DELFI skaitytojams pateikiami trys būdai, kaip lengvai įsirengti gerai atrodančias ir ypač praktiškas laužavietes. Jaukumą sukuriančioms laužavietėms neprireiks daug laiko ir, svarbiausia, tai nepareikalaus didelių išlaidų.

Kraštovaizdžio specialistai pataria: būtinai suplanuokite, kur bus įrengiama laužavietė: tai turi būti strategiškai patogi ir jauki vieta.

Laužavietė

Duobėje įrengta laužavietė

Tai yra pats paprasčiausias sprendimas. Pirmiausia iškaskite, padarykite ugniai skirtą 30 cm gylio įdubimą. Jo dugne paklokite 10 cm storio žvyro sluoksnį.

Padarytos duobės sieneles apdėliokite plytomis ar akmenimis. Jei nuspręsite naudoti plytas, būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kad jas reikėtų sudėti vertikaliai, gražiąsias jų puses atsukus į ugnį, kuri degdama apšvies jas ir sukurs gerą estetinį vaizdą.

Nepamirškite, kad sudėjus plytų ar akmenų sienelę, duobės skersmuo sumažės, tad, dar prieš dėdami plytas, suplanuokite, kokios dydžio laužavietės norite.
Laužavietė

Tarp plytų atsiradusius tarpus užglaistykite, sutepkite moliu. Plytas įtvirtinkite pakaldami plaktuku, tai užtikrins jų stabilumą.

Tokias laužavietes ypač mėgsta mėsos patiekalų gurmanai, kurie jas išnaudoja mėsos kepimui.

Ekspertai atkreipia dėmesį - prieš darydami įdubą, skirtą laužavietei, būkite suplanavę ir erdvę aplink ją. Pavyzdžiui, aplink galite iškloti trinkeles ar kitas dekoratyvines plytas. Ją vertėtų grįsti proporcingai, nekraipinėjant linijų, taip nesugriaunant geros kompozicijos. 

Tiesa, ne mažiau svarbu, kad laužavietės įrengimui naudotumėte tas plytas, iš kurių, pavyzdžiui, yra pastatytas jūsų namas. Paprastai, savininkai dažnai turi statyto būsto likučių. Tokia laužavietė ypač derės prie namo.

Laužavietė ant žemės paviršiaus

Rekomenduojama išsirinkti vietą toliau nuo medžių ir nuo gyvenamojo namo, pirties ar kito pastato. Būtinai pasidarykite jos kontūrus. Patariama, kad laužavietės skersmuo siektų vieną metrą. Nors ją įrenginėsite ant žemės paviršiaus, vis tiek reikėtų išimti 10 cm storio gruntą. Išlyginę dugną, savo rankomis galite daryti sieneles. Jas darykite mūrydami akmenis, plytas ar pasirinkę betoninius blokus.

Laužavietė
Pastarieji yra ypač patvarūs ir nesudėtingi sudėlioti. Tiesa, kai kurie tokiam laužavietės sprendimui pasirenka ir granitinę skaldą. Mūrydami nepamirškite įmaišyti atsparumui nuo ugnies skirtų papildų. Jei naudojate akmenis – tokiai apsaugai puikiai tiks molio skiedinys. Sienų storis turi būti mažiausiai 10-15 cm.

Į jau parengtą skritulį su sienelėmis,  įdėkite geležinį indą.

Ekspertai primena, kad įrenginėdami sėdimas vietas aplink laužavietę, tą turėtumėte daryti ypač atsakingai; jos neturėtų būti arčiau ugnies negu 80 cm atstumu. Taip išvengsite įvairių nudegimų ar nelaimingų atsitikimų.

Laužavietė
Laužavietė, padaryta iš skardos

Šis sprendimas yra ypač populiarus ir reikalaujantis mažiausiai išlaidų. Įsirengti tokią laužavietę prireiks skardos, geležiai skirto pjūklo, smėlio. 

Pirmiausia pasiruoškite ir išpjaukite norimo aukščio laužavietės kontūrus: juos vertėtų daryti dvejus.

Abu skritulius sutvirtinkite varžtais. Tarpą tarp jų užpilkite smėliu arba žvyru. Rekomenduojamas tarpas tarp apskritimų turėtų būti 10 cm pločio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)