apimtis pradėjo mažėti. 

Lietuvos pašto skyriuose ir kai kuriose kredito unijose litai į eurus nemokamai bus keičiami iki 2015 m. kovo 1 d. Beveik 350 komercinių bankų padalinių litus neatlygintinai keis pusę metų, 89 padaliniai – dar ir visą 2015 m. antrąjį pusmetį (tik banknotus). Lietuvos banke litai į eurus bus keičiami nemokamai neribotą laiką ir neribojant sumos.

2015 m. sausio 1-13 d. į eurus iškeista 1,74 mlrd. litų. Gyventojai per šį laikotarpį atliko 672 tūkst. valiutos keitimo operacijų. Paskutinę dviejų valiutų apyvartos dieną vienam Lietuvos piliečiui vidutiniškai tenka 455,07 eurų vertės eurų banknotų ir 23,89 eurų vertės monetų.