Be VU į reitingą pateko ir dar trys Lietuvos aukštojo mokslo institucijos – Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU), Kauno technologijos universitetas (KTU) ir Vytauto Didžiojo universitetas (VDU). Visi jie priskirti 701+ kategorijai.

„QS World University Rankings“ reitinge galutiniai rezultatai sudaromi vertinant akademinę reputaciją, reputaciją tarp darbdavių, studentų ir dėstytojų santykį padaliniuose, citavimo dažnumo indeksą, užsienio dėstytojų dalį ir užsienio studentų skaičių.

VU rektorius neslėpė džiaugsmo

„Tai – išties istorinis įvertinimas, kadangi esame pirmieji šalyje patekę į elitinį pasaulio universitetų penkišimtuką. Toks tarptautinis pripažinimas tik patvirtina, jog pradėti strateginiai pokyčiai prisideda prie iškeltų tikslų įgyvendinimo. Lyderyste šalyje neapsiribojame – mūsų tikslas yra stoti į vieną gretą su geriausiais Europos universitetais, o tam reikės ir mūsų, ir valstybės susitelkimo.

Vilniaus universitetas, optimizavęs savo resursus, pademonstravo proveržį, tačiau jei aukštajam mokslui ir stipriausiems šalies universitetams nebus skiriamas deramas dėmesys, esamas pozicijas išlaikyti bus sunku“, – sakė VU rektorius prof. Artūras Žukauskas.

VU reitinge užimta vieta – rekordiškai aukšta. Universitetas užima 481–490 vietą. Praėjusiais metais tame pačiame reitinge VU atiteko 501–550 pozicija.

Įvardijo, kur atrodė geriausiai

Bene geriausiai šis Lietuvos universitetas įvertintas pagal vienam dėstytojui tenkantį studentų skaičių (217 vieta), aukštą akademinę reputaciją ir reputaciją tarp darbdavių. Pagal pastarąjį rodiklį didžiausias šalies universitetas pakilo net per 44 pozicijas ir užima 352-ąją vietą. Gerėjo ir mokslinės produkcijos duomenys – 2011–2015 m. citavimų skaičius kito daugiau nei trečdaliu – augimas siekė 34,6 proc.

Anot A. Žukausko, VU yra pasiruošęs tapti Lietuvai atstovaujančiu aukštojo mokslo ambasadoriumi pasaulyje, yra sukaupęs tam reikalingų žinių bei kompetencijų.

„Esame atviri pasidalyti savo žiniomis su Lietuvos institucijomis ir iš esmės prisidėti prie Lietuvos aukštojo mokslo kokybės gerinimo bei teigiamų pokyčių“, – pridūrė aukštosios mokyklos vadovas.

Atskaitos tašku pataria laikyti tarptautinius reitingus

Tuo metu VGTU atstovai džiaugėsi, kad jų universitetas, vertinant atskirus reitingo rodiklius, užima antrąją vietą Lietuvoje ir yra šalies technologijos universitetų lyderis.

„Vertėtų atkreipti dėmesį, kad į šį tarptautinį QS reitingą patenka tik 4 Lietuvos universitetai. Žinant, kad reitinguojamų pasaulio aukštųjų mokyklų vis daugėja, tvirtos pozicijos tarp geriausių 5 proc. pasaulio universitetų yra geras rezultatas. Egzistuoja daugybė nacionalinių reitingų, tačiau, siekiant patekti tarp lyderiaujančių Europos universitetų, būtent tarptautinius reitingus reikėtų laikyti atskaitos tašku“, – sako VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas.

VGTU „QS World University Rankings“ reitinge 401+ vertinimą gavo už reputaciją tarp akademinio personalo, reputaciją tarp darbdavių, pagal studentų bei dėstytojų santykį, pagal užsienio studentų dalį, taip pat užfiksuotas augimas pagal užsienio dėstytojų dalį.

Tiki einantys teisinga linkme

„Aukštasis mokslas tampa vis mažiau ribojamas valstybės sienų, tad tai, jog reitinguose esame taip aukštai vertinami pasauliniu mastu, byloja apie teigiamus mūsų nuolatinio darbo rezultatus. Jau keletą metų iš eilės esami antri tarp Lietuvos universitetų ir puikiai atrodome pasaulio kontekste – tai VGTU yra dar vienas patvirtinimas, kad esame stabilumu pasižyminti bei teisinga linkme einanti aukštoji mokykla. Svarbiu momentu tampa tai, jog šiemet pademonstravome geresnius rodiklius užsienio dėstytojų kategorijoje, dvigubai išaugo ir vertinimo balas užsienio studentų kategorijoje, o labiausiai džiugina viršun šoktelėjęs VGTU reputacijos tarp darbdavių vertinimo balas“, – sako A. Daniūnas.

Jis taip pat prisiminė, kad anksčiau skelbtame tarptautiniame universitetų reitinge „QS World University Rankings by Subject“ VGTU buvo pripažintas geriausiu Baltijos šalių universitetu statybos inžinerijos ir statinių konstrukcijų (angl. k. Engineering – Civil & Structural) kryptyje ir užėmė 101–150 vietą pasauliniame reitinge.

„Iš visų vertintų 42 krypčių, tokius aukštus rezultatus pasiekė tik VGTU. VU šiame reitinge pateko tarp 301–400 geriausiųjų universitetų fizikos ir astronomijos studijų kryptyje“, – rašoma VGTU atstovų pranešime.

Geriausiųjų dešimtukas

Pirmajame „QS World University Rankings“ dešimtuke šiemet – gerai žinomi lyderiaujantys pasaulio universitetai:

1. Masačusetso technologijos institutas (MIT, JAV).
2. Stanfordo universitetas (JAV)
3. Harvardo universitetas (JAV)
4. Kembridžo universitetas (Jungtinė Karalystė)
5. Kalifornijos technologijų universitetas
6. Oksfordo universitetas (Jungtinė Karalystė)
7. Londono universiteto koledžas (UCL, Jungtinė Karalystė)
8. Ciuricho universitetas (Šveicarija)
9. Londono imperatoriškasis koledžas (Jungtinė Karalystė)
10. Čikagos universitetas (JAV)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)