Garantija suteikiama visiems renovuotiems namams

Visiems atliktiems darbams rangovas yra įsipareigojęs suteikti bent penkerių metų garantinį laikotarpį. Be to, tam tikriems darbams turi būti taikomas dar ilgesnis terminas, per kurį darbus atlikusi įmonė privalo ištaisyti atsiradusius trūkumus.

„Dešimt metų garantija yra skiriama visiems paslėptiems darbams – t.y. tiems, kurių nesimato. Jeigu buvo apšiltintas cokolis, prieš tai galbūt buvo nekokybiškai atlikti ar išvis nepadaryti hidroizoliavimo darbai, po kurių turi būti klijuojamas apšiltinimo sluoksnis. Tai gali lemti drėgmės skverbimąsi į patalpą, pavyzdžiui, į rūsį. Taigi tokiu atveju per dešimt metų turi būti taisomi tokie trūkumai“, – esamą tvarką išaiškino Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistas ir inžinierius Vasilijus Lachadinovas.

Dar ilgesnė garantija suteikiama projekto neatitikimų taisymui

Net penkiolika metų nemokamai turi būti taisomos vadinamos tyčinės klaidos, pavyzdžiui, jei tinkuojant buvo nepadėtas tinkliukas. Tokiu atveju po keliolikos metų toje vietoje, kur tinklelis prieš tinkuojant nebuvo uždėtas, tinkas gali ištrupėti.

„Techninis prižiūrėtojas yra nepajėgus sutikrinti kiekvieną atliekamą darbą, tad tokie nematomi trūkumai, kurių pagal sutartį būti negali, netikėtai gali išaiškėti praėjus daug laiko“, – paaiškino specialistas. Būtent todėl tam suteikiama ilgalaikė garantija.

Trūkumai išlenda beveik iškart

Anot inžinieriaus, jei tinkavimo tinkliukas ar putplasčio izoliacija jau atlaikė penkis metus, ji atlaikys ir penkiolika, ir dvidešimt metų, o vienintelė pažeidimų galimybė tokiu atveju yra tyčinė, pavyzdžiui, fizine jėga ar piešiniais vandalų niokojamos sienos. Būtent dėl to nerimauti, jog tam tikri trūkumai, susiję su statybų darbais ir jų kokybe, gali pasireikšti jau po garantinio laiko, anot specialisto, tikrai neverta.

„Jei kažkokios problemos atsiranda, tai įvyksta po vienerių ar dviejų metų. Tokiu atveju rangovas yra įpareigotas pataisyti atsiradusias problemas, nes namui vis dar galioja suteikta garantija“, – situaciją aiškino BETA ekspertas.