Anot FNTT, tikėtina, kad euro įvedimo laikotarpiu gali pagausėti valiutų keitimo ir grynųjų pinigų įnešimo į sąskaitas komerciniuose bankuose ar kredito unijose operacijų. Neatmetama galimybė, kad gali būti bandoma atlikti pinigines operacijas naudojant šešėlinies, t. y. nusikalstamos ar neaiškios kilmės, pinigines lėšas.

Valiutų konvertavimo bei grynųjų pinigų įnešimo į sąskaitas operacijų pagausėjimas kelia riziką, kad finansų įstaigoms gali būti sudėtinga užtikrinti pakankamą nuolatinę kliento dalykinių santykių stebėseną ir nuodugnią lėšų kilmės patikrą, ko reikalauja galiojantys pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją reglamentuojantys teisės aktai.

Laikotarpiu, kai litus į eurus neatlygintinai keis ne tik bankai, bet ir kredito unijos bei „Lietuvos paštas“, FNTT rekomenduoja:

Įdėmiau stebėti į gyventojų sąskaitas įnešamų grynųjų pinigų didesnėmis sumomis operacijas, gaunant kiek įmanoma daugiau informacijos apie lėšų kilmę, atkreipiant dėmesį į fizinio asmens amžių; stebėti, ar pinigus keičiantis asmuo objektyviai gali disponuoti keičiama grynųjų pinigų suma, tikrinti gebėjimą paaiškinti lėšų kilmę ar atsakyti į kitus klausimus.

Jeigu keičiama į kitas valiutas grynųjų pinigų suma viršija 10 tūkstančių litų – nustatyti kiekvieno asmens ar įmonės atstovo, keičiančio valiutą, tapatybę iš jų pateiktų dokumentų, darant šių dokumentų kopijas;

Įdėmiau stebėti į įmonių sąskaitas įnešamų grynųjų pinigų operacijas, gauti kiek įmanoma daugiau informacijos apie lėšų kilmę, atkreipiant dėmesį į įmonės veiklos specifiką.

Tobulinti vidaus kontrolės procedūras, susijusias su klientų tapatybės nustatymu, teikti operatyvią informaciją FNTT.

Užtikrinant saugų euro įvedimą, FNTT ir toliau nuolat teiks metodinę pagalbą, organizuos susitikimus su finansų sektoriaus darbuotojais, siekiant aptarti sustiprintų prevencijos priemonių įgyvendinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (278)