Pastebėjo neįprastai daug žmonių

Vilnietei Ramintai pasirodė keista, kad jau lapkričio pabaigoje prekybos centruose minios žmonių. Ji teigė nesuprantanti, ar šiais metais taip anksti prasidėjo kalėdinis maratonas.

„Savaitgalį lankiausi „Ikea“ parduotuvėje. Nors dar tik lapkritis, žmonių nenormaliai daug. Nesuprantu, ar šventėms pradėjome ruoštis anksčiau, ar šiaip sutapimas, bet visi vaikšto pilnais krepšiais. Tiek pirkėjų šiame prekybos centre įprastai tikrai nebūna“, – įspūdžiais iš savaitgalinio apsipirkimo dalijasi Raminta.

Panašią situaciją sakė pastebėjusi ir vilnietė Inga. Savaitgalį ji pasakojo apsilankiusi keliuose prekybos centruose ir buvusi nustebinta tokiais pirkėjų srautais. „Nesuprantu, kas vyksta. Žmonių kaip prieš Kalėdas. Sunku ir automobiliui vietą rasti ir prasilenkti parduotuvėse. Tai kas bus toliau?“ – stebėjosi ji.

Lapkritį vilioja akcijomis

Sostinės prekybos centro „Ozas“ direktorė Inga Navickaitė sako pastebinti, kad lapkritį lietuvius reikia vilioti akcijomis. Jeigu jų nėra, pirkėjai po parduotuves dairosi pakankamai nedrąsiai.

Tačiau I. Navickaitė sako, kad ankstyvos nuolaidos nesustabdo didelių pirkėjų srautų gruodį – artėjant Kalėdoms parduotuvėse sunku prasibrauti pro eiles.

„Nepaisant prekybininkų pastangų specialiais pasiūlymais, akcijomis paskatinti pirkimus iš anksto, didesnė dalis gyventojų dovanomis rūpinasi prieš pat šventes. Taip pat paskutinį prieššventinį savaitgalį įsigyjamos dar trūkstamos ar iki tol nerastos dovanos bei maisto produktai šventiniamstalui“, – sako I. Navickaitė.

Pašnekovės teigimu, jos valdomas prekybos centras gruodį paprastai fiksuoja 20-30 proc. lyginant su įprastais mėnesiais augančius pirkėjų srautus.

Pirko ne dovanas

Panašu, kad prekybos centrai išties atkakliai bando privilioti pirkėjus kuo anksčiau prieš Kalėdas. Pavyzdžiui, „Oze“ lapkričio viduryje vyko išpardavimas „Pirkinių maratonas“, o šalies „Akropoliuose“ šį savaitgalį praūžė „Jamam“ dienos. Jų metu, teigia pastarojo prekybos centro atstovai, apsipirkti panoro 443 tūkst. lietuvių.

Visgi retas kalbintas sakė perkantis kalėdines dovanas – jomis esą rūpinsis kiek vėliau arba jau pasirūpino. „Pirkau žieminius batus. Sumokėjau 70 eurų, manau, kaina nebloga. Dovanas pirksiu vėliau, kam iš interneto, kam šiaip kokią nors smulkmeną. Dar anksti, net negalvojau apie jas“, – sakė iš Vilniaus rajono atvykęs Dalius.

„Čia atėjau tik drabužių pasižiūrėti. Kol kas nusipirkau tik marškinius, bet dar vaikščioju – naujos striukės reikėtų“, – savo planus dėstė prekybos centre sutiktas Marius. Jis tikino, kad daugumos kalėdinių dovanų ieškos kiek vėliau, o dalį jau parsisiuntė iš užsienio – esą Lietuvoje tokių prekių nerado.

Kiti pasinaudojo galimybe nusipirkti pigesnių skanėstų. Akį patraukė moteris, į vežimėlį kraunanti bent tuziną saldainių dėžučių. „Perku juos sau. Gruodį turėsiu daug svečių: atvažiuos ir sūnūs, ir anūkai, draugių pasikviesiu – reiks kažkuo pavaišinti, ant šventinio stalo padėti“, – bekraudama saldainius į vežimėlį dėstė ponia Zita.

Bus tik blogiau

Jeigu šį savaitgalį didesnės žmonių masės buvo dar ne visur, prieš Kalėdas eilės ilgės, aiškina bendrovės „BALTMI Baltic Market Insights“ verslo plėtros vadovas Artūras Urbonavičius.

„Gruodis yra labai aktyvus mėnuo prekybai, bus daug žmonių ir pirkimo. Visų pirma, tai yra prieššventinis periodas, kada žmonės perka dovanas. Antras dalykas – jie galbūt nori ir save labiau palepinti. Trečias dalykas yra orų problema – žmonės daugiau laiko leidžia uždarose erdvėse. Prekybos centruose sukurta šventiška iliuzija, maloni aplinka“, – sako A. Urbonavičius.

Tačiau jis sako, kad nardymas tarp minių prekybos centruose ne visiems reiškia stresą.

„Čia mes kalbame apie dvi žmonių grupes – tuos, kurie mėgsta neršti po prekybos centrus ir kitus, kurie į juos eina tik tada, kai yra absoliuti būtinybė. Jų elgesys yra skirtingas. Vieni nori tą daryti, važiuoja, jiems apsipirkinėjimas yra kaip laiko praleidimo būdas“, – aiškina A. Urbonavičius.

Tiems, kuriems vien mintys apie eiles ir grūstis kelia šiurpulį, pašnekovas rekomenduoja rūpintis dovanomis kuo anksčiau prieš šventes ir jokiu būdu ne savaitgaliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)