Kai esi reikalingas, sunkumus įveikti lengviau

Beveik keturiasdešimties metų darbo su ortopedijos technika patirtį turinti Ana įsteigusi įmonę versle jautėsi naujokė: „Teko susidurti su daugiau sunkumų nei įsivaizdavau iš pradžių - pradėjus verslą trūko žinių, gąsdino didžiulė konkurencija rinkoje. Tačiau darbas suteikė labai daug vertingos patirties, o kai kurių įgūdžių įgyti apskritai nesitikėjau. Pavyzdžiui, niekada nemaniau, kad išmoksiu vairuoti automobilį".

Pasak verslininkės, tokius patiriamus sunkumus kompensuoja žinojimas, kad „Ortopagalbos" produktai yra išties reikalingi ir klientams padės jaustis geriau.

„Mūsų prekės žmonėms padeda sumažinti arba numalšinti skausmą, atgauti judėjimo laisvę ir prarastą pasitikėjimą savimi, susigrąžinti darbingumą. Todėl šis verslas reikalauja intensyvaus bendravimo, reikia atsižvelgti į paciento jaučiamą skausmą, įvertinti jo lūkesčius ir pasiūlyti aukščiausios kokybės saugias ortopedines priemones," - teigia Ana.

Šiandien sėkmingai veikianti „Ortopagalba" yra subūrusi patyrusių darbuotojų kolektyvą, sukaupusi gerą techninę bazę, o gamyboje naudoja tik kokybiškas ir nekenksmingas medžiagas. Ortopedinės priemonės yra gaminamos ne tik serijiniu būdu, bet ir pagal individualius užsakymus, kurie kartais būna išties įdomūs: „Gydytojo nurodymu turėjome pagaminti įtvarą lūžusiam uodegikauliui. Sukūrėme sėdynę su skyle, kuri saugojo uodegikaulį nuo lietimosi su kietu pagrindu ir priminė tualeto dangtį. Ji leido ligoniui sėdėti, vairuoti automobilį, lankytis svečiuose su... nuosava sėdima vieta".

Verslo plėtrai - valstybės parama

Verslui įsibėgėjus, 2010 m. nuspręsta pradėti bendradarbiavimą su įvairiais užsakovais ir papildyti siūlomų prekių asortimentą, gaminant sportui ir gydymui pritaikytas produktų linijas bei darbo apsaugos ir veterinarijos priemones.

 

„Įmonei plėsti panaudojome paskolą iš Atviro kreditų fondo, kuriai garantiją suteikė UAB „Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA). INVEGA suteikta garantija padėjo mūsų įmonei gauti paskolą, už kurią įsigijome reikalingą gamybinę įrangą įmonės veiklos plėtrai," - pasakoja Ana.

Būkite sąžiningi sau

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos prezidiumo narys Viktoras Budraitis norintiems pradėti verslą pirmiausia siūlo atsakyti į kelis svarbius klausimus.

„Ar turite pakankamai ryžto, ar nebijote rizikuoti, kieno lėšomis plėtosite verslą, ką darysite, jeigu investicijos negrįš? Turintis atsakymus į šiuos klausimus žmogus jau gali bandyti pradėti verslą. Svarbiausia - informacija ir dar kartą informacija. Domėkitės rinkos tendencijomis, rėmimo galimybėmis, kas galėtų tapti jūsų partneriais, ką veikia konkurentai, kokie jūsų pranašumai. Labai naudinga padirbėti su tėvais, giminaičiais - įgysite vertingos patirties".

Pasak V. Budraičio, rizikuoti reikia protingai: „Venkite per didelės rizikos, nesiskolinkite per daug, nesivadovaukite optimistiniu scenarijumi. Paprastai verslo plėtotojas turi tris scenarijus: optimistinį, pesimistinį ir vidutinį. Siūlyčiau rinktis pesimistinį arba vidutinį - geriau pasiruošti blogiausiam ir vėliau gauti geresnį rezultatą, nei atvirkščiai. Tai itin aktualu svarstant, kokį verslą pradėti, - imantis visiškai naujo verslo, rizika bus didesnė, tačiau ir grąža gali būti didesnė nei užsiimant tradiciniu verslu".

Įvertinkite savo galimybes

„Kuriant naują ar plečiant turimą verslą labai svarbu įvertinti savo galimybes: kiek turite žinių apie gaminamą produktą ir situaciją rinkoje, kiek žmonių turėtų dirbti įmonėje, kas galėtų tapti jūsų partneriais ir į ką galėtumėte kreiptis, iškilus rimtoms problemoms. Taip pat įvertinkite savo finansinę situaciją ir kokių investicijų pareikalaus verslas. Jeigu asmeninėmis lėšomis jų padengti negalėsite, pasidomėkite finansinės paramos priemonėmis - nemažai jų siūlo ir INVEGA," - teigia INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Kaip paramą verslui INVEGA šiandien gali pasiūlyti ne vieną priemonę, finansuojamą iš ES struktūrinių fondų. Atviro kreditų fondo lengvatinės paskolos teikiamos itin palankiomis verslui sąlygomis. Regioninės plėtros fondo lėšomis administruojami kreditai palengvino verslo plėtrą jau ne vienai smulkiojo ir vidutinio verslo įmonei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)